Kako razbiti led na razgovoru?

3.2.2016


Vsi smo že bili v tem položaju – čakam na recepciji, trema me daje, v sebi ponavljam vprašanja in samozavestne odgovore, brskam še zadnje informacije o podjetju, da najdem še kaj primernega, živčna sem in srce mi bije… Da, čez nekaj minut me čaka razgovor za službo.

Razbijte led na razgovoru

Vsi smo že bili v tem položaju – čakam na recepciji, trema me daje, v sebi ponavljam vprašanja in samozavestne odgovore, brskam še zadnje informacije o podjetju, da najdem še kaj primernega, živčna sem in srce mi bije… Da, čez nekaj minut me čaka razgovor za službo.


Kako lepo bi bilo, da bi sogovornika na razgovoru za službo že poznali, da bi se lahko ob njem sprostili že prvo sekundo, ko ga ugledate, ko bi le našla skupni jezik… Stop. Za prvi dve stvari nisem sigurna, ampak skupni jezik lahko najdete že, če ste malo bolj pozorni na detajle, tako na recepciji kot v pisarni ali sejni sobi, kjer se razgovor odvija.

Prepustite besedo sogovorniku

Verjemite, da se tudi sogovornik trudi, da bi prebil led z vami kar se da gladko in brez težav. A ne počutite se primorani začeti pogovor. Dovolj je, da sogovorniku prepustite prvo besedo. Najlepše vprašanje, ki vam ga lahko delodajalec postavi najprej, je »Kako ste?« Nasmejte se in pokažite, da ste samozavestni, da se v redu počutite v svoji koži in v prostorih, kjer razgovor poteka… Velika večina delodajalcev bi rada slišala, da pohvalite ambient.

Drznite si reči: »Kako prijeten ambient je tukaj!« »Glasba na recepciji me je kar pomirila!!« »Z receptorko sva se ravno zagovorili – prijetna in pozitivna oseba.« »Vidim, da bi bilo prav super delati tukaj.« »Tale skupen prostor mi je prav všeč, super prostor za druženje.« »Kakšne nore slike na steni – kdor je oblikoval prostor, ima super smisel za estetiko!« ipd.

Bodite pozitivni, pokažite, da ste veseli in navdušeni, ker vam je delodajalec dal priložnost za razgovor. Pohvalite. Vendar se ne pretvarjajte in prilagodite komunikacijo. V primeru, da bo ena izmed floskul, jo bo delodajalec hitro opazil. Nič ne bo škodilo, če vrnete vprašanje in sogovornika vprašate, kako je. Pokažite sočutje z vprašanjem: »Ste že utrujeni od razgovorov?« Tako bo delodajalec opazil, da niste egocentrični in da sočustvujete z njim, saj vodenje razgovor ni njegova glavna naloga, prav tako pa ga ta proces ovira pri vsakdanjem delu.

Ohranite jedrnatost in kratkost

Poskrbite, da prebijanje ledu ne bo trajalo več kot dve minuti, saj navsezadnje niste prišli na razgovor zaradi tega. Prišli ste se prodat. Kratki odgovori in hitre šale so vredne več, kot bi prinesel dolg monolog. Ne razgovorite se o prometu – promet je tema, ki jo načne skoraj vsak kandidat, zato bodite izvirni.

Ohranite profesionalnost…

Ne govorite o politiki, ne kritizirajte političnega stanja v Sloveniji, prav tako ne delite vaših izkušenj z nočnim življenjem, pa čeprav so res zabavne. Nikoli ne veste, kako bo humor dojemal vaš sogovornik.

…a vseeno izstopajte

Tišina ni dober znak – mučna je tako za vas kandidate kot za delodajalca. Pripravite si nekaj vaših vprašanj oz. komentarjev, s katerimi boste razbili tišino. Sama imam izkušnjo s slovensko marketinško agencijo, ki je dobro delala na enem izmed največjih športnih dogodkov pri nas. Ko sem prispela na razgovor in po stenah videla fotografije tega dogodka, sem imela super izgovor, da se začnemo pogovarjati o tem. Pohvalila sem njihovo delo, povedala, da sem bila navdušena nad celotnim pokrivanjem dogodka, priznala, da sem tudi sama nora na ta šport in ga spremljam že od malih nog… Brez dvoma se bo sogovornik odzval in vključil v pogovor; le-ta bo postal sproščen in dobra osnova za nadaljnja vprašanja.

Skupne teme

Najbolje pa je seveda takrat, ko s sogovornikom ugotovite, da imate skupne točke. Najsi bo to rekreativno ukvarjanje s športom v isti dvorani a drugem terminu in srečevanje po zaključku vadbe. Mimogrede lahko na mizi kadrovika najdete svinčnik iz glasbenega festivala in povprašate, kdaj se ga je udeležil. Na steni ima morda obešen koledar gledališča in vas bo zanimalo, ali je vaš sogovornik reden koristnik abonmaja, povprašate lahko tudi o najljubši letošnji predstavi in morda boste že tukaj našli skupno točko. Na Facebook strani podjetja ste mogoče opazili, da ima vsak petek kolektiv skupni zajtrk, zato lahko, če le imate razgovor v petek, vprašate, ali je bil zajtrk slasten. S tem boste dali kadroviku vedeti, da spremljate tudi kulturo podjetja in ste zainteresirani, da bi bili del nje.

V vsakem primeru ohranite samozavest in bodite to, kar ste! Ko boste enkrat uspešno razbili led, bo razgovor potekal tekoče, hkrati pa boste poskrbeli, da se vas bo delodajalec zapomnil in ne boste le eden izmed mnogih.

Za naslednji razgovor si vzemite čas in vadite »lomilce ledu«. Raziskujte in ugotovite, s čim se podjetje ukvarja, kakšna je kultura podjetja, povprašajte prijatelja, če pozna zaposlenega iz tega podjetja, saj bi vam morda on dal več informacij. Vsrkajte čim več uporabnih informacij, ki jih boste z veseljem delili na razgovoru.


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela