Diploma v roki – kako začeti: razgovor

11.12.2017


Za svežega diplomanta, ki se je na trg dela podal z malo izkušnjami, predstavlja pot do zaposlitve več težav, kot so jih imeli naši starši, ko so iskali službo. Veliko študentov jih v času študija ni delalo nobenega »resnega« dela, zato niti ne vedo, kaj znajo in kateri so tisti aduti, ki jih morajo predstaviti delodajalcu v prijavi na delovno mesto. Vendar nič še ni izgubljeno – sledite tem 10 korakom in se pripravite na zmagovalen razgovor.

O tem, kako naj diplomanti napišejo svoj življenjepis, smo že pisali, zdaj je pa čas, da kandidati izvejo, kako v živo prepričati delodajalca, da so ravno oni pravi »material« za podjetje.
1. Naredite domačo nalogo.

Pripravite se. Na spletu poiščite vse o vrsti delovnega mesta in o organizaciji, ki jim pišete. Pozanimajte se, ali ima podjetje konkurenco na istem področju. To, da le preberete spletno stran podjetja, je najmanj, kar lahko storite. Povprašajte starejše kolege iz fakultete, ki že imajo zaposlitev, mrežite se, preberite poslovne revije in časopise, novičnike iz določenega področja, … Poskusite izvedeti čim več in tako ugotoviti, kaj se od delovnega mesta natančno zahteva. Hkrati pa se boste izognili naivnim vprašanjem, ki jih na razgovoru lahko podate, če se niste dobro pozanimali, kam ste namenjeni.

2. Pripravite se na tipična vprašanja.

Na pogosta vprašanja se lahko pripravite vnaprej. »Povejte mi nekaj o sebi.« »Katere so vaše prednosti in slabosti?« »Kaj štejete kot vaš največji uspeh?« »Kaj štejete kot vaš najnižji padec?« »Zakaj si želite to delo in zakaj v tej organizaciji?« Omenjena niso redka vprašanja, zato bi bilo neodgovorno, da se nanje ne bi pripravili in odgovarjali suvereno in samozavestno.

3. Razvijajte zgodbo iz življenjepisa.

Če ste v življenjepisu omenili problem oz. izziv, ki ste ga imeli na fakulteti ali pri drugem občasnem delu, se pripravite na to, da boste odgovorili, kako ste na izziv reagirali, na kakšen način ste se lotili reševati težavo, dokažite, da se zavedate, koliko je posameznik pomemben na poti do cilja. Kakšno vlogo ste igrali vi pri vsem tem?

4. Pomislite, zakaj bi vzeli ravno vas.

Veliko mladih diplomantov naredi tipično napako, kjer delodajalcu na razgovoru razlagajo, zakaj si želijo službo in kaj bi delo za njih pomenilo. Namesto tega raje pomislite, na kakšen način vi lahko pomagate k razvoju podjetja, kaj lahko doprinesete in kakšna znanja lahko ponudite, ki jih ne bodo mogli najti pri nobenemu drugemu kandidatu več?

5. Uporabljajte pravo besedišče.

Dobro si preberite razpis za delovno mesto in bodite pozorni na besede, ki jih delodajalec v njej omenja. Uporabite jih na razgovoru in jih povežite z vašim akademskim znanjem ter s tem, kako lahko to prenesete v prakso.

6. Pripravite si svoja vprašanja.

Ne sprašujejo samo delodajalci, temveč tudi kandidati. Vprašanja, ki jih kandidati postavljajo, morajo biti premišljena, ne preveč enostavna in nikakor ne naivna. Razlika je, ali postavite vprašanje kot je Kako je organizirano podjetje ali uporabite druge besede in vprašate: Kako so sprejete pomembne odločitve pri vas in kdo je zadolžen za njihovo izvedbo?

7. Vadite potek.

S starejšo sestro, prijateljem ali pred ogledalom – opazujte se, pozorni bodite na vašo mimiko in neverbalno komunikacijo, s katero več sporočate kot bi lahko verjeli. Kakšne grimase delate? Kaj počnete z rokami, ko ste nervozni? Ali govorite razločno ali požirate črke? Govorite dovolj na glas in samozavestno? Če zamočite prvo priložnost v tem podjetju, obstaja zelo malo verjetnosti, da boste imeli priložnost poskusiti znova.

8. Zdrava mera šteje.

Poskrbite za nasmeh in za to, da boste izgledali suvereno, vendar ne samovšečno, skromno, a ne revno in navdušeno, a ne preveč entuziastično. Pokažite bodočemu delodajalcu, da se veselite novih izzivov, nove službe, dela, razvijanja, ustvarjanja. V nasprotnem primeru se bo sogovornik spraševal, kaj sploh počnete tam in ali si zares želite to službo.

9. Ne sodite knjige po platnicah.

Veliko svežih diplomantov se sploh ne prijavlja za delo, ki se jim zdi pod častjo ali podcenjeno glede na znanja in stopnjo izobrazbe, ki jih premorejo. To je do neke mere popolnoma sprejemljivo, ampak nikoli ne sodite knjige po platnicah. Vaš cilj je, da se prebijete v drugi krog razgovorov in morda boste ravno v tem krogu ugotovili, da razpisano delo vsebuje še veliko skrivnostnih del, ki bi si jih želeli opravljati. Organizacija in delovne naloge so morda veliko bolj zanimive, kot je izpadlo na začetku.

10. Odidite z dvignjeno glavo.

Razgovor zaključite tako, da poskrbite, da bo delodajalec vedel, da si res želite delo in da ste zelo zainteresirani za to, da poskusite. Ustvarite si načrt sledenja procesu in določite, kdaj boste, v primeru, da odgovora ne boste prejeli, pisali na podjetje in vprašali, kako napredujejo. S tem boste pokazali, da vam je mar in da si službe želite.


Če vas zanima še več nasvetov na področju iskanja službe, si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev.


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela