Ali se znate prodati?

15.12.2015


Še najboljši prodajalci v podjetjih imajo skupen problem – prodati sebe. Pomanjkanje žilice za samopromocijo je lahko posledica podcenjevanja samega sebe in nesposobnosti objektivno videti naše vrednosti in znanja, ki bi jih lahko predstavili drugim. S tem, ko boste uspeli identificirati svoje močne točke in spoznati vrednost, ki jo lahko prinesete v podjetje, boste lahko zlahka tudi sami sebe spromovirali brez da bi izpadli arogantni.

S samopromocijo do uspeha na razgovoru

Še najboljši prodajalci v podjetjih imajo skupen problem – prodati sebe. Pomanjkanje žilice za samopromocijo je lahko posledica podcenjevanja samega sebe in nesposobnosti objektivno videti naše vrednosti in znanja, ki bi jih lahko predstavili drugim. S tem, ko boste uspeli identificirati svoje močne točke in spoznati vrednost, ki jo lahko prinesete v podjetje, boste lahko zlahka tudi sami sebe spromovirali brez da bi izpadli arogantni.V primeru, da samoprodajanje ne steče tako naravno, kot je prodajanje artiklov, je tukaj 5 nasvetov, kako povečati prodajo na vašem najpomembnejšem področju. Ko boste naslednjič povabljeni na razgovor za službo, si zapomnite naslednje točke.

1. Odstranite čustva.


Če imate težave pri samopromociji, morate poskrbeti, da »depersonalizirate« proces in se osredotočite na produkt ter veščine marketinga. Razmišljajte tako: trenutno ste vi produkt, v katerega morate vložiti vaš trud. Predstavite se na ta način – kaj lahko naredite in kako lahko prispevate k podjetju.

2. Zavedajte se dejstev.


Zavedajte se resničnih dejstev, na katerih naj temelji vaša kratka predstavitev. Vedno podajte konkretne primere, če ste kdaj podjetju privarčevali čas ali denar. Ste ustvarili uspešno marketinško strategijo? Na kakšen način je prejšnje podjetje profitiralo z vami? Le ta dejstva lahko že veliko povedo o vas in vašem nastopu.

3. Spoznajte vašo unikatnost.


Poglobite se v vašo osebno »znamko« in razvijajte vašo unikatnost. Po čem se razlikujete od ostalih? Ste IT strokovnjak z izredno osebnostjo? Če zajemate oboje in ste tako profesionalno kot osebnostno izjemni, je to izredna unikatnost. Pomislite na vaše unikatne sposobnosti in okrog njih razvijajte zgodbo. Delite jo z delodajalcem na razgovoru, saj se bo tako zavedal vaših sposobnosti.

4. Pridobite si podporo.


Kakšne lepe lastnosti in dosežke lahko o vas povedo ljudje, ki vas poznajo? Pomislite na to, kako vas vidijo drugi, in si vse zapišite. Kaj na socialnih omrežjih o vas govorijo ljudje? Vse pridobljene podatke uporabite, da spoznate svoje močne točke in si pridobite samozavest, s katero boste vaše sposobnosti lahko prodali drugim.

5. Vadite predstavitev.


Potem, ko boste spoznali vaše močne točke, pridobili na samozavesti in se zavedali vaših sposobnosti, je potrebno začeti vaditi predstavitev. Povadite dejstva, ki višajo vrednost tako vam kot podjetju, spoznajte se s številkami in opornimi točkami. Vadite predstavitev vaše unikatnosti, hkrati pa za to izkoristite tudi podporo ljudi, ki vas poznajo.

Na ta način boste delovali bolj samozavestno in posledično bolj prepričljivo. S pravilno predstavitvijo dejstev bodo ta govorila sama zase toliko, da ne boste izpadli arogantni ali precenjeni. Zapomnite si, da ste na nek način unikatni, le zavedati se morate tega in znati to dobro predstaviti.

Če vas zanima, kako lahko na razgovoru še bolj izstopate in prepričate delodajalca, si preberite naslednji članek:


10 nasvetov, kako na razgovoru izstopati


Avtor: Anja Damjanovič za MojeDelo.com


Izberi področje dela