4 koraki do suverenega govora na razgovoru

6.11.2015


Mašila, mašila, mašila! Spomnimo se, da so nam že v osnovni šoli pri govornih nastopih govorili, da se od nas največkrat sliši »aaam«, »aaa«, »pač«, »eee« in da se tega moramo čim prej znebiti. Kaj smo se od učiteljičinih besed naučili in ali so mašila še vedno prisotna v našem govoru, je pomembno tudi pri iskanju zaposlitve. Definitivno uporaba takšnih besed zmanjša vašo kredibilnost in uničuje možnosti za napredovanje v drugi krog razgovorov.

Suveren govor


Mašila, mašila, mašila! Spomnimo se, da so nam že v osnovni šoli pri govornih nastopih govorili, da se od nas največkrat sliši »aaam«, »aaa«, »pač«, »eee« in da se tega moramo čim prej znebiti. Kaj smo se od učiteljičinih besed naučili in ali so mašila še vedno prisotna v našem govoru, je pomembno tudi pri iskanju zaposlitve. Definitivno uporaba takšnih besed zmanjša vašo kredibilnost in uničuje možnosti za napredovanje v drugi krog razgovorov.Velikokrat se nam zgodi, da smo na predavanju ali službenem izobraževanju, kjer uporablja predavatelj veliko mašil. Kaj se takrat največkrat zgodi? Največkrat se ne skoncentriramo na vsebino govora, ampak le na te nepotrebne besede. In potem se ozremo po dvorani in opazimo, da so tudi drugi, tako kot mi, nestrpni, trkajo s prsti, iz ušes jim kaplja beseda »aaam«, nihče pa ne posluša bistva predavanja. Enako je z besedo »pač«. Kolikokrat se mi je že zgodilo, da sem štela in delala črtice vsakič, ko je nekdo v svojem govoru izrekel besedo »pač«!

Med razgovorom za službo vam delodajalec lahko postavi vprašanje, na katerega niste pripravljeni. Nikakor ne začnite odgovora z mašilom, temveč se zberite in pomislite, kaj bi mu lahko odgovorili. Mašila vas lahko prikažejo kot sramežljivo, nesigurno osebo, ki ni prepričana v svoje odgovore, mi pa si želimo, da nas delodajalec vidi ravno v obratni luči – kot samozavestnega in strokovnega kandidata!

Proces, s katerim bomo zmanjšali uporabi teh nepotrebnih besed, je sestavljen iz 4 korakov:

1. Zavedanje


Posnemite svoj govor in se kasneje poslušajte. Kolikokrat ste izrekli mašilo? Preštejte! Zapomnite si, da se ne smejo pojavljati več kot dvakrat v dveh minutah, v nasprotnem primeru boste morali še delati na sebi, da prebrodite to navado.

2. Prepoznavanje vzorcev


Opazila sem, da veliko mojih sogovorcev velikokrat stavek začne z »aaam« ali s čim podobnim, nekateri pretirano uporabljajo besedo »in« namesto intonacije navzdol, ki nakazuje konec povedi. Spet drugi pretiravajo z besedo »pač« ali »veš« na koncu stavka. Drugi korak je, da morate začeti prepoznavati, kdaj mašila uporabljate vi. V primeru, da so pogosta na začetku stavka, se ustavite, preden odgovorite, dvakrat premislite in šele nato povejte.

3. Opazite jo


Ko boste enkrat šli skozi prvi in drugi omenjen korak, boste presenečeni, kako boste postali pozorni na vaša lastna mašila. Kar naenkrat bo tudi vas motila prekomerna uporaba in zavestno se boste potrudili, da število zmanjšate.

4. Premor


Govorite, razlagate in kar naenkrat opazite, da ste v svojem stavku želeli uporabiti mašila. Ustavite se, naredite premor. To imenujemo strateški premor. Ta pavza vam bo dala čas, da razmislite, kaj boste rekli, in informacijo boste povedali brez mašil. Strateška pavza ni namenjena le razmišljanju, temveč velikokrat poudari sporočilo, ki ga izrečete. Ko vas bo naslednjič zagrabila nuja, da uporabite katero izmed nepomembnih besed, se ji uprite in avtomatsko boste izpadli bolj prepričljivi.

Učenje, kako zmanjšati uporabo mašil, bo povišalo stopnjo efektivnosti vašega govora, hkrati pa boste slišati bolj profesionalno in samozavestno.

Tehniko zmanjševanja mašil vadite na dnevni bazi, dokler ne bodo več sestavljale vašega besednjaka. Zapomnite si, da mašil ne uporabljamo v sporočilih, ki jih pustimo preko telefonske tajnice. Bodite pozorni na druge ljudi, ki te besede uporabljajo. Se vam zdijo profesionalni?Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela