Kaj želijo delodajalci?

11.12.2017


Večina delodajalcev v prvi vrsti gleda na svoj profit. Zaradi tega iščejo delavce, ki bodo podjetju prinašale čim več dobička. V kandidatih iščejo čim več pozitivnih lastnosti, ki bi jih lahko prenesli v podjetje, hkrati pa skušajo ugotoviti tudi njihove pomanjkljivosti. Zaposlitev novega sodelavca je drag postopek, zato bodo delodajalci prej dvakrat razmislili, preden se bodo odločili za zaposlitev svežega diplomanta brez nikakršnih delovnih izkušenj.


Ugodite delodajalcu in si zagotovite delovno mesto

Na kaj delodajalec gleda pri izbiri kandidata?

Delodajalci imajo določeno predstavo o kandidatu. Ustrezati mora tehničnim zahtevam oglasa, imeti mora primerna znanja, izkušnje in veščine. Obstaja pa nekaj splošnih kriterijev, ki jih primerni kandidat skoraj mora izpolnjevati. Ko ste na zaposlitvenem intervjuju, se poskusite predstaviti kot kandidat, ki ustreza naslednjim karakteristikam:

• Sposobnost dela z drugimi
Sodobna podjetja so timska podjetja. Lahko ste še tako tehnično podkovani, če ne boste sposobni delati v timu, potem ne boste primeren kandidat. Reševanje sporov med delavci predstavlja nadrejenemu eno večjih ovir pri vodenju sodelavcev. Zaradi tega si bo prizadeval, da si ne nakoplje sodelavca, ki ne bo mogel shajati z drugimi. Če bo ugotovil, da ima v svoji delovni ekipi človeka, ki ne more učinkovito delati z drugimi, bo najverjetneje uporabil prvo upravičeno priložnost, da ga bo odslovil.

• Podjetju ustvarjate dobiček in ne stroškov
Merilo podjetja za upravičenost zaposlitve delavca je, da ta podjetju več prinese kot pa odnese. Delodajalec išče sodelavca, ki bo s svojim delom povečeval prihodke podjetja, le del teh prihodkov bo odšel v stroške za njegovo plačo.

• Zanesljivost
Ali se lahko vaš delodajalec zanese na vas, da boste kar najbolje služili interesom podjetja? Ali ste v preteklosti dokazali, da ste zanesljivi? Poskrbite, da se boste delodajalcu prek svojih preteklih izkušenj in uspehov predstavili kot zanesljiv kandidat.

Osebna poznanstva
Večji krog ljudi poznate, koristnejši ste za podjetje. Podjetje bo lahko s pomočjo vaše socialne mreže lažje navezalo stik s potencialnimi strankami, kupci, poslovnimi partnerji, z dobavitelji.

• Samoiniciativnost
Delodajalci iščejo predvsem delavce, ki lahko sami prepoznajo problem in najdejo rešitve, ne da bi jim bilo treba povedati, naj to naredijo. Ko se predstavljate delodajalcu, imejte »v rokavu« zglede, ki pričajo o tem.

• Ciljna usmerjenost
Delodajalec potrebuje osebo, ki bo prevzela delovne naloge in jih samostojno opravila. Med intervjujem poudarjajte svojo ciljno usmerjenost, uporabljajte izraze, kot npr. lahko, bom in vem, izogibajte se frazam, ki kažejo neodločnost – mislim, po mojem mnenju in mislim, da ... Dokažite, da ste prilagodljivi, da želite prevzeti dodatne odgovornosti, in če je treba, da boste opravili tudi kakšno dodatno naduro za dosego zastavljenega cilja.

• Motivacija
Delodajalci nimajo časa, da bi nemotivirane sodelavce vedno znova priganjali in jih silili k aktivnosti. Iščejo ljudi, ki se lahko sami motivirajo. Kadar morajo koga odpustiti, obdržijo tiste sodelavce, ki so prikazali svojo delovno prizadevnost tudi v obdobjih, ko podjetju ni šlo dobro.

• Pozitivna naravnanost
Sodelavec bo opravljal svoje delo, hkrati pa bo v nenehnih interakcijah s timom. Če je pesimist, demotivator, cinik, bo slabo vplival na timsko delo in bo posledično odgovoren za slabši uspeh skupnih projektov. Delodajalec se bo seveda izogibal takim kandidatom.

Kaj poleg tega še posebej gledajo pri mladih kandidatih, svežih diplomantih?

• Cenovna konkurenčnost
Kot neizkušen kandidat imate z vidika stroškov dela pri delodajalcu prednost pred ostalimi kandidati z izkušnjami. Vedo da ste cenejši, da ne boste mogli zahtevati višje plače, zato bodo velikokrat vzeli rajši vas in vam omogočili nabiranje začetnih izkušenj kot pa kandidata, ki bi jih stal bistveno več. Prednost pri izbiri boste imeli tudi, če boste kandidirali še z statusom študenta. Delodajalci bodo namreč vedli, da lahko še vedno delate preko študentskih napotnic.

• Talentiranost
Če bodo delodajalci v vas prepoznali velik kadrovski in poslovni potencial za prihodnost, vas ne bo bodo kar tako spustili z rok. Izkušnje lahko pridobi vsak, talentiranih posameznikov pa v slovenskih podjetjih na veliko primanjkuje. Kljub temu se morate zavedati, da v današnjem delovnem svetu talentiranost prinese največ do 10% h končnemu kariernemu uspehu, najmanj 90% tega uspeha je zasluga trdega dela in vztrajnosti.

• Hitra učljivost
Ker ste sveži z fakultete, s svežimi znanji, prožnih (za)misli in z veliko sposobnostjo učenja novih stvari, bodo to delodajalci od vas zahtevali oz. pričakovali. Iskali bodo učljive »lijake«, ki hitro srkajo in predelajo prejeto znanje. Predpostavljali bodo, da vam nove tehnologije, usvajanje novih znanj in veščin, opazovanje delovnih procesov in hitro prilagajanje na njih, ne bodo povzročale takšnih težav, kot bi jih povzročale starejšim delavcem, ki se že težko prilagajajo na novosti.

• Izoblikovane delovne navade
Delavnost, marljivost in natančnost pri delu ravno pri mladih ljudeh pogosto ni še dovolj izoblikovana. Na delovnem mestu boste morali močno zavihati rokave in delati, delati, delati. Delovnih mest, kjer se malo dela, je dandanes vedno manj, ravno obratno. Produktivnost v podjetjih se vedno bolj povečuje kot rezultat trdega dela zaposlenih in vodstva. Ne dajte delodajalcu vtis, da ste zaradi diplome »eliten« posameznik, ki mu ni treba delat veliko in kateremu so določena dela nečastna. Nobeno delo ni nečastno, vsako delo krepi. Delodajalci ne marajo lenob, delomrznežev, nadutežev, pametovalcev in »finih« sodelavcev, ki jim je vse pretežko in pod častjo, pa čeprav imajo diplomo.

• Zrelost osebnosti
Delodajalci prepoznajo v mladih delavcih mladostno vihravost, ki lahko pozitivno vpliva na delovno učinkovitost, lahko pa je tudi zelo škodljiva. Delodajalci mladim diplomantom še prepogosto pripisujejo premajhno samostojnost, ambicioznost, zagnanost in odgovornost ter preveliko spontanost in konfliktnost (npr. do strank in sodelavcev). Čustvena inteligenca je v današnjem poslovnem svetu vedno bolj pomembna lastnost pravih profesionalcev. Timsko delo v podjetjih zahteva uporabo medosebnih in komunikacijskih veščin, ki povezujejo ekipo v uspešno celoto. Če npr. imate neurejeno zasebno življenje (kar je pri vaših letih nekaj normalnega, npr. stanovanjski, finančni ali partnerski problem), delovno mesto ne bo prostor, v katerem bi lahko prenašali te vaše frustracije. Včasih bo pri delu potrebno tudi poslušati, se prilagajati in sprejeti mnenja drugih. Delodajalcu pokažite, da ste dovolj čustveno zreli in resni za profesionalno delo.

• Zagnanost pri delu
Če bo vaš bodoči sodelavec, star 40 let, odšel iz službe ob 16ih, to še ne pomeni, da boste lahko to počeli tudi vi. Vaš bodoči starejši sodelavec je morda moral deset let vsak dan delati do 19ih, da si sedaj lahko to privošči. Ravno od svežih kadrov v podjetju delodajalec pričakuje največjo zagnanost pri delu in pripravljenost za opravljanje nadur. Delodajalec ima z vašo zaposlitvijo ogromno stroškov, zato pričakuje, da mu boste ta sredstva povrnili z vašo produktivnostjo. Na intervjujih za delo pokažite delodajalcem, kako ste navdušeni nad priložnostjo za delovno mesto in da boste na njem pripravljeni žrtvovati tudi kakšno uro vašega prostega časa.


Najboljši kandidati razumejo potrebe in zahteve delovnega mesta. Preberite si, kako spoznati in razumeti podjetje, v katerem želite delati.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela