Kako obvladovati intervju? - 1. del

30.6.2016


Intervju poteka v več fazah, v katerih si delodajalec ustvarja sliko o vas kot o primernem kandidatu. Začne se z vašim prihodom na intervju, nadaljuje z vašo komunikacijo in uspešnostjo odgovarjanja na vprašanja, zaključi pa z vašimi aktivnostmi po intervjuju.

Intervju poteka v več fazah, v katerih si delodajalec ustvarja sliko o vas kot o primernem kandidatu. Začne se z vašim prihodom na intervju, nadaljuje z vašo komunikacijo in uspešnostjo odgovarjanja na vprašanja, zaključi pa z vašimi aktivnostmi po intervjuju.


Na zaposlitvenem intervjuju je dobro upoštevati določene smernice

Začetek intervjuja

Neverbalna komunikacija je zelo močan dejavnik, ki ustvarja vašo podobo v delodajalčevi glavi. Že z vstopom v prostor in pozdravom delodajalcu poveste kar nekaj podatkov o sebi. Tako kot usmerjate informacije, ki jih poveste, morate usmerjati informacije, ki jih pove vaša neverbalna komunikacija.


Prevzemite lastnosti delodajalca

Katera oseba nam je bolj všeč? Tista, ki nam je podobna; saj veste, ptice enake vrste letajo skupaj. Ko začnete s pogovorom, boste hitro spoznali, kakšna oseba je pred vami; kopirajte jo. Posnemajte hitrost in glasnost njegovega govora, gestikulacijo rok, držo. Ne pretiravajte – če oseba premakne roko, vam ni treba takoj premakniti svoje. Ujemite osnove govorice telesa osebe pred vami in jih počasi začnite uporabljati. Namen posnemanja je vzpostaviti dober stik z delodajalcem. Z osebo, ki nam je podobna, lažje vzpostavimo dobro komunikacijo, hitreje nam postane domača in lažje z njo komuniciramo.


Prvih nekaj minut

Ko pridete v prostor intervjuja, bodite veseli. Navdušeni ste nad priložnostjo, na videz prav nič živčni. Pazite pri rokovanju, da vaš stisk roke ne bo preveč medel. Pozdravite delodajalca in povejte svoje ime. Ko vas povabi, da sedete, to storite. Pazite, da ne delujete živčno; ne igrajte se z lasmi, ne vijte rok, ne presedajte se na stolu. Če delodajalec začne z lahkotnim pogovorom, mu sledite. Pohvalite pisarno ali kak predmet v njej, recite nekaj besed o vremenu ali prometu. Med pogovorom bodite samozavestni, smejte se, če je primerno. Bodite profesionalni, obnašajte se naravno.


Več spraševalcev

Če je na intervjuju prisotnih več spraševalcev, se lahko znajdete v precepu. Kdo je glavni, komu se naj največ posvečam? Navadno boste med pogovorom hitro opazili, kateri osebi ostali posvečajo največ spoštovanja; to je verjetno vodja. Ker pa ne veste, če je vodja oseba, ki bo na koncu odločala o vaši zaposlitvi, se trudite, da vse prisotne obravnavate kot vodje. Tako ne boste ranili ponosa katerega izmed prisotnih in si s tem nezavedno nakopali »sovražnika«.

Potek intervjuja

Prvemu intervjuju bodo, seveda če boste uspešni, verjetno sledili še ostali, zato ves čas zbirajte dodatne informacije o zahtevah dela. Zanima vas, kako si delodajalec predstavlja idealnega kandidata za razpisano delovno mesto. Kaj točno naj bi kandidat znal, kakšna oseba naj bo, katera znanja, veščine in izkušnje mora imeti.


Dokazujte svojo ustreznost

Ko izveste, kaj delodajalec od vas pričakuje, dokazujte, da ste ustrezen kandidat. Če recimo pričakuje osebo, ki ima izkušnje s trgovanjem z ruskimi podjetji (in vi jih imate), mu odgovorite z dokazom: »Poslovanje z Rusijo in ostalimi državami mi je dobro poznano. 5 let sem uspešno delal na teh trgih na področju prodaje pohištva in lesnih premazov. Sodeloval sem pri postavitvi trgovske mreže v Rusiji, iskanju primernih partnerjev, v treh letih smo prevzeli 1% ruskega trga in postali redni dobavitelj večji ruski mreži trgovin s tehničnim blagom.«


Dvignite tekmovalni nivo

Premislite, kako bi povečali zahtevo kadrovikov do ostalih kandidatov. Recimo da delodajalec išče osebo za oddelek računovodstva. Povejte, da ste certificirani računovodja in soavtor knjige o spremembah davčne zakonodaje. Delodajalec bo od sedaj naprej vse ostale kandidate primerjal z vami. Če niso certificirani računovodje ali soavtorji strokovnih knjig, potem bodo zanj manj zanimivi, kot vi.


Kaj delodajalca zanima?

Če prejmete vprašanje, za katerega niste povsem prepričani, kaj delodajalec od vas hoče, ga vprašajte, kaj pričakuje od vas. Prosite ga, če vam lahko da več informacij glede postavljenega vprašanja, kaj točno ga zanima.


Več informacij o pripravi na razgovor pa si lahko preberete v zaposlitvenem priročniku Kako uspešno iskati zaposlitev?, ki so ga pripravili strokovnjaki na področju zaposlovanja.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela