Kako poudariti svoje sposobnosti in pri tem ne biti preveč samovšečen

5.2.2018


V popolnem svetu so kandidati za prosto delovno mesto svoje talente sposobni razbrati z izredno natančnostjo, a v resnici je njihovo poznavanje in izražanje izredno težko, še posebej v času kratkih razgovorov za službo. Dejansko ujemanje povedanega je s pokazanim stanjem v službi le 4 %.

Razlog za to tiči v tem, da se je povedane spretnosti zlahka zlagati, še posebej, če kandidati slepo verjamejo sebi in posledično lažje prepričajo druge. Narcisi in psihopati se namreč odlično izkažejo skozi celotenrazgovor. Drugi razlog, ki je zelo pogost, je, da niti »bralci talentov« oz. sogovorniki na intervjujih niso dovolj kompetentni, da bi prave spretnosti kandidata znali prebrati; sledijo namreč svoji intuiciji in signalom, ki so marsikdaj narobe interpretirani.

Kaj lahko torej storimo, če kljub temu želimo po resnici izraziti svoje spretnosti, a si hkrati ne želimo, da se sogovorniku prikažemo v luči antipatičnega samovšečneža?Na kratko določite svoje najbolj relevantne izkušnje

Ljudje lažje verjamejo izrečenemu, če jih prepričate, da ste določeno situacijo že počeli v preteklosti. Na srečo odgovor ne bo padel v koš ostalemu bahanju, saj je to eno izmed prvih vprašanj na razgovoru in če le odgovorite nanj, slaba vest ni potrebna.

Pomembno je, da izkušnje poveste na čim krajši način. Ljudje hitro izgubijo osredotočenost, slabše vas bodo poslušali in kmalu bodo dobili občutek, da dolgovezite ter zgodbe ne znate razložiti na kratko. Osebe, ki veliko govorijo o sebi, so hitro opisane za egocentrične, arogantne in tudi narcisoidne.

Najbolje je, da v alinejah naštejete vaše prednosti, kot so: »Imam 18-letne izkušnje na xy področju,« ali »Vodil sem ekipo 75 ljudi,« ali »Z mojo pomočjo je prodaja zrasla za 150 %.« V kolikor ne veste, kaj bi povedali, izberite tisto lastnost, ki je za razpisano delovno mesto najbolj relevantna.

Govorite o svojih strasteh

Popolnoma sprejemljivo je, da ste entuziastični in navdušeni nad svojimi interesi, a malo manj zaželeno je, da imate takšno mnenje o svojih spretnostih. Verjetno si predstavljate, da bodo sogovorniki težko sprejeli dejstvo, da ste impresionirani nad svojim smislom za humor ali z vodilnimi sposobnostmi. Ko ljudem poveste, da ste najbolj smešna oseba na svetu, bodo takoj pomislili, da niste, in večkrat se izkaže, da je druga plat zgodbe resnična. Drugače bodo sprejeli informacijo, da izredno uživate v vodenju ljudi ali v spravljanju prijateljev v dobro voljo.

Osredotočite se na svoje potenciale

Na splošno smo ljudje nagnjeni k temu, da nas bolj zanima človeška prihodnost, kot njegova preteklost, saj na zadnjo ne morejo vplivati s svojimi odločitvami. V nasprotju s tem je prihodnost čas, na katerega vplivajo z aktivnostmi in sodelovanjem.

Ravno zaradi omenjenega se osredotočite na svoje potenciale, saj se nanašajo na to, kaj vas v vašem življenju čaka in na čemu lahko gradite. Psihološke raziskave indicirajo, da obstajata dve področji, o katerih radi diskutiramo: sposobnost učenja in socialne veščine, zato, v kolikor govorite o njh, sogovornik tega ne dojema kot bahanje, temveč kot pomembne iztočnice za prihodnost. Vendar ni dovolj le, da izjavite splošne stavke, kot so »Hitro se učim,« ali »Imam odlične socialne veščine,« - te povedi zahtevajo podkrepitev s konkretnimi dokazi in primeri.

V kolikor imate razvite socialne veščine, vašega sogovornika ne boste prekinjali, ne boste imeli dolgoveznih monologov in ne boste se bahali. O svojih učnih sposobnostih govorite kot o veselju nad reševanjem težav.

Iščete novo zaposlitev? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com vsakodnevno objavljamo nove oglase, ki vas bodo brez dvoma pritegnili.


PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela