Drugi krog razgovorov in kaj od njega pričakovati

30.1.2018


V prvem krogu razgovorov ste več kot očitno prepričali svojega sogovornika in nalogo dobro opravili, ravnokar pa ste bili povabljeni v drugi krog. Čestitke! Medtem, ko je na prvem srečanju govora o vaših kompetencah in življenjepisu, je zdaj čas, da se pravo tekmovanje zares začne.

V drugem razgovoru boste morali poudariti svoje prednosti, ki delujejo v dobrobit podjetja, svoj entuziazem za odprto delovno mesto ter demonstrirati, da ste pravi kandidat in točno tisto, kar organizacija potrebuje.

Z namenom, da bi vas bolj kot kdajkoli prej pripravili na ponovno dokazovanje, si preberite spodnje nasvete o tem, na kaj morate paziti, preden se pojavite pred vrati delodajalca.Novi ljudje, ki jih morate impresionirati

Ne glede na to, s kom ste opravili prvi krog razgovorov, bodite prepričani, da bo pri drugem srečanju sodeloval vodja. Velikokrat je sogovornikov več, kar zahteva še dodatne priprave.

Dobro preučite podjetje, v katerega vstopate, da boste bolje razumeli njihovo znamko, kulturo in njihove pretekle dogodke, ki so jih organizirali. V kolikor vnaprej veste, s kom se boste pogovarjali, poskusite čim več poizvedeti tudi o njih – delodajalci so impresionirani, če kandidati vedo, s kom imajo opravka.

Drugačna postavitev

Prvi razgovori po navadi potekajo v manjših prostorih ali pisarnah kadrovika, drugi krog pa velikokrat organizirajo v sejnih sobah, kjer bodo distance med sogovorniki večje. Mnoga podjetja kandidate povabijo na kosilo ali jih odpeljejo na voden ogled pisarn, kjer se spoznajo z bodočimi sodelavci.

Bodite pozorni na govorico telesa. Vaša predstavitev naj impresionira vse v prostoru, zato morate vsem posvetiti enako mero pozornosti. V kolikor hodite po pisarni in razlagate o svojih izkušnjah, stojte zravnani, smejte se in z vsemi vzpostavite očesni stik. Ne podcenjujte stiska roke ob spoznavanju. In seveda – če je med razgovorom prisotna hrana in pijača, bodite olikani.

Tipična vprašanja na drugem razgovoru

Vsak delodajalec ubere svojo taktiko in način, kako bo vodil drugi krog intervjujev, a skoraj večina jih bo želela izvedeti vaše vrednote in etična načela, saj bodo s temi informacijami ugotovili, ali se skladate s kulturo podjetja. Situacijska in vedenjska vprašanja so namenjena temu, da sogovornik izve, kako se obnašate v realnih situacijah (primeri vprašanj: Kaj bi storili, če ...? Razložite mi, kaj se je zgodilo ...), nekatera od njih pa so ustvarjena zato, da dobi nadrejeni informacijo o tem, kako komunicirate in kakšen je vaš življenjski slog.

Priprave potekajo tako, da si ustvarite jasno sliko svojih uspehov – ste kdaj vodili ekipo, vodili projekt, spremenili negativno situacijo v pozitivno? Delodajalec bi rad izvedel, ali ste sposobni funkcionirati v stresnih situacijah in kako reagirate ob spremembah, ki od vas zahtevajo fleksibilnost ter prilagodljivost.

Čudaška vprašanja

Verjamemo, da se na čudna vprašanja, kot so »S katero živaljo bi se najraje identificirali?«, ne morete kar tako pripraviti. Z njimi dobi delodajalec vpogled v vašo osebnost in oceni, ali se hitro pustite zmesti.

Najprej vdihnite in pomislite, zakaj vam postavljajo takšna vprašanja. Za trenutek se ustavite in razmislite, kaj bi lahko odgovorili, nato pa podajte tehten in premišljujoč odgovor.

Obrnjena situacija

V drugem krogu razgovora imate priložnost, da vi postavite vprašanja, ki vas o delovnem mestu ali o podjetju zanimajo. To je vaša priložnost, da dobite sliko o tem, kako delovni dan v tej organizaciji sploh izgleda, katere so tiste prioritete, ki jih ceni nadrejeni, in kakšni so cilji ter vizija organizacije.

Da bi se znali pripraviti in si že vnaprej napisati nekaj vprašanj, ki bi jih morali postaviti svojemu sogovorniku, si še enkrat preberite oglas za delovno mesto, ki vam bo odprl marsikatero zanimivo idejo. Nikakor ne sprašujte o plači in prednostih dela v podjetju, temveč si to pustite za naslednje srečanje.

Dokažite, da spadate v ekipo

Bistvo drugega kroga je dokazovanje, da spadate v že ustaljeno ekipo organizacije.

Na to se pripravite tako, da budno spremljate način govora, ki ga imajo nadrejeni oz. tisti, ki vodijo intervju. V kolikor so gostobesedni, si kaj takega lahko privoščite tudi vi – sledite jim in se postavite v njihovo vlogo.


Ste že slišali za video razgovor?


KAJ JE TO?

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela