Kaj vprašati na informativnem razgovoru?

8.1.2016


Kaj je informativni razgovor, smo že pisali v enemu izmed prejšnjih člankov – na kratko, namenjen je informaciji o možnostih zaposlitve ter spoznavanju novih ljudi. Še posebej koristen je lahko za študente in za diplomante, ki so šele vstopili na trg dela. Skoraj nemogoče je govoriti o taktikah iskanja službe brez omembe mreženja, ki je ključno pri vzpostavitvi novih kontaktov za korak bližje (sanjski) službi.

Kaj je informativni razgovor, smo že pisali v enemu izmed prejšnjih člankov – na kratko, namenjen je informaciji o možnostih zaposlitve ter spoznavanju novih ljudi. Še posebej koristen je lahko za študente in za diplomante, ki so šele vstopili na trg dela. Skoraj nemogoče je govoriti o taktikah iskanja službe brez omembe mreženja, ki je ključno pri vzpostavitvi novih kontaktov za korak bližje (sanjski) službi.Koncept informativnih razgovorov je prvič predstavil Richard N. Bolles, ki verjame, da bi morali iskalci zaposlitve najprej govoriti z ljudmi iz določenega področja, da se lahko nato na podlagi tega odločijo za njihovo karierno pot.

Ne glede na to, ali ste novinci na trgu dela ali ste se odločili zamenjati smer vaše kariere, so informativni razgovori idealna pot za poznavanje različnih kariernih možnosti in določitev vaših kariernih ciljev. Še več – služijo kot efektiven način, s katerim lahko pridobite želene informacije o določenem podjetju.

Na informativni razgovor pridite pripravljeni! Samo tako boste lahko pridobili vse potrebne informacije. Najslabše je, da se ob prihodu domov iz razgovora spomnite še nešteto drugih vprašanj, ki bi jih morali postaviti, pa jih niste, ker niste prej razmišljali o njih. Pokažite podjetju oz. sogovorniku, da ste se pripravili in svojo karierno pot jemljete resno!

Vprašanja, ki jih morate postaviti:1. Kako ste pristali v tej industriji? Ste si vedno želeli biti _______?
Dovolite, da se vam sogovornik predstavi in pove svoje mnenje. Ne prekinjajte, a vseeno vodite rdečo nit pogovora.
2. V čem med vašim delom najbolj uživate in kaj vam predstavlja največjo muko?
Pozanimajte se, zakaj mu ena stvar predstavlja tak problem – je mogoče krivo tržišče, direktor, nezainteresiranost za majhno področje, ki vedno spremlja to karierno pot… Kako prebrodi krize, ki se mu dogajajo v službi?
3. Glede na moje raziskovanje vidim, da jih večina najprej začne kot ___________ - se vam zdi to smiseln razvoj karierne poti in zakaj tako?
Povprašajte, kaj vam svetuje, da boste napredovali. Kakšne so osebnostne lastnosti in zahteve novinca, ki se znajde v tem krogu.
4. Kako izgleda tipičen delovni dan na vaši poziciji?
5. Na katere lastnosti ste pozorni, ko iščete novega delavca za delo v vašem podjetju? Katere sposobnosti in izkušnje se vam zdijo najbolj vredne in najbolj cenjene?
Osebnostne lastnosti naj poveže z vrsto dela, kjer se ta najbolj pokaže in najbolj pomaga.
6. Večkrat sem že slišal/-a, da so moje najmočnejše točke med delom _________. Uživam delati na projektih, kjer lahko izrazim svoje lastnosti, kot so ______________. Če je temu tako, mi, prosim, povejte, na katerem delovnem mestu me vidite v vašem podjetju, kje bi bil najbolj primeren kandidat?
7. Ali priporočate zveze, društva, skupine, v katere naj se včlanim, da bi izvedel več o tej panogi?
Pozanimajte se, ali ima sogovornik kontakte oseb, ki vam pri pridobivanju informacij lahko pomagajo – ne bi škodilo, če bi se tudi pri njih najavili na informativnem razgovoru.
8. Ali se vam zdi, da moram biti pozoren še na kaj, če se želim podati na to karierno pot?
Kakšne so pasti, ki čakajo vsakega novinca? Kako jih prebroditi? Kakšna je najpomembnejša lastnost novinca, da ne zabrede v poplavi konkurence in novih informacij?

Strogo se izogibajte vprašanju:1. Mi lahko najdete kakšno službo?
Na informativnem razgovoru ne želite izvajati pritiska na sogovornika – zavedajte se, da vam je storil uslugo in si vzel čas za vaša vprašanja, hkrati pa vam je podal veliko koristnih informacij, zato ne drezajte več vanj. Kot že zapisano – cilj informativnega razgovora je med drugim širjenje kontaktov in raziskovanje izbranega kariernega področja.

Zapomnite siBistvo informativnih razgovorov ni zagotoviti si službo v tem podjetju. To naj ne bo vaš primarni cilj. Razgovor sprejmite kot priložnost, da se naučite nekaj o karieri sogovornika. Pridobiti morate zlata vredne karierne nasvete in informacije v zvezi s področjem, v katerega se podajate.

Če bi radi prebrali še več nasvetov za iskanje službe, si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga napisali strokovnjaki našega portala.


PREBERI SI
Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela