Kako odgovoriti na 8 najbolj ubijalskih vprašanj na razgovoru?

4.3.2016


Kje se vidite čez pet let? Povejte mi kaj o obdobju, ko ste morali dokazovati svoje sposobnosti vodenja? Kaj je vaša največja šibka lastnost? To so tipična vprašanja, s katerimi se srečujejo kandidati na razgovorih za službo. In do zdaj so delodajalci prejeli tipične odgovore (»Šibka lastnost? Sem deloholik.«)

Kakšne odgovore pričakujejo delodajalci na razgovorih

Kje se vidite čez pet let? Povejte mi kaj o obdobju, ko ste morali dokazovati svoje sposobnosti vodenja? Kaj je vaša največja šibka lastnost? To so tipična vprašanja, s katerimi se srečujejo kandidati na razgovorih za službo. In do zdaj so delodajalci prejeli tipične odgovore (»Šibka lastnost? Sem deloholik.«)V ZDA so opravili raziskavo med desetimi direktorji, ki so vodili razgovore za službo – povprašali so jih o najbolj ubijalskih vprašanjih, ki so jih kdaj podali svojim kandidatom na razgovorih. Vprašanja so se sicer razlikovala med seboj, a vsem je bilo skupno naslednje – vsa so želela globlji vpogled v um in razmišljanje kandidata.

»Ali bi raje videli, da vas zaposleni spoštujejo ali se vas bojijo?«


Omenjeno vprašanje pokaže, kaj si kandidati mislijo o vodstvenih pozicijah na sploh. V teoriji ni pravilnega odgovora, a v praksi lepo pokaže, kam kandidati napeljujejo. V podjetju, kjer njegova kultura temelji na sodelovanju, je veliko volje, da je prisotno spoštovanje, a v podjetju in poslu, kjer je potrebno garati, pa je drugi pol morda bolj uporaben.

»Zakaj ste danes tukaj?«


To je izjemno odprto vprašanje, a veliko pove o tem, kako kandidati gledajo na prosto delovno mesto. Nekateri začnejo govoriti o prednostih delovnega mesta in o načinih, kako bi lahko prispevali podjetju, spet drugi govorijo o kulturi podjetja in o tem, kako bi si želeli biti del tima. Potrebno je imeti v mislih smiselno razmerje med »sebičnim« pogledom na delo in med željo po vključitvi v ekipo.

»Kaj so vaše sanje?«


Kandidati se pri tem vprašanju morajo zavedati, da ni odgovora, ki bi bil sprejet kot »preveč ambiciozen«. Navsezadnje so največji podjetniki danes postali to, kar so, ravno zaradi ambicij in zaradi neprestanih borb za dosego tistega, čemur so stremeli.

»Pomembno je, kako so se obnašali do drugih.«


To vprašanje ne leti direktno na kandidata, ampak na ljudi, ki so imeli stik z njim še pred razgovorom – to so vratar, varnostnik, receptorka, zaposleni, vodja pisarne itd. Na ta način delodajalec izve, kako se kandidat obnaša v neznanih situacijah in do ljudi, za katere meni, da mu ne morejo pomagati do službe.

»Kaj imate pri igri Monopoly najraje in zakaj?«


To vprašanje je postavil direktor ene izmed ameriških bank, saj si je želel izvedeti, kako kandidati razmišljajo. Želel je ugotoviti, ali so bolj nagnjeni k tveganju ali k nagradam.

»Z menoj delite trenutek, ko ste bili na tleh.«


Za direktorje podjetja je pomembno, da vidijo, kako se zaposleni odzivajo na določene situacije in kako reagirajo, da bi iz padcev prišli še bolj močni in sposobni, kot so bili pred tem. Oseba, ki se o tem pogovarja odprto, iskreno in z veseljem razloži, kako je splavala iz slabih situacij, je pozitivna oseba, ki se zna pobrati. Druga opcija tega vprašanja je »Katera je vaša največja življenjska napaka in kaj ste se iz nje naučili?« To vprašanje je prišlo iz ust direktorja banke, ki je želel izvedeti, koga kandidati krivijo za nastale napake. Ali sprejmejo odgovornost nase ali krivijo druge? Kratki odgovori, v katerih kandidati predstavijo primer zelo površno, niso zadovoljivi.

»Kaj ste želeli postati, ko ste bili stari sedem let?«


Veliko direktorjev različnih podjetjih se ne strinja s šablonskimi vprašanji, ki se pojavljajo na vsakem razgovoru za službo. Mnogi od njih bi radi izvedeli način razmišljanja kandidatov – ali so zanimivi? Ali bi prestali z vami 5-urno službeno pot na sestanek in nazaj? Bi jim bilo kadarkoli dolgčas z vami? Z nekaterimi ljudmi se preprosto povežemo takoj, z nekaterimi pa potrebujemo nekaj več časa…

»Opazujem, katero vino izberejo.«


En izmed ameriških direktorjev svoje kandidate povabi na kosilo in jim preda vinsko karto. Postavi jih v nestrukturirano situacijo, kjer se mora kandidat znajti sam oz. pokazati način, kako se izvleče iz situacije, ki mu ni znana. Dogodek je zanimiv tudi iz vidika, kako se kandidat obnaša do natakarja – je do njega prijazen, aroganten itd. Zanimivo je opazovati, ali se kandidat poskuša znajti sam in sam tudi izbere primerno vino, ali povpraša natakarja za pomoč, kateri cenovni rang gleda, ali izbere najdražjega…

Če vas zanima karierno svetovanje, vam je na našem portalu na voljo strokovnjak, ki vam bo pomagal pri življenjepisu in pri nadaljnjem iskanju zaposlitve.


NAROČI SVOJ TERMIN


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela