Intervju – z vitalnostjo in pozitivnostjo do nove službe

11.5.2016


Za pridobitev zaposlitve morate uspešno opraviti še intervju. V nadaljevanju vam ponujamo napotke za uspešen nastop na njem.

Za pridobitev zaposlitve morate uspešno opraviti še intervju. V nadaljevanju vam ponujamo napotke za uspešen nastop na njem.


Kako uspešno opraviti zaposlitveni intervju?

Pred intervjujem

Raziščite vse potrebne informacije o delovnem mestu in podjetju. Predvidite vprašanja, ki bi vam lahko bila postavljena (več o klasičnih vprašanjih na strani 201) in razmislite o njihovih odgovorih. Na intervju nikakor ne zamudite.

Prvi vtis šteje

Prvi vtis šteje, zato ne zanemarite pomena, ki ga daje zunanji videz. Osvežite vaš fizični videz. Naredite si bolj moderno frizuro, izboljšate garderobo, če je potrebno. Najdite ravnotežje med tem, kar je moderno, kar je vaši starosti primerno, in tem, kar je ustrezno za delovno mesto. Bodite pozitivno naravnani, vitalni, spočiti in v kar se da dobri telesni kondiciji.

Poudarite vrline, ki jih poudarjajo mlajši kandidati

Na intervjuju boste morali pokazati več kot bodo morali narediti vaši mlajši konkurenti. Kljub vašim letom boste morali dokazati, da ste še vedno na tekočem z današnjimi delovnimi razmerami. Povejte, da ste lahko fleksibilni, ustvarjalni, da ste timski človek za delo v timu (ki želi biti mentor mlajšim sodelavcem) in da ste sposobni delati z vsemi generacijami sodelavcev.Poudarite »mehke« veščine

Poudarite medosebne veščine, predvsem vaše veselje do dela z ljudmi vseh starosti. Če imate intervju za delo, pri katerem je treba delati s starejšimi strankami, boste morda želeli poudariti vašo istovetnost in poglobljeno razumevanje te starostne skupine kupcev.


Poudarite vašo željo po učenju.

Ena največjih ovir za zaposlitev starejših delavcev je delodajalčeva zaskrbljenost, da so vaše veščine zastarele in da si ne želite učiti novih veščin. Dokažite vašo željo po izobraževanju na podlagi dejstev iz vaše preteklosti in iz vaše zaveze, da boste tudi v prihodnosti vzdrževali vaše veščine v koraku s časom. Kadrovik naj izve, če ste se udeležili tečajev, delavnic, seminarjev, konferenc in drugih dogodkov, ki koristijo profesionalnemu razvoju vaše kariere. Povejte mu tudi glede vaših posodobljenih računalniških znanj in veščin, še posebno, če so zelo pomembne za delovno mesto, za katerega kandidirate. Če vam znanj in veščin primanjkuje, prepričajte sogovornika, da ste pripravljeni preseči, ne le nadoknaditi izgubljeno ali manjkajoče znanje in obvladanje pomembnih veščin za delovno mesto.

Poudarite vašo delovno etiko

Taktno poudarite, da je vaša delovna etika zelo močna (lastnost, ki ni ravno vrlina mlajših delavcev). Povejte delodajalcu, da vaše reference jamčijo za to, da ste zanesljivi in neomajni pri delu.

Poudarite vašo zrelost in modrost

Prepričajte delodajalce, da je vaša zrelost prednost, ker so vas izkušnje naredile modre pri reševanju problemov. Modrost zajema uporabo preteklih izkušenj za reševanje sedanjih situacij. S tem, da ste že velikokrat doživeli in »preživeli« težke situacije, lahko na tej podlagi delate boljše sodbe, kot jih lahko delajo mlajši. Modrost pomeni tudi odprtost do boljših in bolj ustreznih načinov reševanja enega problema.Več informacij o pripravi na zaposlitveni intervju pa smo zbrali v najbolj prodajanem zaposlitvenem priročniku Kako uspešno iskati zaposlitev.


KUPI PRIROČNIK


Avtorja: Gorazd Prah, Aleš Zaletel


Izberi področje dela