Kaj so vaši hobiji?

1.4.2016


Priprave na razgovor že obvladate, pripravljate se na možna vprašanja, ki se neposredno ali posredno povezujejo z vašo kariero, modernemu delodajalcu, ki mu je mar za zdravje zaposlenega, pa ne bo manjkalo ni vprašanje o vaših hobijih in interesih.

Priprave na razgovor že obvladate, pripravljate se na možna vprašanja, ki se neposredno ali posredno povezujejo z vašo kariero, modernemu delodajalcu, ki mu je mar za zdravje zaposlenega, pa ne bo manjkalo ni vprašanje o vaših hobijih in interesih.


Na razgovoru omenite tudi vaše hobije

Delodajalci takšna vprašanja postavijo, da vas bolje spoznajo. To jim je namreč pomembno, saj bi radi vedeli, ali bi se lahko, glede na vaše interese in hobije, ki jih imate, zlahka vključili v kulturo podjetja.

Šport kot najpogostejši hobi


Medtem, ko je vprašanje namenjeno temu, da ste iskreni in po resnici poveste, kaj vas zanima, je njegova prednost tudi v tem, da si z odgovorom pridobite dodatne točke – še posebej, če imate občutek, da razgovor do zdaj ni šel tako gladko, kot bi moral, in niste impresionirali sogovornika. To vsekakor ne pomeni, da boste delodajalcu takoj ponudili odgovor »Vsak vikend grem v Ambasado Gavioli« ali »Vsak drugi dan denar izgubljam na pokru«, saj vas, očitno, ne bodo prikazali v dobri luči. Izogibajte se tudi splošnim odgovorom, kot so gledanje televizije, poslušanje glasbe in skrb za fit telo. Takšni hobiji dejansko ne pomenijo ničesar in kandidatu za razpisano delovno mesto ne dodajo posebne vrednosti.

Vedno je dobro omeniti, kaj trenirate, ali ste vključeni v posebna fitnes tekmovanja ali športne lige. Tudi, če le dvakrat na teden rekreativno igrate nogomet s kolegi, to povejte, saj sodelovanje v ekipnih športih pomeni, da dobro sodelujete tudi s skupino zaposlenih in znate delati v timu. Tudi dejstvo, da trikrat na teden hodite v fitnes, šteje veliko več kot odgovor »skrbim za fit telo«. Povejte, kolikokrat hodite, kakšnega fitnes načrta se držite, kaj je vaš cilj… Natančen odgovor o vas pove, da ste temu hobiju predani, da ste samodisciplinirani in da se niste odgovora spomnili ravno zdaj, ker ste pač že bili vprašani.

Niste športni tip človeka?


Kaj pa, če vam fitnes in drugi športi ne godijo? Brcanje žoge in dvigovanje uteži namreč nista edini sposobnosti, s katerimi se na razgovoru lahko pokažete.

Če ste del majhne krajevne skupine oz. član lokalnega zavetišča in če prostovoljno pomagate voditi Klub ljubiteljev peke, to vsekakor omenite, saj takšen odgovor o vas pove, da radi pomagate drugim in da ste zaupljiva, družabna oseba.

Nič od tega?


Ne skrbite, če niste del nobene skupine. Koristne stvari, ki jih počnete doma, ravno tako štejejo!

Morda radi berete modne bloge in ste radi na tekočem z vsem, kar se dogaja v modni industriji. Berete modne revije in spremljate manekenski svet. To zgolj pomeni, da resno jemljete stvar, ki ste si jo zastavili.

Zapisali smo nekaj primernih načinov, kako na takšno vprašanje izpasti kot odličen kandidat, a nekaj je pomembno – v vsakem odgovoru ohranite določen del sebe in mu z načinom odgovora pokažite, kakšni ste v resnici. Se radi družite s prijatelji na kavicah? Povejte delodajalcu točno to! Mogoče pa je ravno tak družaben človek, kot ste vi, tisto, kar trenutno potrebuje. Nekoga, ki bo dvignili socialno klimo zaposlenih… Vedno, ko vas hobi predstavlja v pozitivni luči, ga omenite.

Navsezadnje – ne lažite, ne izplača se. Slej ko prej bodo ugotovili, da ste se zlagali, in četudi se vam zdi to majhna nepomembna laž, bo načela zaupanje tako delodajalca kot zaposlenih.

Preberite si še, katera so ubijalska vprašanja na zaposlitvenih razgovorih in kako nanje odgovoriti.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela