Inovativni pristopi k motivaciji med iskanjem zaposlitve

2.4.2024


Postopek iskanja (nove) zaposlitve številne navdaja z grozo. Ni pomembno, ali se na trg dela podajate znova ali pa ste pravkar zaključili svoje izobraževanje in ste prvič v vlogi iskalca zaposlitve. Postopki iskanja službe so za vsakogar zastrašujoči, še posebej, če se vam zdi, da ste obtičali v neki rutini in je začela upadati motivacija. Čas mineva, vam pa se zdi, da ne glede na to, koliko korakov ste naredili, ste še vedno na istem mestu. Kaj storiti v tem primeru?

1. Resno se poglobite v zadevo

Začnite na začetku, torej z osnovami. Vprašajte se, katera podjetja so na vrhu vašega prednostnega seznama? Če imate na zalogi pet tovrstnih najprimernejših organizacij, vam to lahko pomaga sestaviti pameten in ciljno usmerjen načrt pri iskanju zaposlitve. V nadaljevanju temeljito raziščite svojih najljubših pet – poglobite se v njihovo kulturo, filozofijo in vizijo ter spretnosti, ki jih iščejo pri svojih zaposlenih, ponudbe za zaposlitev in priložnosti, ki jih ponujajo za karierno rast. Tako boste najhitreje in najlažje ugotovili, kaj iščete in kako se vaš nabor spretnosti ujema z njihovimi zahtevami. Pri tem pa ne pozabite raziskati njihovih največjih konkurentov v panogi. Če si izdelate načrt, vam bo ta pomagal ostati na pravi poti.

2. Vizualizirajte

Ljudje včasih nehote zapravljajo svoj čas s prijavami na delo, ki si ga v resnici ne želijo opravljati, saj se ne vidijo v njih. Kje se vidite? Na katerem delovnem mestu mislite, da bi zacveteli? Kje bi bili uspešni? Vizualizirajte svojo sanjsko službo – želeno delovno mesto, panogo, plačo, lokacijo. Kadar si predstavljate sebe v idealnih okoliščinah in hkrati vizualizirate želeni končni rezultat, je to na eni strani dober opomnik, zakaj posvečate čas iskanju (nove) zaposlitve, na drugi pa prepoznate uresničljive cilje, s katerimi si lahko pomagate, da dosežete svojo idealno zaposlitev. Zakaj ne bi morda poskusili z uporabo t. i. vision boarda ali table za vizije? 

3. Zastavite si realne in dosegljive cilje

Namesto da se prijavite na 10 različnih razpisov za delo v enem dnevu, upoštevajte, da je pomembna kakovost in ne količina. Kaj pa, če bi za začetek raje storili nekaj neznatnega, a učinkovitega – recimo dopolnite ali posodobite svoj profil na Mojedelo.com. Začnite slediti podjetjem, ki vas zanimajo, na družbenih omrežjih, mrežite in povezujete se s pravimi ljudmi znotraj panoge, ki vas zanima, saj nikoli ne veste, od kod se vam bo ponudila naslednja priložnost. Sanjajte, saj zastavljanje nerealnih ciljev vas bo pustilo nezadovoljne le, če jih ne boste mogli doseči.

4. Ustvarite zbirko pričevanj o svojih sposobnostih

Ustvarite zbirko izjav oziroma pohval, ki so jih izrekli vaši (nekdanji) sodelavci oziroma ljudje, s katerimi ste poslovno sodelovali, in pričajo o vaših sposobnostih ter talentih, ki ste jih morda pozabili poudariti v svojem življenjepisu. To je lahko karkoli, od elektronskega sporočila s pohvalo, kako ste premišljeno izpeljali projekt, poln izzivov, do ocene stranke ali povratne informacije vašega direktorja. Pričevanja so pomembna na več področjih; ne samo, da se lahko nanje sklicujete med razgovorom z morebitnim novim delodajalcem, temveč so dobrodošla tudi za osebno motivacijo. Vzemite si čas za pregled dosedanjih dosežkov, saj ste veliko dosegli. Zakaj ne bi torej pohvalili sami sebe? 

5. Najdite izvor svojega navdiha

Zagotovo obstaja nekdo, ki vas navdihuje. Potopite se v svet motivacijskih govorcev in se naročite na ogled ali branje vsebine osebe, ki se vas je dotaknila. Morda boste presenečeni, kako lahko ogled enega videa iz serije videov 'Ted Talk' v vas sproži idejo ali pa vam doda nekaj spodbude, ki vam je manjkala. Ko v svoji panogi najdete strokovnjake, s katerimi ste se poistovetili, si nastavite opozorila, da boste lahko spremljali njihove vsebine. Na ta način boste zlahka sledili, ne da bi zamudili priložnost za učenje. Prav tako ne pozabite spremljati najnovejših trendov na področju poklicnega delovanja. Sledenje ključnim dogodkom v določeni industriji pomeni, da se lahko že med razgovorom vključite v razpravo na višji ravni in morebitnemu bodočemu delodajalcu predstavite nove ideje, ki vas bistveno ločijo od drugih kandidatov.

6. Ohranjajte pozitivo!

Vprašajte se o ljudeh, ki vas v življenju motivirajo in iz vas izvabijo najboljše. Obkrožite se z ljudmi, ki vam želijo le najboljše. Pozitivna energija močne podporne mreže vas bo spodbudila, da nadaljujete in si prizadevate najti pravo delovno vlogo zase. Prav tako bodite hvaležni. Pomembno je, da se spomnite vseh stvari, za katere ste hvaležni, pa naj so to osebne ali poslovne zadeve. Motivacijo lahko odlično ohranjate tudi s pisanjem dnevnika – ob koncu vsakega dne zapišite tri stvari, za katere ste hvaležni. Ko boste te točke prebirali ob koncu tedna, boste lažje našli in poudarili pozitivne strani, hkrati pa lažje premagovali negotovosti, ki se znajo polaščati človeka, ko je v procesu iskanja zaposlitve. Bodite sami sebi največji podpornik. Ljudje imamo navado, da smo, kadar stvari ne potekajo po zamišljenih načrtih, izjemno neizprosni do sebe. Bodite drugačni in se zavedajte, da je pomembno biti prijazen in prizanesljiv do sebe. Spodbujajte se na način, kot bi si želeli, da vas pri iskanju zaposlitve podpira nekdo drug. Ne mislite, da je vaša vrednost manjša, ker tega še nihče ni opazil – nadaljujte, dokler vašega potenciala ne bo videl in prepoznal pravi delodajalec.

Motivacija je med procesom iskanja zaposlitve ključnega pomena za premagovanje ovir in ohranjanje pozitivnega vidika. Pri tem je bistveno, da se posameznik poglobi v svoje želje, vizualizira svojo sanjsko službo ter si zastavi realne in dosegljive cilje. Če si ustvarite zbirko pričevanj o lastnih sposobnostih in poiščete navdih v motivacijskem govorcu, vam to lahko dodatno okrepi motivacijo in samozavest. Pomembno je tudi okolje, v katerem ste – obkrožite se s pozitivnimi ljudmi ter se preizkusite v treningu hvaležnosti. Nikoli ne veste, kateri pristop vam bo ustrezal, boste pa z njimi lažje ohranjali motivacijo in samozavest ter lažje premagovali izzive, ki jih boste zagotovo srečali med iskanjem zaposlitve.Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako spisati življenjepis, ki bo odražal vaše vrednote?
2. Kako umetna inteligenca preoblikuje trg dela
3. Sodelavci kot gradniki uspešne kariere: pomen in vpliv odnosov

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela