Kako obvladovati intervju? - 2. del

30.6.2016


Kaj je v osnovi intervju? Prodajni sestanek, kjer vi podjetju, kupcu, prodajate samega sebe. Podjetje želi rešiti problem manjkajočega sodelavca. Ker tega nima, je delovanje podjetja ohromljeno, kar vpliva na slabši rezultat poslovanja. Vi ste oseba, ki bo podjetju rešila ta problem s svojim nizom veščin, znanj in izkušenj.

Kaj je v osnovi intervju? Prodajni sestanek, kjer vi podjetju, kupcu, prodajate samega sebe. Podjetje želi rešiti problem manjkajočega sodelavca. Ker tega nima, je delovanje podjetja ohromljeno, kar vpliva na slabši rezultat poslovanja. Vi ste oseba, ki bo podjetju rešila ta problem s svojim nizom veščin, znanj in izkušenj.


Rešite delodajalčev problem

Sodelavec je strošek

Delodajalec sodelavca gleda skozi stroške, ki jih ima z vami (stroški plače, zavarovanj, izobraževanja, delovnega mesta itd.). V vas vidi osebo, ki bo s svojim delom podjetju ustvarila večjo vrednost, kot so stroški vaše zaposlitve.


Govorite delodajalčev jezik?

Vaši odgovori na vprašanja naj vključujejo besedne zveze, ki jih delodajalec rad sliši. Uporabljajte besedne zveze: povečanje dobička, povečanje prodaje, zniževanje stroškov, povečanje produktivnosti, doseganje rokov, povečanje tržnega deleža. Pokažite delodajalcu, da govorita isti jezik, da sta na isti »valovni dolžini«.


Pomagajte delodajalcu pri odločitvi

Ta ne ve, zakaj bi vas zaposlil. Vaša naloga je, da povzamete problem, ki ga ima, in predstavite sebe kot rešitelja tega problema: »Vaše podjetje potrebuje sodelavca, ki bo učinkovito deloval na področju razvoja novih izdelkov. S svojimi 7-letnimi izkušnjami na podobnem delovnem mestu, z dobrim poznavanjem trga in dokazljivimi referencami (vodja razvoja elektromotorjev s permanentnimi magneti, ki jih prejšnji delodajalec uspešno prodaja po vsej Evropi) bom več kot kompetentno opravljal to delo; vašemu podjetju ne bom predstavljal stroška, ampak dobro investicijo.«

Zaključek intervjuja

Opazite, da se intervju bliža zaključku. Preden končate, poskusite povzeti, zakaj ste primeren kandidat. Delodajalca želite še enkrat spomniti na ključne točke intervjuja in na svoje najmočnejše argumente za zaposlitev: »Če sem prav razumel, iščete torej osebo, ki bo takoj začela z delom v vaši avtomobilski delavnici. Biti mora domač z delom na avtomobilih znamk Toyota in Honda, natančen, držati se mora rokov. Sam sem izkušen mehanik z 12-letnimi delovnimi izkušnjami. Sem ljubitelj motorjev, 4 leta sem bil celo lastnik Honda motorja. Redno spremljam literaturo s področja avtomobilizma. Kar se tiče vestnosti in natančnosti, v 12 letih praktično nisem prejel reklamacij na svoje delo, prejšnji delodajalec me je večkrat postavil za vzor ostalim sodelavcem.«

Intervju torej zaključite z informacijami, za katere želite, da si jih delodajalec o vas zapomni. Preden odidete, vprašajte, kakšen je naslednji korak v selekcijskem procesu. Kdaj lahko pričakujete, da bo delodajalec kontaktiral z vami oz. kdaj ga naj pokličete. Če se le da, si zagotovite pravico do klica, vprašajte ga npr.: »Kdaj vas lahko pokličem glede informacij o naslednjem koraku selekcijskega procesa?«

Zahvalno pismo

Ko pridete domov, takoj napišite zahvalno pismo. V njem imate dobro priložnost, da utrdite svojo kandidaturo. Vanj vključite svoje glavne argumente, zakaj ste pravi kandidat za delo. Če se vam zdi, da določenih zadev delodajalcu niste dovolj dobro predstavili, jih vključite v zahvalno pismo.


Kako začeti intervju in ves čas obvladovati pogovor pa si preberite v prvem delu.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela