Imate slab dan v službi? Vse le ni tako črno ...

6.8.2018


Ne bomo olepševali. Res je, imeli ste grozen dan v službi. Začelo se je že zjutraj s polito kavo, nadaljevalo z zamujanjem na sestanek, prejeli ste kopico dodatnega dela, za nameček pa je sodelavec cel delovnik glasno poslušal glasbo, ki vam ni po godu.

Pripravljeni ste na odhod domov, kjer bi se smilili samemu sebi in do konca dnevi ždeli doma. Ne moremo vas kriviti za to. A če se vsaj malo zazrete nazaj v svoj dan in ga analizirate, boste poskrbeli, da do takšnih situacij ne bo več prihajalo. Ali vas vsaj ne bodo tako prizadele.


Odgovorite si na spodnja vprašanja in se pomirite.


1. Ali bo dan imel dolgoročne posledice?

V kolikor je bil vaš dan vse prej kot super, je najlažje začeti smiliti se samemu sebi. Težave potencirate in jih vidite bolj destruktivne, kot to realno sploh so. Prepričujete se, da imajo močne posledice na vašo kariero in na vaš ugled.


Redkokdaj se zgodi, da so zgornji dvomi realni.


Strinjamo se, da ste že velikokrat doživeli dneve, kjer so situacije resnično imele slab vpliv na prihodnost in so od vas zahtevale dodatno delo in reševanje težav ... Ampak, a je to zares vedno? Jutri je navsezadnje nov dan, čas je za novo kavo, čakajo vas novi sestanki, na katerih se lahko znova izkažete. In navsezadnje, delo bo vedno opravljeno in zavedate se, da boste konec koncev vedno rešili vse tako, kot je potrebno in se od vas pričakuje.


Glavo gor. Kar se je zgodilo danes, najverjetneje ne bo imelo močnega vpliva na vašo službo jutri.


2. Kaj bi lahko storili drugače?

Ste neprestani življenjski zmagovalec v groznih situacijah? Ko stvari ne gredo po načrtih in se vam ti sesuvajo kot domine, je najlažje vso breme naložiti nase in ga nositi na svojih ramenih, a zavedajte se, da nimate vedno nadzora nad celotnim dogajanjem okrog vas.


Premislite in ugotovite, ali bi lahko kakšen polom zapeljali na drugačen način. Kaj bi lahko spremenili, če bi imeli čarobno paličico?


Z odgovorom na to vprašanje si ne boste le sprali krivde iz svojih pleč, temveč se boste naučili, da delate napake, in jih znali sprejemati takšne, kot so. Naučite se nekaj iz njih in poskrbite, da se naslednjič ne bodo ponovile. Na njih se navsezadnje učimo.


3. Kaj vam je šlo danes dobro?

Najverjetneje ste sveto prepričani, da vam na tak slab dan nič ne more iti dobro od rok, zato ste si v glavi ustvarili grozljivko, ki jo želite čim prej pozabiti. Ampak tudi najbolj grozni dnevi imajo svetle prebliske, ki jih lahko najdete, ne da bi za to morali poseči po lupi.


Ne osredotočajte se le na negativne dogodke, saj vas bodo spravili v še slabše čustveno in psihično stanje, v katerem se trenutno nahajate. Tudi najmanjše pozitivne zadeve štejejo, zato si jih prikličite v spomin. Svetla točka v dnevu je lahko tudi odlično kosilo ali nepozaben pogovor s sodelavcem.


Na žalost so slabi dnevi nekaj, čemur se ne moremo izogniti. To je lahko izredno frustrirajoče in čustveno izčrpujoče za vas, zato si, preden se zleknete na sedežno v dnevni sobi in premišljujete na vam destruktiven način, vzemite čas in se osredotočite na pozitivno.PROSTA DELOVNA MESTAIzberi področje dela