Ali zares razumete potrebe in zahteve delovnega mesta?

5.7.2016


Preden greste na intervju za določeno delovno mesto, morate vedeti, s čim »boste imeli opravka«. To pomeni, da boste morali pridobiti informacije o delovnem mestu s pomočjo virov o pogojih in zahtevah delovnega mesta v zaposlitvenem oglasu, prek interneta, raznih brošur, gradiv in drugih predstavitev podjetja ter seveda od ljudi.

Preučite podjetje in odkrijte vaše odgovrnosti

Preden greste na intervju za določeno delovno mesto, morate vedeti, s čim »boste imeli opravka«. To pomeni, da boste morali pridobiti informacije o delovnem mestu s pomočjo virov o pogojih in zahtevah delovnega mesta v zaposlitvenem oglasu, prek interneta, raznih brošur, gradiv in drugih predstavitev podjetja ter seveda od ljudi:


• Delovni naziv
Veliko iskalcev dela uporablja delovne nazive kot kriterij za iskanje del in spregleda delovna mesta, ki imajo neobičajne nazive. Delovni nazivi so lahko varljivi, zato dobro preberite celotne oglase za delo, ne samo naslove oglasov. Dober primer bistveno drugačnega naziva delovnega mesta, a dejansko identičnega dela, je npr. naziv »knjigovodski referent« in »administrator«, kjer se dejansko velikokrat opravlja isto delo. Plača je lahko ponekod bistveno boljša in vsakodnevne odgovornosti dosti bolj raznolike, kot bi lahko sklepali zgolj na podlagi naziva dela.

• Informacije o podjetju
V zaposlitvenem oglasu bi praviloma morali najti podatke o imenu, panogi, dejavnosti, zgodovini in lokaciji podjetja, ki ponuja delovno mesto; uporabite te informacije kot izhodišče za vašo raziskavo (Žal v veliko oglasih, ki jih objavljajo kadrovske agencije, teh podatkov ne boste mogli najti.). Temeljito preglejte tudi njihovo spletno stran, če jo imajo, in preberite tudi razpoložljiva poročila in članke o organizaciji.

• Kvalifikacije
Po navadi vključujejo število let delovnih izkušenj (na področju dela, ki je razpisano), glavne kompetence ali področja specializacije, zahtevana znanja in veščine (npr. računalniški programi, tuji jeziki, druge tehnične veščine), zahtevana izobrazba in smer izobrazbe, certifikati in druga potrdila o izpolnjenih pogojih. Po navadi dobro narejen oglas za delo vsebuje tudi seznam zaželenih kvalifikacij in/ali veščin.

• Razpon plače
Delodajalci v oglasu zelo redko navedejo višino plače in tudi ko jo, jo po navadi pogojujejo v odvisnosti od izkušenj ali možnega učinka potencialnega kandidata. Še največ podjetij navede, da bo ponujena plača konkurenčna in/ali stimulativna, zato je vaša naloga, da še pred samim intervjujem poizveste, kaj bi to dejansko pomenilo. Tako ne boste »udarili mimo«, ko vas bodo na intervjuju povprašali po pričakovani plači.

• Odgovornosti
To je zelo pomemben del opisa oglasa za delo, ker vam daje še najboljši občutek o vaših vsakodnevnih zahtevah in izzivih delovnega mesta. Preveč pogosto se kandidati osredotočijo na veščine in izkušnje, ki se zahtevajo za zasedbo delovnega mesta, in zanemarjajo odgovornosti, ki jih bodo morali prevzeti pri delu. Ko boste to proučili, boste lažje določili, ali vas delovno mesto resnično zanima in vam leži, lažje boste predvideli vprašanja, ki vam jih bodo postavili, si pripravili zgodbe, ki bodo poudarile vaše poglavitne prednosti in izkušnje ter tudi sami spraševali ustrezna vprašanja, s katerimi boste lahko izvedeti več o delu, delovnem mestu in podjetju.

Ali razumete naš posel, dejavnost?


Ko preučite glavne informacije o delu in delovnem mestu ter določite vaše prednosti, ki jih potrebujete za zasedbo tega dela, je čas, da proučite posel oz. dejavnost, ki ga podjetje opravlja. Če boste to storili, boste pripravljeni ne samo na intervju, temveč tudi že praktično na samo delo. Torej spet raziskovanje, raziskovanje in raziskovanje na naslednjih področjih:

• Panoga/dejavnost
Osnovno poznavanje pomembnih panožnih terminov in strokovnih področij je ključno za izvedbo uspešnega intervjuja. To vam bo pomagalo predvideti vprašanja, ki vam bodo postavljena, in razumeti terminologijo, ki jo bo uporabil spraševalec. Če ste povsem novi v panogi, v kateri želite delati, bo kadrovik morda zelo visoko cenil vašo prizadevnost, da ste se o teh področjih seznanili še pred samim pogovorom. To bo prikazalo vašo željo in sposobnost po nenehnem učenju.

• Organizacija
Raziskovanje samega podjetja vam bo prineslo vpogled v organizacijsko kulturo, potrebe in pričakovanja podjetja, ki vam bodo bistveno pripomogla pri pripravi na intervju in vam dalo ključno prednost pred drugimi kandidati, ki tega ne bodo storili. Znanje in informacije so moč!

• Delovna ekipa
Če boste poizvedeli tudi, s kom boste delali, in kako poteka delovni proces, boste pridobili bistveno boljši občutek o tem, kako lahko prispevate k ciljem in napredek delovne ekipe podjetja. Ravno tako je dobro, da raziščete najnovejše delovne dosežke vaših potencialnih sodelavcev. Na intervjuju izrazite kadroviku vašo navdušenje nad njimi, kar bo lahko delovalo zelo pozitivno.


Preberite si, kako razviti predstavitveni govor na zaposlitvenem intervjuju.


PREBERITE SI


Avtor: Carlos M. Silva za MojeDelo.com


Izberi področje dela