Kako po intervjuju, ko čakate na odgovor delodajalca?

11.12.2017


Kot eden izmed kandidatov ste ravnokar opravili intervju za delo. Kaj lahko sedaj še storite, da dodatno povečate vaše možnosti kandidature?

Kadrovik ali skupina spraševalcev bo po opravljenem ciklusu razgovorov morala primerjati svoje zabeležke, strniti ugotovitve in razpravljali o tem, koga bodo zopet povabili na dodatne intervjuje. Poleg podatkov iz življenjepisov in intervjujev si lahko pomagajo s preverbo referenc in analizo rezultatov psihometričnih testov, če so jih kandidati reševali.

Različni kadroviki uporabljajo različne selekcijske postopke. Eden od možnih pristopov je razvrščanje kandidatov na tri skupine – v »da«, »ne« in »mogoče«. Lahko se zgodi, da vodja izbora poenostavi ta postopek, tako da dodatno skrči listo kandidatov ali že izpostavi nekaj favoritov. V nekaterih organizacijah bo v ospredju odprta razprava, vendar bo na koncu vseeno štelo glasovanje z večino, medtem ko bo drugje odločal posameznik ali ožja komisija, sploh v manjših podjetjih.


Po razgovoru bodite potrpežljivi

Daljše čakanje na sporočilo delodajalca ni nujno slab znak!

Nekatera podjetja bodo sporočila rezultate izbora že naslednji dan ali v roku nekaj dni, druga pa bodo za to porabila več tednov ali celo več kot mesec dni. To še ne pomeni, da vas je organizacija pozabila ali vas noče sprejeti.

Možnih je več razlogov, zakaj se lahko postopek zavleče. Morda kadrovikom primanjkujejo nekateri podatki in jih je potrebno dopolniti, morda morajo preveriti reference, še enkrat preveriti denarna sredstva, ki jih nameravajo nameniti delovnemu mestu ali imajo precej velik seznam kandidatov, ki jih morajo obdelati. Morda je čas mrtve sezone in lahko začasno razporedijo na to delovno mesto že obstoječe delavce ali pa čakajo, da najprej uredijo delovne prostore novih obratovalnic ali oddelkov. Možno je tudi, da osebam, ki so zadolžene za končni izbor kandidatov, zmanjkuje časa zaradi drugih delovnih obveznosti.

Kaj lahko sedaj naredite, medtem ko čakate odgovor?

- Če v roku 24 ur pošljete zahvalno pismo, bo lahko to naredilo odločilno razliko med vami in drugimi kandidati.

- Skušajte ugotoviti, kdo so ostali kandidati in vzpostaviti kontakt z njimi. Povprašajte jih, kaj jim je povedal kadrovik glede nadaljnjih postopkov izbora.

- V roku dveh tednov pokličite osebo, za katero menite, da odloča o končnem izboru, jo spomnite na vas in še enkrat potrdite vaše zanimanje za zasedbo delovnega mesta. Ob tem še enkrat povprašajte, kdaj boste obveščeni o rezultatih izbora.

Dlje od tega ne smete siliti. Kot obstaja verjetnost, da se še niso odločili ali so odločitev preložili, je možno tudi, da so že koga izbrali in vam tega ne želijo neposredno povedati preko telefona, da vas ne bi prizadeli ali bi se vam morali opravičevati.

Najprimernejšemu kandidatu ponavadi ponudijo zaposlitev v živo, na intervjuju samem, ali ga o tem obvestijo po telefonu. Preko pisma ali e-pošte je to prava redkost. Ko več tednov ne prejmete nobene informacije, nato pa dobite na dom pismo, bo v njem najverjetneje obvestilo, da niste bili izbrani oz. informacijo o tem, koga so izbrali. Kljub temu skušajte ohraniti z organizacijo dober odnos, saj boste lahko kdaj pozneje spet kandidirali za drugo delovno mesto v tem podjetju ali pa boste s podjetjem v prihodnosti poslovno sodelovali.

Niso vas izbrali

Lahko je, da niste naredili nič narobe, ampak preprosto niste imeli sreče. Drugič bo zagotovo bolje, od te izkušnje se sedaj poskusite čim več naučiti.

Zberite podatke o tem, kako ste delovali in kaj ste počeli na intervjujih pri kadrovikih, ki so vas zavrnili. O tem se pogovorite z zaposlitvenimi svetovalci, ki vam bodo lahko svetovali, kako izboljšati svoj nastop. Poleg tega si lahko pomagate z raznimi priročniki ali povprašate prijatelje, da vam pomagajo izvesti namišljene intervjuje, da ocenijo vaš nastop. Delajte na tem, da izboljšate, kar lahko, in si nenehno prizadevajte k temu.


Preberite si, kako je najbolje spremljati potek zaposlitvenega procesa.


PREBERI SI


Avtor: Martin Pelicon za MojeDelo.com


Izberi področje dela