Ali so vaši odgovori pravilni?

4.1.2016


Ko prispete do razgovorov za službo, vas marsikdaj lahko presenetijo vprašanja, na katera ne znate odgovoriti oz. se primeren odgovor spomnite šele doma, po tem, ko ste že cel dan tuhtali o tem, kako bi se lahko bolje odrezali. Sledi nekaj nasvetov, kako se pripraviti na »trik vprašanja«, ki so za delodajalce izrednega pomena.

Ponudite delodajalcu to kar potrebuje

Ko prispete do razgovorov za službo, vas marsikdaj lahko presenetijo vprašanja, na katera ne znate odgovoriti oz. se primeren odgovor spomnite šele doma, po tem, ko ste že cel dan tuhtali o tem, kako bi se lahko bolje odrezali. Sledi nekaj nasvetov, kako se pripraviti na »trik vprašanja«, ki so za delodajalce izrednega pomena.Ko vas podjetje povabi na zaposlitveni razgovor, si najprej iskreno čestitajte! To, da ste v močni in široki konkurenci prestali prvo selekcijo delodajalca, je ogromen dosežek. Vaš življenjepis, pojavnost na spletu in izven njega ter ves trud, ki ste ga vložili, se je izplačal.

Priprave na bližnje srečanje so se začele in v nizkem startu čakate na to, da se boste lahko izkazali tudi v živo. Zaposlitveni intervjuji se lahko odvijajo na različnih krajih, na različne načine, a vsi imajo enak cilj – preveriti, kako iznajdljivi ste v omejenem času, preveriti vaš način mišljenja, preveriti, kako se znate zagovarjati, ko je to potrebno. To pomeni, da je priprava na razgovor ključnega pomena. Sledijo vprašanja, ki se pojavljajo na skoraj vseh intervjujih, vaša naloga pa je, da se nanje pripravite in pred delodajalca stopite samozavestno in odločno.

Povejte mi nekaj o sebi.(Prevod: Zakaj ste pravi za naše podjetje?)

Verjemite mi – vaš sogovornik ne želi slišati, da obožujete dolge sprehode po mestu (razen, če je to del službe), prav tako pa si ne boste naredili nikakršne usluge, če boste sogovornika vprašali, kaj točno misli s tem vprašanjem. Pred intervjujem si še enkrat dobro preberite, kakšni so pogoji delodajalca in želene lastnosti osebe, ki jo iščejo, to pa povežite z vami in povejte, na kakšen način ste kvalificirani za razpisano delovno mesto. Opišite, katere izkušnje in kompetence so vas vodile do tega, kar ste trenutno.

Kaj je vaša največja slabost.(Prevod: Kako zelo se zavedate samega sebe? Lahko premagate ovire in kako se spopadate z izzivi?)

Presenetljivo, delodajalec ne želi slišati, da ste perfekcionist ali katerokoli drugo »slabo« lastnost, ki jo lahko pretvorite v vaš plus. V resnici želijo slišati, na katerih področjih ste imeli težave, in kar je najpomembneje, kaj ste storili, da ste te težave prebrodili. Primer: Če ste bili v preteklosti preveč pozorni na širšo sliko in ne na detajle, lahko razložite, na kakšen način ste delali na sebi, da bi sedaj lahko podoben projekt dokončali brez napak. Zapomnite si, da v kolikor boste lahko razložili korake, ki so vas vodili do izboljšave, ste na dobri poti.

Povejte mi, kako ste v preteklosti…(Prevod: Dokažite. Dajte mi primer.)

Delodajalci želijo velikokrat izvedeti, na kakšen način rešujete probleme, kakšne so vaše sposobnosti na tem področju in vaš stil spopadanja s tako vrsto vprašanj. Ko vas bodo soočili s takim vprašanjem, se držite metode STAR - opišite situacijo (Situation) ali nalogo (Task), s katero ste imeli opravka, razložite, kako ste se aktivirali pri reševanju težave (Action) in povzemite rezultate (Results) vaših dejanj, še posebej, kako je vaše delovanje prispevalo podjetju (zmanjšanje stroškov, manj odpuščanj itd.). Na ta način bo delodajalec izvedel, kaj lahko pričakuje od vas in ali ste z vašim načinom dela primerni kandidat ali ne. Podobna vprašanja: vprašanja v zvezi s timskim delom, s stilom vodenja, reševanjem konfliktov, reševanjem težav, vprašanje o vašem največjem porazu.

Bi nas želeli kaj vprašati?(Prevod: Kako močno ste zainteresirani za to ponudbo?)

Na to vprašanje nikdar ne odgovarjajte z »ne«, temveč mora biti odgovor entuziastičen in pritrdilen, ne glede na to, ali je to vaš prvi intervju za podjetje ali peti. To vprašanje izkoristite za dokazovanje svojega zanimanja za delo, hkrati pa vam bodo vaša vprašanja na razgovoru pomagala bolje razumeti potrebe podjetja. Primeri vprašanj, ki jih lahko podate:
- Katere so tri najpomembnejše stvari, ki jih želite, da jih nova oseba doseže pri vas v naslednjem letu?
- Kako bi v treh besedah opisali politiko podjetja in zakaj?
- Kje vidite delovno mesto/oddelek/izdelek/produkt v naslednjih dveh ali treh letih?
- Kakšne so lastnosti uspešnih ljudi v tem podjetju?
- Kako naprej? Kdaj bodo znani odgovori in kdaj lahko ponovno stopim v kontakt z vami?

Doma vadite in odgovarjajte na vprašanja, da se boste na razgovoru izkazali kot samozavestni takrat, ko je to najbolj potrebno.


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela