Kako se bo na zaposlitveni razgovor pripravil zavarovalniški agent

26.2.2016


Kot agent iščete delo? Prodaja zavarovanj vam lahko prinese znatno vsoto prihodkov, kar je seveda odvisno od števila strank, ki si jih pridobite. Če se boste potrudili in poskrbeli, da bo krog zavarovancev neprestano rasel, bodo neprestano rasli tudi vaši prihodki. A kako priti do takšne zaposlitve, kjer je karierna rast skoraj da ne zagotovljena? Ključ je v razgovoru.

Kot agent iščete delo? Prodaja zavarovanj vam lahko prinese znatno vsoto prihodkov, kar je seveda odvisno od števila strank, ki si jih pridobite. Če se boste potrudili in poskrbeli, da bo krog zavarovancev neprestano rasel, bodo neprestano rasli tudi vaši prihodki. A kako priti do takšne zaposlitve, kjer je karierna rast skoraj da ne zagotovljena? Ključ je v razgovoru.

Razgovor zavarovalniškega agenta


V zadnjem obdobju, ko število zavarovalniških agentov raste, so podjetja tudi vedno bolj pozorna na to, koga izberejo medse. Zavarovalniškim agencijam je pomembno, da dobrega kandidata opazijo že z branjem življenjepisov, ta jih pa mora prepričati še osebno na zaposlitvenem razgovoru. Radi bi dobili osebo, ki do potankosti sovpada s profilom agenta, ki ga potrebujejo. Če bi oseba rada prodajala zavarovanja, je pomembno, da zna govoriti in prodajati karkoli. Največkrat agenti svoje stranke nagovarjajo posredno, in sicer ne začnejo takoj s prodajo zavarovanj, temveč predstavijo svojo osebno zgodbo in povedo, kako si želijo zavarovati svoje najbližje v najhujših primerih.

Zapišite si in zapomnite!


1. Preden se oglasite na razgovoru za službo zavarovalniškega agenta, si dobro poglejte, kakšni so trendi na področju zavarovanj. Pozanimajte se o konkurenci, o ponudbi zavarovanj, hkrati pa razmislite, kam bodo zavarovalniška pota vodila v naslednjem letu. Vaše znanje bo na razgovoru kazalo, da vas področje zanima in da ste lahko kompetenčni na trgu dela in v poplavi zavarovalniških agencij.

2. Pripravite se, da se boste morali »prodati« v nekaj sekundah. O kratkih predstavitvah, ki trajajo od 30 do 60 sekund, ste najverjetneje že brali. Na razgovoru za zavarovalniškega agenta je to dejanje še kako pomembno, saj morate znati prepričati delodajalca. Razmislite o vaših petih najboljših točkah in jih združite v prodajno naravnane stavke, ki vas bodo pripeljali še daleč.

3. Govorite o svojih izkušnjah v prodaji. Povejte, na kakšen način bi povečali prodajo in kaj bi naredili vi, da bo podjetje skupaj z vami neprestano raslo. Kako lahko pripomorete podjetju in kaj bo podjetje pridobilo, če vzame ravno vas?

4. Pripravljeni bodite na težka vprašanja in si vnaprej pripravite odgovore nanje. Na tipična vprašanja na razgovorih se lahko vedno pripravite, kot je npr. »Ste že bili kdaj odpuščeni?«

5. Pozanimajte se o tem, kako izgleda dan zavarovalniškega agenta. Koliko časa prebije v pisarni, koliko časa se ukvarja s papirologijo? Koliko časa ima za stranke in koliko časa za evalvacijo dela? Na razgovoru je čas, da vse to izveste.

6. Pokažite, da se znate učiti. Zavarovalniške police so velikokrat kompleksne in pogosto se spreminjajo. Ravno zaradi tega morate prepričati vašega bodočega delodajalca, da se radi hitro učite in ste pripravljeni na nova znanja, saj je teh v poslu zavarovalniških agencij veliko.

7. Pripravite si vprašanja, ki jih boste zadali sogovorniku. Z njimi pokažete, da ste že razmišljali o karieri zavarovalniškega agenta in ravno od teh vprašanj je odvisno, ali boste na koncu iz pisarne odšli zmagoslavno ali s sklonjeno glavo. Povprašajte o profilih ljudi, ki so v tem poslu najbolj uspešni, izobraževanjih, tehnološki podpori pri poslu itd.

8. Ne sprašujte o denarju, dokler ne bo trdno odločeno, da bodo zaposlili ravno vas. Šele nato se lahko pogovarjate o procentih in o povprečni plači agenta… Zavedati pa se morate, da je plača agenta največkrat odvisna zgolj od njega samega.

Najpogostejša vprašanja za zavarovalniške agenteNavežimo se na 4. točko prejšnjega poglavja in se osredotočimo na tisto, kar vas najbolj zanima – na najpogostejša vprašanja kadrovikov. Primeri vprašanj so naslednji:

1. Katere, menite, da so najpomembnejše osebnostne lastnosti zavarovalniškega agenta?
2. Katere agencije so trenutno med top 3 na tem področju?
3. Zakaj ste zainteresirani za delo zavarovalniškega agenta?
4. Kako reagirate na odgovor »ne«? Kako se prepričate, da kljub temu še naprej vztrajate?
5. Prodajte samega sebe kot produkt in povejte, kakšne so vaše prednosti.
6. Kako bi prepričali stranko, da mora spremeniti zavarovalniški paket?
7. Povejte mi konkreten primer trenutka, ko ste strankin »ne« spremenili v »da«.
8. Kako se soočate z zavrnitvijo na splošno v življenju?
9. Na kakšen način bi gradili zaupanje s strankami?
10. V čem se razlikujete od svojih vrstnikov?
11. Kaj bi odgovorili stranki, ki bi vam povedala, da lahko vaš produkt kupi od kateregakoli drugega zavarovalniškega agenta?
12. Kateri so ključni pristopi do efektivne marketinške strategije?
13. Kako stranki pokažete, da je ravno ona zelo pomembna in cenjena za vas?

Zapomnite si – razgovor za zavarovalniškega agenta je vaša priložnost, da se izkažete kot samoiniciativna, prodajno in ciljna usmerjena oseba, ki se je pripravljena učiti novih znanj. Priprava na razgovor je še kako zaželena, zato je pomembno, da izkoristite omenjene nasvete v vašo korist.

Če vas zanima, kako poteka kariera zavarovalniškega agenta in kakšni so trenutni trendi, si preberite:


TUKAJ


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela