Lahko spijem požirek vode ali 5 nasvetov za samozavesten razgovor

6.11.2015


Morda se sliši ekstremno, ampak včasih pri delodajalcih odloča že to, ali bo kandidat sprejel ponujen kozarec vode ali kavo. Delodajalci po napornih intervjujih samo čakajo na znak, s katerim jim pokažete, da ste VI pravi kandidat in da se prav VI razlikujete od ostalih. Ponudite jim ta znak.

Samozavesten razgovor

S časom se na določene razpise prijavlja vedno več kvalificiranih kandidatov, zato je samozavest pomembna pri tem, da impresionirate bodočega delodajalca. Ali ste vedeli, da so besede, ki jih izrečete pred in po razgovoru enako pomembne kot tiste vmes? Trenutno je trg dela prenasičen s primernimi kandidati, zato končna odločitev ne bo vedno odvisna od življenjepisa, temveč tudi od osebnosti kandidata, obleke na razgovoru itd.Morda se sliši ekstremno, ampak včasih pri delodajalcih odloča že to, ali bo kandidat sprejel ponujen kozarec vode ali kavo. Delodajalci po napornih intervjujih samo čakajo na znak, s katerim jim pokažete, da ste VI pravi kandidat in da se prav VI razlikujete od ostalih. Ponudite jim ta znak.

Spodaj si preberite 5 nasvetov, s katerimi boste na razgovoru izpadli bolj samozavestni.

1. Naredite domačo nalogo.


Ne prikažite se na intervjuju, ne da bi se prej pripravili na razgovor in vsaj pogledali, kaj podjetje ponuja in kakšna je kultura podjetja. To lahko enačite z zmenki – definitivno se ne želite dobivati z nekom, ki vas med zmenkom ne vpraša niti enega vprašanja o vašem življenju. Vašega bodočega delodajalca jemljite na enak način.

2. Bodite iskreni pri opisovanju svojih sposobnosti.


Niti poskušajte ne impresionirati sogovorca s sposobnostmi, ki jih sploh ne posedujete, saj bo vsak delodajalec z največjo lahkoto videl skozi vas in prepoznal, če lažete. Hkrati tvegate, da vam bodo po zaposlitvi dali nalogo, ki je ne znate dokončati, saj se s podobno niste še nikoli srečali, in izgubili boste službo, za katero ste tako trdo garali.

3. Vizualizirajte si svoje cilje!


Pred razgovorom se pomirite, nekajkrat vdihnite in si govorite, da bo vse potekalo tekoče in da vas bo delodajalec sprejel v svojo ekipo. Fokusirajte se le na pozitivno in optimizem ohranite vse do konca.

4. Zberite se.


Preden vstopite v sobo, globoko vdihnite. Vedno izkoristite kratek premor, preden odgovorite na vprašanje, da se prepričate, ali prav razumete dano vprašanje delodajalca. Govorite počasi in samozavestno – sploh se ne zavedate, kako vas lahko takšna majhna sprememba izpostavi v množici enakih.

5. Ključ je v samozavesti.


Iščete bolj drzen korak? Med razgovorom si drznite reči, da ste zjutraj pozabili uporabiti deodorant, hkrati pa si slecite suknjič in bodite presenečeni nad tem, da so vaše pazduhe še vedno suhe. Vsak delodajalec bo impresioniran nad vašo sproščenostjo in nad tem, da niste nervozni pred tako velikim dogodkom. Spoznali bodo vašo sposobnost – ohraniti hladno kri pod pritiskom, kar predstavlja odlično karakteristiko v vsaki ekipi.

Dobro, priznajmo si, da zadnjega nasveta nikoli ne boste poskusili med razgovori. Ampak kot ste verjetno že opazili, je samozavest ključna v vsaki situaciji. Razgovor je lahko neprijeten in poln neprijetnih ali celo ilegalnih vprašanj, ampak z malo priprave in energijo, ki jo boste izražali, bodo karte padale zgolj vam v prid. Resnično lahko kreirate lasten uspeh.

Sodelavci portala MojeDelo.com smo za vas pripravili zaposlitveni priročnik, s katerim vam želimo pomagati do učinkovite iskanja vaše naslednje zaposlitve.


PREBERI VEČ


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela