Delo v prodaji se začne s prodajanjem na razgovoru

11.12.2017


Zaposlitveni razgovor predstavlja za marsikoga stresno izkušnjo v življenju, a dobra priprava nanj in predpostavljanje sogovornikovih vprašanj lahko dodobra omili stresen dogodek. Na vprašanja se lahko dobro pripravite, vadite način, s katerim se izražate in se trudite, da izpadete samozavestni ter izkušeni. Na katera vprašanja pa se mora pripraviti oseba, ki se je prijavila za delo v trgovini?
Ali se dobro razumete z drugimi ljudmi?

Dobro pomislite, kako reagirate, če morate delati v timu, ki šteje več deset ljudi. Ne glede na to, ali vaša dosedanja služba vključuje delo z drugimi ljudmi ali ne, narava dela vedno privede do skupnih sestankov, malic in kavic, kjer se mora vaša družbena narava tudi pokazati. Govora je o t. i. »mehkih veščinah«, ki jih ne premore vsak. Delodajalci ne bodo zaposlili konfliktne osebe, saj se zavedajo, da bo takšen zaposleni skrhal odnose v podjetju.

Ko odgovarjate na to vprašanje, ni dovolj le, da pritrdite »Uživam pri delu z ljudmi,« temveč je ključno tudi to, da razložite svoj odgovor. Povejte primer, kdaj se je vaša družabnost in socialna razvitost izkazala bodisi tekom izobraževanja ali še bolje, tekom zaposlitve. Katera lastnost je po vašem mnenju tista, ki pripomore k razumevanju?

Kaj bi storili, če se menjava ob koncu vaše izmene ne bi prikazala na delo?

Ne glede na to, kako jezni ste bili ob tej izkušnji ali bi bili, če bi se vam to zgodilo, je pomembno, da pokažete in prepričate delodajalca v to, da nikoli ne bi pustili delovnega mesta praznega, četudi se vaša menjava ne bi prikazala. Poskrbite, da se prikažete kot odgovorna oseba, ki je za delo v trgovini ključna.

Postavite se v konkretno situacijo in razmislite, kaj bi storili. Bi poklicali sodelavca ali bi se obrnili na vodjo trgovine oz. vodjo izmene? Vam lahko on kako pomaga? Imate doma otroke, ki vas čakajo? Kako bi poskrbeli zanje, brez da bi zapustili vaše delovno mesto? Bi »požrli« napako sodelavca in ga krili pred nadrejenimi?

Kako bi opisali dobro delo s strankami?

Na kakšen način bi opisali kvalitetno delo s strankami? Svetujemo vam, da poudarite naslednje lastnosti: 
- Obnašanje: primeren pozdrav ob strankinem prihodu v trgovino, nasmeh na obrazu, prijaznost, potrpežljivost. 
- Efektivnost: iskren, spodbuden odgovor. 
- Ciljna usmerjenost: prava rešitev, ne glede na »težavo« in dilemo, v kateri se znajde stranka. 
- Znanje: dobro poznavanje vseh produktov in zmožnost svetovanja.

Sodelavec je nesramen do strank – kaj bi storili?

Stranka ima vedno prav, četudi se nam zdi, da ni vedno tako. Pomembno je, da stranki stopite v bran, a hkrati ne obrnete hrbta sodelavcu, s katerim sestavljata efektiven tim. Najprej iz primerne razdalje presodite situacijo in to, ali je urgiranje potrebno ali ne. Pristopite do obeh in lepo vprašajte, če potrebujejo drugo mnenje, da bi se tako lažje odločili. To je primeren način za uspešno prekinitev iskrice, ki tli med sodelavcem in stranko.

Kje se vidite čez pet let?

To vprašanje se pojavlja pri razgovorih iz različnih področjih, zato bi bilo smiselno že prej razmisliti o odgovoru, da ne bi na licu mesta ostali presenečeni brez besed. Se vidite v tem podjetju ali je to le prehodna možnost, da prebrodite iz trenutne finančne krize? Si želite veliko časa delati v trgovini in po vertikalni lestvici napredovati, kakor se da s trdim delom? Se želite v kratkem preseliti v tujino in tam poskusiti srečo?

Zaposlovanje novih zaposlenih predstavlja velik strošek za podjetje, zato razumete delodajalce, da ne bi radi menjali zaposlenih vsak mesec – ravno zaradi tega jim povejte, da iščete zaposlitev za dlje časa in iščete priložnost, kjer se lahko izkažete, dokažete ter se razvijate tako osebnostno kot profesionalno.

Osnovna matematična vprašanja

Kot prodajalec morate znati tudi hitro reševati osnovne matematične naloge, kot je npr.: 
- Produkt stane 13,93 €. Stranka plača s 15 €. Koliko ji morate vrniti? 
- Ena plastenka vode stane 0,80 €. Koliko stanejo tri in koliko stane ena z 20 % popustom? 
- Pladenj je velik za 6 skodelic kave. Vsakih 15 minut prodamo 10 skodelic kave? Koliko pladnjev boste napolnili v eni uri? 
- Kratke majice so na 50 % znižanju. Koliko stane ena, če je njena cena 19,90 €?

 

Ne ustrašite se matematičnih vprašanj, saj so vsa rešljiva na popolnoma enostaven način. Delodajalec želi le izvedeti, kako hitro vam delajo možgani takrat, ko je to potrebno, in kako se znajdete v nepredvidljivih situacijah.


Katere karierne poti ponuja svet trgovine?


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela