Farmacevt na zaposlitvenem razgovoru

11.12.2017


Ste si med študijem farmacije kdaj zamislili, kako boste uspešno opravljali svoje zanimivo delo in bili prisotni pri marsikateremu odkritju, ki pripomore k zdravju posameznikov? Pa vendar – ste si kdaj zamišljali, kako boste do te službe prišli? Delo v farmaciji ima, tako kot vsa hitro razvijajoča se podjetja, hudo konkurenco med kandidati, zato je pomembno, kako se obnesete na zaposlitvenem razgovoru, da lahko prepričate sogovornika in dobite za vas zelo zaželeno službo.

Kaj lahko pričakujete od sogovornika, ko se odpravljate na razgovor za službo? Katera vprašanja so tista najbolj pogosta in kako lahko nanje odgovorite?1. Katere vaše ideje ste na področju farmacije vpeljali v prakso?

Pomembno je, da se osredotočite na besedo vpeljati. Nič ni narobe s tem, da ste imeli že tisoč idej, a če so zapisane le v vaših beležkah, nimajo pomena. Potrebujete srečen konec in to je vpeljana ideja v prakso ter uspešno izveden projekt.

2. Kakšne izkušnje imate na tem področju?

Ne glede na to, ali ste šele prišli na trg dela z diplomo v roki ali ste že veteran na tem področju, je pomembno, da znate predstaviti svoje izkušnje na področju farmacije. Razložite, kaj ste kot študent počeli poleg obiskovanja predavanj in vaj, delite izkušnje iz prakse, itd. V primeru, da ste še nepopisan list in za seboj nimate primernih izkušenj, se znajdite in z malo kreativnosti vaša pretekla dela povežite s prihodnjimi delovnimi nalogami. Izkušnje pri delu z ljudmi tudi veliko štejejo, zato jih ne pozabite omeniti.

3. S katerimi izzivi upate, da se boste srečali v tej službi?

S tem vprašanjem bi delodajalec rad izvedel, ali se boste zlahka vpeljali v novo službo in ali boste pravi kandidat za delo, ki vas čaka. Nanj odgovorite na način, da predstavite svojo željo, da bi znanja in izkušnje radi pokazali in povezali s prakso tudi na novem delovnem mestu. Povejte, da ste motivirani in imate radi izzive, imate sposobnost, da se z njimi uspešno spopadete in dovolj fleksibilnosti ter spretnosti, da boste vse prepreke obvladali. Nadaljujete lahko z opisom specifičnih primerov izzivov, s katerimi ste se že kdaj spopadli.

4. Kaj veste o našem podjetju?

Dobro se pripravite na to vprašanje, in sicer tako, da sledite trem enostavnim raziskovalnim korakom še pred odhodom na razgovor.

  • Pojdite na spletno stran podjetja in preberite zavihek »o nas«.
  • Preiščite na socialnih omrežjih, ali se podjetje pojavlja in na kakšen način.
  • Ime podjetja vnesite v iskalnik in poskusite srečo, kaj vam bo prikazal splet.

Na razgovoru delite svoje znanje o naslednjih stvareh:

  • Katere produkte podjetje izdeluje, razvija in prodaja?
  • Koliko dolgo časa je podjetje že na tržišču?
  • Kakšna je vizija podjetja, kultura in katere vrednote po vašem mnenju spodbuja?

5. Zakaj si želite biti zaposleni v našem podjetju?

S tem vprašanjem želi sogovornik izvedeti, kaj veste o njegovem podjetju in o kulturi, vrednotah ter viziji organizacije. Vsako podjetje ima svoje močne točke in to so tiste prednosti, ki jih morate izpostaviti, ko odgovarjate na to vprašanje. Ne lažite. V primeru, da se z načeli in poslanstvom organizacije ne strinjate, se najprej vprašajte, ali želite res biti zaposleni v tem podjetju in ali bi v primeru, da vas zaposlijo, zdržali pritisk in pometli z nekaj svojimi moralnimi ter etičnimi načeli.

6. Kateri predmet ste imeli najraje v času študija?

Izberite predmet, kjer ste se velikokrat spopadli tudi s praktičnimi primeri, saj se rado zgodi, da bo sogovornik od vas ravno na takšen način preverjal vaše znanje. Povejte, zakaj bi izbrali določen predmet in opišite, kaj ste tam počeli ter kaj ste se tam naučili. Je bil dobra priprava na službo? V primeru, da bo sledilo vprašanje o predmetu, ki vam je delal največ težav, bodite iskreni in povejte, da ste kljub temu dali vse od sebe in opravili izpit takrat, ko je bilo potrebno, saj ste vse predmete dojemali kot enakovredne.

7. Kaj je, po vašem mnenju, najbolj problematična situacija, ki se vam lahko zgodi v farmaciji?

Pri delu v farmaciji se zaposleni velikokrat srečujejo s težavnimi situacijami na dnevni bazi, zato je potrebno biti realen in odložiti roza očala, ki jih imate na sebi. Ni vse z rožicami posuto in delodajalec bi rad videl, da se tega zavedate. Bodite iskreni, hkrati pa ne pozabite dodati, da ne glede na strah in težave, delate na odpravi te ter vlagate ves trud v razrešitev problema.

8. Na kakšen način ohranjate stik z novostmi na farmacevtskem trgu?

Nova zdravila se pojavljajo na vsakodnevni ravni in kandidat za delovno mesto v farmaciji se mora zavedati tega ter brskati za informacijami z namenom, da je na tekočem z novostmi. Dobri odgovori so tisti, kjer pokažete, da nikoli niste zadovoljni s svojo ustaljeno prakso in da delate na tem, da jo izboljšate. Ali ste naročeni na znanstveno revijo in jo redno prebirate? Ste v njej kaj zanimivega prebrali v zadnjem času? Sogovorniku pokažite, da farmacija ni le ena izmed področjih, s katerim se ukvarjate, temveč je vaša strast. Pokažite entuziazem in izstopite iz množice!


Preberite si, katere so tiste lastnosti farmacevta, ki jih cenijo delodajalci.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela