Kdaj je pravi čas za vprašanje o plači?

18.10.2016


Zaposlitveni intervjuji imajo eno veliko podobnost z zmenki – pomembna je izbira pravega trenutka. Od delodajalcev slišimo veliko zgodb, kot so »Bil je odličen kandidat!« ali »Tako blizu službe je že bil!« ali »Super mu je šlo!«, a nato je kandidat postal malo preveč samozavesten in izgubil priložnost, ko je izustil eno samo vprašanje: »Koliko me boste pa plačali?«

Zaposlitveni intervjuji imajo eno veliko podobnost z zmenki – pomembna je izbira pravega trenutka. Od delodajalcev slišimo veliko zgodb, kot so »Bil je odličen kandidat!« ali »Tako blizu službe je že bil!« ali »Super mu je šlo!«, a nato je kandidat postal malo preveč samozavesten in izgubil priložnost, ko je izustil eno samo vprašanje: »Koliko me boste pa plačali?«

Vprašanje o plači

Strinjamo se – takšna in podobna vprašanja na razgovoru so pomembna pri iskanju zaposlitve, a pomemben je tudi pravi trenutek, saj je najbolje, da se jih postavi tik pred sprejetjem zaposlitve.

Ni potrebno dvakrat omeniti, da eno neprimerno vprašanje lahko uniči vaše zaposlitvene možnosti. Na žalost je to težko in nemogoče spremeniti. Diskusija o plači mora potekati ob primernem času in v primernem prostoru. Vprašanje lahko enačimo z zmenkom in poljubom za lahko noč, ki ga izvedemo ob koncu zmenka – najbolje je, da vprašanje postavimo ob koncu procesa zaposlitvenega razgovora. Ko se delodajalec že »zaljubi« v nas.

Z drugimi besedami – vprašanje o plači je neprimerno, dokler s strani delodajalca ne opazimo velikega zanimanja za nas. Ko se delodajalec enkrat odloči, da ste ravno vi pravi kandidat, takrat je pravi čas, da se o tem pogovarjate, prav tako pa je ravno ta čas vaš as v rokavu. To se ne zgodi na prvem razgovoru. Niti ne na drugem. Vedno se zgodi na koncu. In to je pravi trenutek.

Odvrnitev v prvih fazah


Med prvim zaposlitvenim intervjujem si delodajalec vzame čas, da vas spozna. Preverja in odloča se, ali ste sposobni, ali ste zadosti kompetentni, ali se boste vklopili v kulturo podjetja, ali jo boste popačili… Prvi razgovor je prodaja vaših kompetenc glede na iskano. To še vedno ni intervju, kjer bi lahko diskutirali o denarju, ne glede na to, kako dobro vam gre trenutno.

Ne glede na to, da je to prvi intervju, pa bo delodajalec izustil neprijetno vprašanje »Kolikšno plačo si želite za to delovno mesto?«.

In ko ga postavi, ga zavrnite.

Finančna ponudba je vsekakor pomembna tudi za vas, ampak vaš odgovor mora dati delodajalcu vedeti, da mu zaupate, da bo plača delovnemu mestu primerna. Če bo še naprej vztrajal in od vas zahteval odgovor, se znajdite – iščete primerno pozicijo v uspešnem podjetju in v prijetnem kolektivu. Ne odgovarjajte na to vprašanje. Dajte jim vedeti, da je glavno, kar vas zanima trenutno, najti službo. Še veliko bo namreč časa za debato o prihodkih.

Delodajalec pa bo lahko vseeno vztrajal in vztrajal. Številko boste preprosto morali povedati. V tem primeru igrate igro na srečo in ugibate. Karkoli rečete, bo lahko sprejeto na napačen način – ali bo številka previsoka ali pa (še huje) prenizka.

Prednost sodelovanja z raziskovalci in zaposlitvenimi agencijami je, da oni opravijo »umazano delo« namesto vas. Najverjetneje vam ne bo ponujal službe, za katero se zaveda, da plača ne odgovarja vašim standardom in vašim sposobnostim. Oni se predstavijo kot »nesramni« ljudje, ki sprašujejo neprimerna vprašanja in se pogajajo, vi pa boste v tem primeru iz situacije odkorakali s čistimi rokami in se posvetili le prodaji ter predstavitvi svojih sposobnosti. Tako bo volk sit in koza cela.

Zdaj, ko vam je izbira primernega časa popolnoma jasna, je na vrsti vprašanje »kako«. Način je vedno varljiv. Naloga podjetja je, da položi karte na mizo in predstavi ponudbo. V primeru, da vas vprašajo »Za koliko bi bili pripravljeni delati?«, imejte pripravljen odgovor »Koliko ste imeli v mislih?«.

Predstavite svoj primer


Zgoraj omenjeni odgovor vas bo vodil do odličnega izhodišča. Če se vam zdi številka primerna, sprejmite. Če se vam zdi prenizka, pa je čas, da predstavite svoj primer. Pokažite druge ponudbe, predstavite vašo trenutno situacijo (napredovanje, sposobnosti, počitniški plan, prednosti). Ker ste upoštevali naš nasvet in čakali, da si vas podjetje zaželi in vas je pripravljeno zaposliti, je to prava priložnost, da še enkrat predstavite vaše pozitivne lastnosti in podjetje bo tako slišano lažje vzelo v obzir. Začeli bodo razmišljati o slišanem in višanju ponudbe.

Mogoče se boste morali srečati na pol poti, a pretehtati morate celoten »paket«, vključno z vašim potencialom v podjetju. V primeru, da se s ponudbo še vedno ne strinjate, lahko povprašate za dodatne bonuse – dodaten dan počitnic, možnost dela od doma, ko boste to potrebovali itd. A zapomnite si – tanka je meja med prezahtevnostjo in občutkom, da ste na dobri poti.

Ključno je slednje – zaposlitveni intervju je sestavljen iz dveh delov: del, kjer prodajate vaš talent in zaključni del, kjer se govori o plači. Vedno se zavedajte, na kakšno delovno mesto se prijavljate, kaj bo delo zahtevalo od vas, in skladno s tem se tudi pogajajte.Za produktivno in efektivno iskanje zaposlitve si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, v katerem najdete še več nasvetov, kako se predstaviti na trgu dela.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela