Kaj moja telesna govorica sporoča na razgovoru?

11.12.2017


Začne se že preden izgovorite svoj prvi stavek. Ocenjevali vas bodo po hoji, ki jo pokažete na poti do pisarne, po poziciji vaših rok med govorjenjem, po stisku dlani ob predstavitvi itd. Zavedajte se, da s telesom izražate veliko več, kot se vam mogoče dozdeva, zato bodite pozorni na neverbalno govorico in na neverbalne znake, ki jih oddajate medtem, ko čakate na razgovor, na obrazno mimiko, ki jo izražate, ko poskušate razmišljati o najbolj smiselnem odgovoru na sogovornikovo vprašanje …
Umirite se

Pomembno je, da govorite počasneje od vaše vsakodnevne govorice. In ravno tukaj je trik – zaradi treme in navala živčnosti boste najverjetneje govorili hitreje, kot po navadi, zato se umirite, poskusite se skoncentrirati na jasno in glasno izgovarjavo vsake besede posebej, kar vam bo avtomatsko pomagalo, da upočasnite tempo vašega govora.

Pomislite na dobre retorike, ki ste jih občudovali v času srednje šole, fakultete in drugih zaposlitev. Zapomnili ste si tiste, ki so bili vedno predani svojemu delu in osredotočeni na izgovorjene besede. Ni nujno, da so te osebe bile tudi najbolj glasne in najbolj zabavne od vseh preostalih, a vsekakor so bile najbolj motivirane. Na razgovor niste prišli, da bi animirali sogovornika, zato pustite vice pred vrati – tukaj ste, da bo delo, za katerega se pogajate, vaše. Osredotočite se na cilj in pustite, da bosta vaša predanost in energija govorila zase.

Neverbalna govorica

Trden, a ne preveč močen stisk roke je tisto, kar govori namesto vas. Prijem »mrtve ribe« je tehnika, ki sogovornika v istem trenutku odbije od vas. Poskrbite tudi, da so vaše roke kljub tremi suhe in tople – naravne, kot se le da. Če imate težave s tem, da imate zaradi treme mrzle roke, si jih nekaj minut pred razgovorom na stranišču segrejte s toplo vodo, v nasprotnem primeru pa si jih zmočite s hladno vodo.

Niti med čakanjem v sprejemni pisarni niti med razgovorom se ne »ulezite« na stol, četudi je zofa na recepciji tako zelo udobna. To o vas pove, da vas ne zanima, kakšen vtis dajete, drugi pa bodo dobili občutek, da si službe v resnici sploh ne želite. Sedite in hodite zravnani, če pa vas še vedno skrbi, kako izgledate med hojo in sedenjem, se že pred »dnevom D« poglejte v ogledalo in popravite pozicijo, dokler ne boste zadovoljni z njo. Ne pozabite občutka med sedenjem, za katerega svetujemo, da se ga navadite še pred razgovorom, da se ne boste v stresnih minutah med intervjujem ubadali še s tem, da vam je res neudobno.

Sogovornika vedno glejte v oči, a pazite, da ne boste pretiravali. Bodite samozavestni in ne glejte v zid za njim ali pa v tla, prav tako se izogibajte nervoznemu iskanju kontakta po celotnem prostoru, ki je jasen znak, da nekaj skrivate. V primeru, ko je na delu več sogovornikov, poskrbite, da ne boste katerega od njih zapostavljali, četudi vam vprašanja postavlja samo eden od njih.

Ne veste, kam bi s svojimi rokami? Opazujte se v ogledalu medtem, ko se pogovarjate z nekom preko telefona, saj boste na razgovoru uporabljali podobne kretnje, kot med telefonskim klicem. Zaželeno je, da premikate roke, a pomembno je, da z njimi ne pretiravate. Navsezadnje v naši kulturi nismo navajeni na pretirano premikanje rok in lahko takšno dejanje hitro smatramo za preveč »italijansko«.

Bodite pozorni tudi na to, kako se premikate in kako sedite, da bo splošen vtis, ki ga boste pustili v podjetju, pozitiven. Ne pozabite se smejati – zaradi nasmejanega obraza se boste tako vi kot vaš sogovornik počutili bolj sproščeno.


Želite več nasvetov na področju iskanja službe? Preberite priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela