Kako med intervjujem?

1.7.2016


Intervju ni noben »klavni prostor za rablje«, kot si lahko morda predstavlja kdo, ki se prvič sooči z njim. Dejstvo je, da z vsakim novim intervjujem pridobivate na izkušenosti in samozavesti nastopanja ter odgovarjanja. Vaja dela mojstra in enako je pri intervjujih.

Intervju ni noben »klavni prostor za rablje«, kot si lahko morda predstavlja kdo, ki se prvič sooči z njim. Dejstvo je, da z vsakim novim intervjujem pridobivate na izkušenosti in samozavesti nastopanja ter odgovarjanja. Vaja dela mojstra in enako je pri intervjujih.


Nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali na zaposlitvenem razgovoru

Naši napotki za uspešen nastop na intervjuju so naslednji:

1. Bodite sproščeni in prijazni. Tremo pustite ob vhodu v pisarno.
2. Bodite pozitivni in navdušeni.
3. Ne delujte umetno, saj se bo to takoj opazilo. Bodite naravni – to kar ste.
4. Smehljajte se, če je primerno, in vzpostavljajte očesni kontakt.
5. Pazite na govorico telesa in vaše besedne zveze. Skušajte ju nekoliko prilagoditi govorici telesa in jeziku spraševalca. Zakaj? Podobnost ustvari domačnost.
6. Če je na intervjuju več spraševalcev, se trudite, da vse prisotne obravnavate kot enake. Kljub temu ugotovite, kdo je vodja skupine.
7. Odgovarjajte na postavljena vprašanja, ne govorite o stvareh, o katerih niste vprašani.
8. Če vam vprašanje ni jasno, vprašajte za dodatna pojasnila.
9. Podajajte primere iz prakse – povejte uspešne »zgodbice« iz svojega življenja.
10. Odgovarjajte tako, da ponudite rešitve problemov podjetja in ne vaših osebnih problemov.
11. Priznajte, če česa ne veste. Bolje bo sprejeto, kot pa da se delate pametnega.
12. Ne razpravljajte o plači, dokler vam ne ponudijo dela.
13. Preden končate, skušajte še enkrat povzeti vaše glavne argumente, zakaj bi vas zaposlili.
14. Če je še kaj pomembnega, kar bi radi povedali, pa vas o tem niso povprašali, pred koncem intervjuja to povejte.
15. Če ne prej, pa na koncu intervjuja, postavite delodajalcu vprašanja, če vas kaj zanima ali vam kaj še ni povsem jasno.

Pomnite!

Ni važno le to, kar poveste, ampak tudi, kako to poveste, in celotni vtis, ki ga ustvarite pri spraševalcu. Veliko kadrovikov priznava, da jim je tudi prvi vtis, ki ga naredi kandidat ob vstopu v prostor – prvih 10 sekund intervjuja zelo pomembnih.

»Poprodajne« aktivnosti po intervjuju

Ko pridete domov, lahko napišite zahvalno pismo, v kolikor se vam zdi, da bi bilo podjetje dober delodajalec za vas. V njem imate še eno lepo priložnost, da utrdite svojo kandidaturo. Ne zahvaljujte se za intervju prek telefona. Pismo je manj agresivna oblika komunikacije, medtem ko s klicem zmotite želeno osebo. V pismu se še enkrat zahvalite za srečanje in povzemite svoje glavne argumente, zakaj ste pravi kandidat za delo. Če se vam zdi, da določenih zadev delodajalcu niste dovolj dobro predstavili, je sedaj idealna priložnost, da jih vključite v pismo.

Ne glede na to, ali vas bodo na koncu izbrali ali ne, ohranite dober odnos s podjetji, pri katerih ste neuspešno kandidirali za delo, saj nikoli ne veste, kaj bo v prihodnosti – kdaj pozneje boste mogoče spet kandidirali za drugo prosto delovno mesto pri istem delodajalcu.

Ponudili so vam zaposlitev

Če ste izbrani kandidat, bo velika verjetnost, da vam bodo na koncu procesa razgovorov ponudili zaposlitev. Ko ponudbo dobite, naj vas ne bo strah vprašati za nekaj časa razmisleka (nekaj dni), razen če je delo idealno za vas. Dosti bolje je, da najprej razmislite o ponudbi, ali vam ustreza, kot da se prenaglo odločite, ali za sprejem ali za zavrnitev. Če nimate veliko delovnih izkušenj za seboj in se vam zdi delo ustrezno, vendar plača prenizka, ga vseeno sprejmite. Kot neizkušen kader vam je sedaj bolj pomembno, da nabirate začetne delovne izkušnje, ki vam jih ta delodajalec omogoča, kot pa pehanje za finančno koristjo. Čez nekaj let boste lahko imeli želeno plačo, sedaj vam je bolj pomembno pridobivanje konkretnih izkušenj v vašem poklicu.

Kako ravnati v primeru, ko vam več delodajalcev hkrati ponudi zaposlitev

Imeti možnost izbire med več ponudbami za zaposlitev istočasno je dandanes »sladki problem«, ki bi ga večina od nas želela imeti. Kdo ga ne bi? Vendar, če v takšnem položaju ne ravnate ustrezno, si lahko brez potrebe zaprete vrata do perspektivnih delodajalcev, kjer bi se lahko nekega dne zaposlili in to vse zaradi tega, ker bi jim v danem trenutku na neustrezen način povedali, da so na drugem mestu med vašimi preferencami za zaposlitev. Slabšo ponudbo morate zavrniti diplomatsko, saj nikoli ne veste, kdaj poste spet kandidirali pri zavrnjenem delodajalcu za drugo delovno mesto.


Da boste lažje prišli do zaposlitvenega intervjuja, morate izboljšati tudi vašo spletno identiteto. Poguglajte se in odkrijte, kaj o vas sporoča splet.


GOOGLE, GOOGLE, POVEJ ...


Avtor: Damjan Palčič za MojeDelo.com


Izberi področje dela