Informativni razgovori

6.11.2015


Informativni razgovor je sredstvo, s katerim lahko podrobneje raziščete možne bodoče usmeritve v vaši karieri. Razlikuje se od klasičnega zaposlitvenega intervjuja, namenjen je namreč zbiranju informacij o možnostih zaposlitve ter spoznavanju novih ljudi, ne pa agresivnemu prizadevanju za pridobitev takojšnje zaposlitve v obiskanem podjetju. Še posebej je lahko koristen za študente, ki se bližajo koncu študija, in za nove iskalce zaposlitve, ki so šele vstopili na trg delovne sile.

Informativni razgovor

Informativni razgovor je sredstvo, s katerim lahko podrobneje raziščete možne bodoče usmeritve v vaši karieri. Razlikuje se od klasičnega zaposlitvenega intervjuja, namenjen je namreč zbiranju informacij o možnostih zaposlitve ter spoznavanju novih ljudi, ne pa agresivnemu prizadevanju za pridobitev takojšnje zaposlitve v obiskanem podjetju. Še posebej je lahko koristen za študente, ki se bližajo koncu študija, in za nove iskalce zaposlitve, ki so šele vstopili na trg delovne sile.Pridobite informativni intervju


Vaš prvi cilj je razgovor s predstavnikom željenega podjetja. Težji del poti bo zainteresiranje ustrezne osebe, da vas bo želela spoznati. Začnite s spremnim pismom, kjer se kratko predstavite, poudarite, da izbirate informacije o svoji karierni usmeritvi in jih prosite za pomoč. Ne bo škodilo, če podate nekaj komplimentov podjetju, npr. 'Zanima me kariera na področju razvoja informacijskih sistemov. Vaše podjetje sodi v sam vrh na tem področju, zato sem upal, da mi poveste, kakšna znanja in veščine pričakujete od osebe na izbranem delovnem mestu.'

Cilj informativnega intervjuja


Klasičen informativni razgovor je pogovor z osebo, ki opravlja poklic in/ali delo, ki vas zanima. Pogovor z ljudmi, ki ta poklic že opravljajo, je idealna priložnost, da iz prve roke izveste več o delu in zahtevah le-tega. Če boste z vašimi sogovorniki uspeli vzpostaviti prijateljski odnos, boste izvedeli marsikaj o njihovih karierah in poklicih, delovnih položajih in nalogah. Vaši poglavitni cilji, ki jih želite doseči na informativnih razgovorih, so:

• Raziskava specifičnih kariernih področij.
• Pridobivanje pomoči pri postavitvi ožjega področja zanimanja.
• Naučite se žargona in pomembnih stvari v zvezi s področjem.
• Širiti vašo mrežo kontaktov za bodoče reference.
• Oblikovati strategijo za vstop v vaše področje zanimanja.

Kako voditi informativni razgovor?


Nekaj nasvetov, kako se je na informativni razgovor potrebno pripraviti, na kaj je treba misliti in predvsem, kako delovati, da boste na koncu od njega vi odnesli nov kontakt in občutek uspešnosti.

Pred razgovorom:
Naučite se čimveč o organizaciji. Napišite si vprašanja, ki jih želite vprašati. Če je mogoče, najdite informacije o človeku, s katerim boste imeli informativni razgovor. Oblecite se profesionalno. Prinesite kopije vašega življenjepisa (oddajte ga le, če vas za to prosijo). Bodite točni.

Med razgovorom:
Povejte, zakaj ste prišli. Začnite pogovor, saj ste vi pobudnik razgovora. Ne pozabite, da je namen razgovora zbiranje informacij in iskanje nasvetov, ne iskanje zaposlitve. O slednji se pogovarjajte le, če oseba na drugi strani odpre to temo. Držite se dogovorjenega trajanja sestanka.

Po razgovoru:
Pošljite zahvalno pismo. Osebo občasno informirajte o vašem napredku na področju, pustite si odprta vrata za bodoče kontakte s to osebo. Naredite analizo – ste dobro izpeljali razgovor, je bila vaša komunikacija dobra, bo imel vaš sogovornik dobro mnenje o vas? Ste prejeli koristne informacije? Bi potrebovali razgovor še s kom s tega strokovnega področja?

Kaj vprašati?


Naredite seznam vprašanj, na katere bi želeli dobiti odgovore. Uporabljajte vprašanja odprtega tipa, na katera vaš sogovornik ne more odgovoriti zgolj z da ali ne. Postavljate lahko naslednje sklope vprašanj:

Vprašanja o kariernem področju:
Katera delovna mesta so na razpolago v sklopu izbranega kariernega področja?
Kakšno izobrazbo in usposabljanja zahtevajo?
Katere negativne vidike tega poklica vidite?
Kakšno prihodnost napovedujete izbranemu poklicu?
Katere revije, knjige, spletne strani lahko spremljam, da bom na tekočem z razvojem tega poklica?
Obstajajo kakšne profesionalne organizacije, izobraževalna srečanja, namenjena strokovnjakom s tega področja?

Vprašanja o organizaciji:
Kratkoročni in dolgoročni cilji organizacije, kot so rast, novi proizvodi in storitve ter odpiranje novih poslovnih oddelkov ali enot. Filozofija organizacije in vrste dosegljivih programov uvajanja. Opis tipične karierne poti od začetne točke do vodstvenega položaja.

Informativni razgovor je ena izmed oblik mreženja. Več ljudi s področja, v katerem bi želeli delati, poznate, boljše so vaše možnosti za pridobitev koristnih informacij o aktualnih prostih delovnih mestih.

Na informativnem razgovoru se lahko preizkusite na tradicionalnem kariernem sejmu v Ljubljani. Preberi si delodajalce, ki bodo tam prisotni, prijavi se in se pripravi!KARIERNI SEJEM 2015


Avtor: Ekipa Mojedelo.com
Ekipo zaposlitvenega portala MojeDelo.com tvori mlada, zagnana, motivirana, fleksibilna in profesionalna ekipa, ki dnevno svetuje delodajalcem pri objavi delovnih mest, iskalcem zaposlitve pa pomaga z nasveti in učinkovitimi strategijami za hitrejše in bolj efektivno iskanje zaposlitve.


Izberi področje dela