Kako se izkazati pri uglednem delodajalcu?

14.3.2016


»Če vas imajo ljudje radi, vas bodo poslušali. Če pa vam zaupajo, bodo sodelovali z vami.« (Navid Moazzez) Strokovnjaki so mnenja, da je cilj prvega razgovora za službo vabilo v drugi krog. Tudi cilj uglednih delodajalcev je, da si kandidati to želijo in se na razgovoru maksimalno potrudijo.

»Če vas imajo ljudje radi, vas bodo poslušali. Če pa vam zaupajo, bodo sodelovali z vami.« (Navid Moazzez) Strokovnjaki so mnenja, da je cilj prvega razgovora za službo vabilo v drugi krog. Tudi cilj uglednih delodajalcev je, da si kandidati to želijo in se na razgovoru maksimalno potrudijo.


Ugledni delodajalci pričakujejo proaktivne iskalce zaposlitve

Vsako soočanje kandidatov s poslovno znamko delodajalca mu daje dodatno mnenje o organizaciji, kar bi moralo potrditi vpliv podjetja na zaposlitveni proces in dejstvo, da je ravno podjetje tisto, ki vodi celoten postopek. Znamka delodajalca in kandidatove izkušnje so neločljivo povezane med seboj, kar v postopku selekcioniranja pomeni veliko.

Na isti strani


Pomembno je, kako si kandidat predstavlja vizijo delodajalca in jo razume. Na prvem razgovoru tako mora kandidat pridobiti informacijo, kaj je v podjetju tako unikatnega. Kaj boste odgovorili, če vas delodajalec vpraša »Zakaj ravno naše podjetje«? Že imate pripravljen odgovor? Če imate možnost, se pozanimajte pri zaposlenih v tej organizaciji in poizvedite, kaj si ljudje, ki so že del te skupine, mislijo o njej. Naj vaš odgovor sovpada z vizijo podjetja in tako poskrbite, da boste obojni na isti strani.

Kaj pa telefon?


Ugledni delodajalci imajo spletne strani, prijazne in prilagojene mobilnim aparatom. Zakaj? Ugotovili so, da iskalci zaposlitve službo velikokrat iščejo kar v delovnem času, ker pa je veliko službenih računalnikov pod nadzorom, zaposlitve iščejo kar preko pametnih telefonov. Raziskave, vodene iz strani Glassdoor.com, so namreč pokazale, da 43% kandidatov podjetje raziskuje le 15 minut pred razgovorom, kar je definitivno premalo. Izkoristite to možnost, mobilnim aparatom prilagojene strani so bile ustvarjene posebej za vas, za ljudi v gibanju. Telefon imate neprestano ob sebi in tega se zavedajo tudi delodajalci, zato so mnenja, da je 15 min definitivno premalo časa za raziskavo podjetja. Vzemite si čas in podrobno preučite vizijo, način dela, glavne osebnosti… Na razgovor pridite pripravljeni! Ugleden delodajalec je za svoj ugled že vložil veliko truda in cenili bodo, če ga boste vložili tudi vi.

Personalizirana izkušnja


Uglednim delodajalcem je do tega, da odpravijo elektronsko izbiranje kandidatov in obrazce z vprašanji, s katerimi izbirajo kandidate – želijo si osebnega pristopa. In tukaj na vrsto pridete prav vi. Delodajalec zahteva, da posnamete video in se predstavite? Storite prav to! Delodajalci se zavedajo, da ta pogoj predstavlja oviro za marsikaterega kandidata – ravno tukaj je vaša priložnost! Potrudite se, posnemite kratek video o sebi in bodite del peščice, ki bo storila enako. Na vas je, kako se boste v videu predstavili… Obnašajte se, kot da ste na razgovoru za službo – oblecite se temu primerno, govorite razločno, pokažite iz kakšnega testa ste!

Ustvarjamo zgodbo


Uglednemu delodajalcu je veliko do tega, da ohrani svoj renome in ga širi do kandidatov za prosta delovna mesta. Ni jim vseeno, s katerimi očmi jih vidite in predvsem jim ni vseeno, kaj vidite. Ko ste enkrat povabljeni na razgovor, boste najverjetneje morali čakati na recepciji, dokler vas nekdo iz podjetja ne pokliče naprej. Takrat ne izgubljajte časa. Razglejte si recepcijo in opazujte fotografije zaposlenih na steni, ki so skupaj soustvarjali minuli projekt, preberite si knjigo pritožb in pohval, opazujte klimo in ambient podjetja… Vse to vam bo dalo vedeti, da si v tem podjetju res želite delati. Seznanili se boste s kulturo podjetja, kar vam bo na razgovoru le koristilo, saj pridobljene informacije lahko uporabite sebi v prid.

Komunicirajte na nivoju


Ugleden delodajalec kandidatov ne bo pustil čakati. Dal vam bo vedeti, da je vašo prijavo za službo dobil, seznanjal vas bo o zaposlitvenem postopku in se trudil, da ga boste ohranili v lepem spominu, četudi ne boste izbrani. Niste dobili nobenega odgovora? Pokličite, pišite, povprašajte, kaj se dogaja in kako napredujejo pri selekcioniranju kandidatov. Komunicirajte na takšnem nivoju, kot to oni pričakujejo od vas.

Kako poskrbeti za svojo lastno osebno znamko v življenjepisu, pa si preberite v članku Koliko je vaš življenjepis ugleden v očeh delodajalca?


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela