Kako poteka vaše družinsko življenje?

21.3.2016


Super ste se odrezali z življenjepisom, prepričali ste delodajalca in povabili so vas na zaposlitveni razgovor. O pripravah nanj in zaželenih oblačilih tokrat ne bomo govorili, temveč se bomo posvetili ilegalnim vprašanjem o družini, ki so, ne boste verjeli, še vedno zelo pogosta s strani delodajalcev.

Kako na razgovoru odgovoriti na vprašanja o družini


Super ste se odrezali z življenjepisom, prepričali ste delodajalca in povabili so vas na zaposlitveni razgovor. O pripravah nanj in zaželenih oblačilih tokrat ne bomo govorili, temveč se bomo posvetili ilegalnim vprašanjem o družini, ki so, ne boste verjeli, še vedno zelo pogosta s strani delodajalcev.Najprej se morate zavedati dejstva – kakršnakoli osebna vprašanja, ki vam jih postavijo na razgovoru za službo, spadajo pod poglavje ilegalna vprašanja. Delodajalec vas zakonsko ne sme spraševati takšnih stvari in pripraviti se morate, kako odgovoriti nanje, če vas takšno vprašanje še vedno doleti.

Ali imate kaj otrok?


To je tipično ilegalno vprašanje, prav tako pa mednje spada tudi »Ali načrtujete družino?« in »Koliko so stari vaši otroci?« Velikokrat izpade, kakor da delodajalec želi le vzpostaviti stik z vami in vas bolje spoznati, a vsako tako vprašanje ima globlji pomen. Kandidat ni primoran in ni dolžan odgovoriti na to vprašanje, je pa vsekakor njegova odločitev, kako bo nanj reagiral.

Obstajajo trije načini


Na licu mesta se ob postavljenem vprašanju lahko odločite, kaj boste storili v tem primeru.

1. Odgovorite na vprašanje
Na vprašanje lahko preprosto odgovorite iskreno in resnično, vendar se morate zavedati, da to storite na svojo roko. V vsakem primeru tvegate, da delodajalcu vaš odgovor ne bo všeč in boste ravno zaradi tega morda pogrnili na »testu«, lahko pa boste deležni dodatnih vprašanj, ki si jih niste želeli: »Koliko so vaši otroci stari?«, »Ali imate možnost hitro priti do varuške, če bi to bilo potrebno?«, »Kdo skrbi za otroke, ko ti zbolijo?«, »Kdo hodi po otroke v vrtec?« itd. Starost otrok je pomemben podatek za delodajalca, a kot že rečeno, ga lahko izpustite. Če menite, da je starost vaših otrok ključna in boste z njo, v primeru, da so otroci že starejši ali vsaj že znajo skrbeti zase tudi v primeru bolezni, opravili »test« z odliko, to informacijo povejte. Vprašanje glede varuške in vrtca je pomembno, saj s tem želi delodajalec izvedeti, koliko ste prilagodljivi. Boste lahko kdaj podaljšali delovni čas zaradi obsežnega dela? Boste kdaj zamujali v službo, ker morate najprej otroke peljati v vrtec in so se ravno tisti dan odločili, da se bodo kujali in vam tako oteževali odhod v službo? Vse te informacije so pomembne pri delodajalcu, a na vas je, da se odločite, ali jih boste z njim delili ali ne.

2. Odklonite vprašanje
Delodajalec točno ve, da so takšna vprašanja ilegalna, a pravico imate, da ga na to spomnite. Preprosto odklonite vprašanje in poveste, da takšnih osebnih stvari ne boste delili z njim, vsaj ne v prvem krogu razgovorov. Z odklonitvijo vprašanja lahko tvegate, da se boste delodajalcu »zamerili« in vas tako kljub odličnim sposobnostim in zavidljivim izkušnjam ne bo povabil v drugi krog razgovorov.

3. Preusmerite vprašanje ali nanj odgovorite diplomatsko
Strokovnjaki so mnenja, da je najboljši način za odgovor na takšna vprašanja ravno obratno postavljanje in vračanje teh. V primeru, da vas delodajalec vpraša po otrocih, mu lahko brezskrbno odgovorite na diplomatski način: »Vidim, da vam je družina pomembna… Ali imate otroke?« V primeru, da bo delodajalec vztrajal in spraševal o varuškah, vrtcih in bolniških, mu lahko odgovorite na način, da zasebno življenje še nikoli ni vplivalo na vašo kariero in tako bo tudi tokrat. Znate usklajevati več različnih življenjskih vlog? Pohvalite se, povejte, da ste organizirana oseba, ki zna ločiti osebno in poslovno življenje, hkrati pa vsako delo opravite do potankosti … V primeru, da bo delodajalec vztrajal pri svojih vprašanjih, ga lahko brez slabe vesti zmotite in vprašate: »Oprostite, ne vidim povezave s službo – mi lahko razložite še enkrat, za katero delovno mesto se prijavljam?«

Ste ravno prišli iz porodniškega dopusta? Ste že posodobili vaš življenjepis?


PREBERITE, KAKO.


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela