4 koraki do izražanja svoje osebne znamke na razgovoru

21.3.2016


Kaj imajo skupnega Miša Molk, Goran Dragić in Helena Blagne? Seveda, vsi imajo za seboj uspešno karierno pot, a prva je voditeljska zvezda, drugi je vrhunski športnik, tretja pa pevka, ki jo od drugih loči njen prepoznaven glas. Združuje jih močno razvita osebna znamka. To je ugled, ki so si ga ustvarili, in določen sklop lastnosti, na katere se spomnimo, ko slišimo njihovo ime.

Osebno blagovno znamko izražate tudi na razgovor

Kaj imajo skupnega Miša Molk, Goran Dragić in Helena Blagne? Seveda, vsi imajo za seboj uspešno karierno pot, a prva je voditeljska zvezda, drugi je vrhunski športnik, tretja pa pevka, ki jo od drugih loči njen prepoznaven glas. Združuje jih močno razvita osebna znamka. To je ugled, ki so si ga ustvarili, in določen sklop lastnosti, na katere se spomnimo, ko slišimo njihovo ime.Prepoznavna osebna znamka je eden izmed najpomembnejših aspektov pri gradnji svoje kariere. Več o tem in kako si jo zgraditi, si lahko preberete TUKAJ. Ko boste svojo osebno znamko že imeli razvito in jo boste strnili v življenjepisu, je čas, da zasijete na razgovoru.

1. Nosite svojo osebno znamko (znotraj meja)


To ne pomeni, da na razgovor oblečete, kar vam srce poželi. Je bolj kot ne nasvet v zvezi s tem, da razmislite, kako želite sporočati in kakšno sporočilo bi radi pri delodajalcu pustili. Če kandidirate za prosto delovno mesto v tradicionalnem okolju, je tukaj manj možnosti za izražanje svojega lastnega jaza, a v primeru, da ste se prijavili na bolj kreativno delo, je tudi barva vaše srajce lahko pomemben dejavnik. V vsakem primeru izkoristite možnost, da pokažete del sebe že z obleko.

2. Pustite osebnosti, da se prebije na površje


Delodajalci ne zaposlujejo le glede na vaše sposobnosti, ampak tudi glede na to, ali se boste znali vklopiti v delovno klimo podjetja ali ne. Zaposlitveni razgovor izkoristite za prikaz delčka samega sebe, še bolje je, da se prej pozanimate, ali imate kaj skupnega z bodočim sogovornikom. Ne obnašajte se, kot da ste z njim ovce pasli, a bodite sproščeni, pripadni pogovoru, hkrati pa pokažite svojo osebnost. Če vas bodo imeli radi, vas bodo poslušali. Če pa vam bodo zaupali, bodo z vami sodelovali.

3. Podajte prave, avtentične primere


Med razgovorom iščite možnosti, da s primeri pokažete tako svoje kompetence kot svojo vrednost. Lahko ste direktni, neposredni in iskreni do vseh – v tem primeru razmislite, kako to vpliva na sodelovanje z drugimi in na kakšen način to pripomore k reševanju težav na profesionalni poti? Podajte konkretne primere, ki bodo vzdržali povedane lastnosti in že vnaprej pomislite, kako bo delodajalec na slišano reagiral.

4. Povejte jim!


Skoraj vedno vas bodo na razgovoru vprašali tipično vprašanje: »Povejte mi nekaj o sebi.« To je vaša priložnost, da se predstavite. Na to glejte kot na vašo kratko predstavitev, ki vas bo izstrelila iz množice kandidatov: kdo ste, kaj počnete, na kakšen način, kaj vas razlikuje od drugih?

Prebrali ste štiri metode, s katerimi lahko zablestite na razgovoru. Ne glede na vse, najbolj pomembno je, da ostanete to, kar ste. Delodajalci zlahka lahko vidijo, kdaj igrate in kdaj ste pravi vi, zato bodite iskreni in pokažite sogovorniku, zakaj ste ravno vi pravi kandidat za prosto delovno mesto.

Če želite posodobiti in spremeniti svoj življenjepis, vam na portalu svetujemo karierno svetovanje z Alešem Kavčičem, dolgoletnim strokovnjakom na tem področju.


NAROČI TERMIN


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela