Kako na razgovoru bolje razumeti sogovornika?

23.12.2015


Želite si službe, seveda, a poglobite se v vaše misli in opazili boste, da si v resnici želite potrditve. Razgovor za službo ni le postaja na poti do zaposlitve, temveč je tudi prepričevanje drugega posameznika skozi celoten proces, da si zaslužite višjo stopničko. In tukaj so skupine ljudi, ki vam pomagajo k novi stopnički.

Pustite dober vtis na vse osebe v podjetju

Želite si službe, seveda, a poglobite se v vaše misli in opazili boste, da si v resnici želite potrditve. Razgovor za službo ni le postaja na poti do zaposlitve, temveč je tudi prepričevanje drugega posameznika skozi celoten proces, da si zaslužite višjo stopničko. In tukaj so skupine ljudi, ki vam pomagajo k novi stopnički.Neintervjuvanci


Veliko ljudi obstaja, ki lahko vplivajo na to, ali vas bodo zaposlili ali ne. Vsaka oseba, ki jo boste v podjetju spoznali, od receptorja do direktorja, si bo o vas ustvarila mnenje. Nekateri bodo nevtralni, drugi pa si bodo o vas ustvarili močno mnenje. Če vas ne intervjuvajo, ne potrebujete njihove potrditve, ne želite si pa niti njihove zavrnitve.

To pomeni, da ste »na razgovoru« pri vsakem koraku tega procesa. Napačna poteza z nekom, ki ni del vašega razgovora, npr. z receptorjem, vas lahko odstrani iz zaposlitvenega postopka. Neprimeren komentar lahko uniči vašo kredibilnost in status. Vedno bodite najboljši, tudi po obnašanju, in vedite se profesionalno ter iskreno, hkrati pa bodite prijetni in sofisticirani.

Sogovorniki na razgovoru


Sogovorniki imajo dve nalogi: potrditi/zavrniti vas ali zaposliti/ne zaposliti vas. Dotična oseba, s katero se pogovarjate, lahko potrdi vaše nadaljnje srečanje z drugo osebo v podjetju, vas zaposli ali vas v hipu pozabi.

Sogovornik v vas vidi intervjuvanca ali novega zaposlenega. Če vam uspe preboj v naslednji krog, na sekundarni razgovor in boste imeli možnost govoriti z drugo osebo iz podjetja, bo ta oseba komentirala prvi, kako ste se obnašali na razgovoru. V primeru, da vas zaposlijo, bodo mogoče vsi komentirali ravno to, da obe osebi dobro presojata ljudi.

Bodite priporočljivi


Priporočljivost in sposobnost opravljanja dela – to sta pomembni lastnosti dobrega kandidata. Glavno vprašanje, ki se poraja sogovorniku po glavi, je »Kako bom izpadel, če to osebo priporočim in jo pošljem v drugi krog razgovorov?« ali »Kako bom izpadel, če to osebo zaposlim?«

Vaša glavna naloga je, da pomagate, da se sogovornik ob vas počuti udobno in vas priporoči tudi naprej v naslednjih krogih.

Seznam, ki vas dela bolj priporočljive


1. Kaj si sogovornik želi od tega razgovora? Si vas želi dodobra spoznati in vas pripeljati na drugi razgovor?
2. Kakšna je osebnost sogovornika in način odločanja? Se oseba hitro odloča, se odloča na podlagi čustev, racionalnosti, zavestno? Naučite se, da boste prepoznali različne tipe sogovornikov, ki sprejemajo odločitve.
3. Katere so pereče teme/besede, ki jih sogovornik ne mara in bi vas v primeru slišanega izbrisal iz nabora kandidatov?
4. Kakšni so ključni pogledi organizacije, v kateri imate razgovor? Bodite pripravljeni na razgovor. Vsak razgovor je zgodba zase. Preprosto ne morete podajati nekih vzorčnih odgovorov pri vsakem intervjuju..

Ena oseba hkrati


Do vsake osebe, ki jo spoznate na formalen ali neformalen način, se obnašajte kot do stranke. Da bi dobili službo, morate dobiti potrditev veliko ljudi. Vprašanja, ki so zapisana zgoraj, so glavna za prodajalca, ki se ukvarja s strankami. Pomembno je, da znate prodati sebe in produkte/lastnosti, ki jih lahko ponudite.

Zapomnite si – prodajate sebe! Zavedajte se tega na vsakem koraku in služba bo kmalu vaša.

Poizvedite več! Preberite si zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga napisali strokovnjaki portala z namenom svetovati vam, kako priti do službe.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela