Kako preučiti podjetje pred intervjujem

12.1.2016


Preden greste na zaposlitveni intervju v podjetje, kjer bi radi delali, je smiselno, da do potankosti preučite morebitnega delodajalca. V nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da bo podjetje v resnici prava nočna mora, ko boste enkrat v njem zaposleni. Raziskovanje vam pomaga tudi pri pripravi in na morebitna vprašanja na razgovoru, hkrati pa boste zahteve podjetja lahko povezali z vami in vašimi kompetencami. Sledi nekaj podatkov, ki bi jih pred intervjujem radi vedeli.

Pred razgovorom preučite podjetje

Preden greste na zaposlitveni intervju v podjetje, kjer bi radi delali, je smiselno, da do potankosti preučite morebitnega delodajalca. V nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da bo podjetje v resnici prava nočna mora, ko boste enkrat v njem zaposleni. Raziskovanje vam pomaga tudi pri pripravi in na morebitna vprašanja na razgovoru, hkrati pa boste zahteve podjetja lahko povezali z vami in vašimi kompetencami. Sledi nekaj podatkov, ki bi jih pred intervjujem radi vedeli.S čim se podjetje ukvarja


Velikokrat se zgodi, da ime in logotip podjetja ne predstavljata točno vsega, s čimer se podjetje ukvarja. Verjetno ne boste želeli delati v podjetju, s čigar načeli se ne strinjate. Na tem področju je uporabna njihova spletna stran, ki je dobro mesto, da preverite vse informacije pod zavihkom »O podjetju« ali čem podobnem.

Zakaj se ukvarjajo s tem


Preučevanje odgovora na vprašanje »zakaj« vas velikokrat pripelje do zelo cenjenih informacij o njihovih vrednotah, na katerih podjetje stoji, in o strasti, ki polni ljudi, ki delajo tam. Misija podjetja vas lahko navdihne in navduši tako, da si boste želeli biti del tima. Misijo, vizijo in vrednote skušajte umestiti v vaš opis in v vaše lastnosti – če vam to uspe, boste bližje želenemu cilju.

Trenutni dogodki


Poznavanje trenutnega poteka dela v podjetju je, seveda, zelo zaželeno. Preletite socialna omrežja, da vam bo kultura podjetja bol jasna. Raziskovanje med različnimi zavihki vas pripelje do dogodkov, ki so se pred kratkim odvili in se bodo še dogajali. V nadaljnjem raziskovanju preučite ključne osebe v podjetju – direktorje, predsednike, člane uprave. Preglejte forume ali druge strani, kjer lahko najdete mnenja bivših in trenutnih delavcev o delodajalcu.

Druga vprašanja


Sledi seznam postavke, ki jih je potrebno preučiti, preden se podate na razgovor:
- Kako veliko je podjetje?
- Koliko zaposlenih ima?
- Je podjetje mednarodno?
- Kdo je njihova največja konkurenca?
- Se je pred kratkim zgodila velika sprememba (menjava direktorja, predaje poslov itd.)?
- Ali ima podjetje jasno začrtano prihodnost?
- Za katere inovacije je odgovorno podjetje?
- Kako kvalitetni so njihovi produkti? Kako jih ocenjujejo?
- Kdo kupuje njihove produkte in kdo najema njihove usluge?

Podatki v zvezi s temi vprašanji vas bodo pahnili naprej in kar naenkrat več ne boste eden izmed mnogih, ampak boste stopili iz množice.

Poizvedite več! Preberite si zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga napisali strokovnjaki portala z namenom svetovati vam, kako priti do službe.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela