Kaj storiti, če se na razgovoru preprosto ne ujamete

11.12.2017


Najprej iskrene čestitke, ker ste si prislužili priložnost za zaposlitveni razgovor. Delovne naloge se vam zdijo narejene ravno za vas, mesečna plača bi bila večja od pričakovane, podjetje ima na trgu dobro ime ... Nato pa se na razgovoru zgodi nekaj čudnega.

>Poiščite skupno točko

Tu je nekaj načinov, kako lahko pridete do t.i. skune točke. Že med pripravami na razgovor na spletu poiščite sogovornika in izvedite čim več o njegovem ozadju, izobrazbi, društvih, v katerih sodeluje ... Je kakšna podobnost z vami, s katero se lahko povežeta? Morda sta hodila na isto srednjo šoo ali pomagala v istem prostovoljnem društvu? Naj vas ne bo strah iz rokava potegniti teh adutov ne le, da se boste s sogovornikom povezali, pokazali boste tudi, da ste naredili vašo domago nalogo.

V kolikor vam raziskava ni prinesla pozitivnih rezultatov in skupne točke, ne obupajte. Ko vam bo ponudil priložnost a vaša vprašanja, ga vljudno vprašajte, kaj ga veseli pri delu v tem podjetju. Preprost izkazaan interes zanj mu bo dal vedeti, da niste takšni, kakor si vas je on zamislil.

Nasmehnite se in se sprijaznite

Včasih se zgodi, da se tak neprijeten občutek pojavi že ob prvem stisku roke, včasih pa ga opazite na sredini procesa. V vsakem primeru morate še naprej igrati svojo igro takoj, ko to opazite. Izjavite iskren komentar: »Khm, izgleda, kot da nisva na isti valovni dolžini« nato pa nadaljujete umerjeno, prijazno in profesionalno. Situacija je podobna kot takrat, ko se s sodelavcem nista razumea, a sta vseeno morala sodelovati in priti do skupnega cilja.

Zavedajte se, da je vaša glavna naloga na vsakem razgovoru, da prodate sebe, svoje izkušnje, znanja, spretnosti in sposobnosti, zato se osredotočite na to.

Ohranite samozavest

Delodajalec, kakorkoli si želite, da bi bil profesionalen, včasih preseže meje in se do vas začne obnašati arogantno ali celo nesramno, a vi ste tisti, ki morate ohraniti hladno kri. Ostanite mirni, samozavestni in zbrani, nikakor pa ga ne napadajte nazaj.

Nesramnost se lahko navezuje na vaše osebne delovne izkušnje ali na delodajalca, pri katerem ste trenutno zaposleni, zato vdihnite globoko in se osredotočite na točke, ki jih morate izraziti, da bi se čim bolj uspešno prodali. Odgovarjajte na vprašanja, ne na njegova čustva, pokažite mi, da ste lahko odlični tudi takrat, ko ste pod pritiskom.

Bodite pozorni na negativne lastnosti

Pomislite s takšnim človekom, ki trenutno grdo ravna z vami, boste morali delati na dnevni bazi. Kako bi bilo v tem primeru? Se vam zdi, da se do vas obnaša tako, ker ima ravno slab dan, ker je v stresu, izmučen, nesredotočen na postopek?

Ne glede na to, ali se povežete s sogovornikom, ali trpite vse minute tega razgovora, dopovejte si, da ste vi tisti, ki morate »preživeti« ta intervju in pomislite, ali si res želite delati v podjetju, kjer bi se delodajalec tako obnašal do vas. Se vam zdi, da bi bila drug dan situacija boljša in bi mu dali še eno priložnost, ali bi trpeli vsak svoj delavnik ter v službo hodili s kepo v grlu?


Se vam zdi, da potrebujete novo službo? Najdete jo na portalu MojeDelo.com, saj vam vsak dan ponujamo svež zaboj razpisanih delovnih mest in prepričani smo, da je katero od teh pripravljeno posebej za vas.

PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela