Marketing je tekmovanje v pozornosti – pridobite jo na razgovoru

11.12.2017


Pridobili ste primerno izobrazbo in se poučili o vsem, kar od vas zahteva svet marketinga, za vami je ogromno delovnih izkušenj na področjih komuniciranja s strankami in operiranja z različnimi ponudbami. Kljub temu lahko v trenutku, ko se morate prodati sami za določeno delovno mesto, pride do težave. V nadaljevanju smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako se kvalitetno in efektivno pripraviti na razgovor v marketingu, da bo sanjska služba končno vaša.
1. Vrnimo se k osnovam. Pomislite na svoje sposobnosti.

Najpomembneje je, da razumete, se zavedate in cenite svoja specifična znanja, ki jih imate kot delavec v marketingu. Ravno to so ključne lastnosti, ki jih zahteva novo delovno mesto, na katerega se prijavljate. Specifične sposobnosti so:

- vodstvene sposobnosti, 
- kreativnost, 
- strateško mišljenje, 
- analitične sposobnosti in 
- razumevanje konceptov v marketingu.

Ključno je, da razmislite, kako boste te vrline predstavili sogovorniku na zaposlitvenem razgovoru. Pokažite svojo delovno etiko, pozitiven odnos do dela, komunikacijske sposobnosti in samozavest, ki ste jih pridobili tekom izkušenj. Ko vas vprašajo, kaj lahko doprinesite podjetju, jim, zdaj, ko veste, kaj se išče, odgovor ponudite na pladnju.

2. Vadite odgovore na najpogostejša vprašanja na razgovoru, dokler ne boste prepričani, da imate dovolj samozavesti pri odgovarjanju.

V spodnjih vrsticah se nahajajo najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo na zaposlitvenih razgovorih, zato se prepričajte, da ste jih predelali in znate na samozavesten način podati prave odgovore. Pri vaji poskusite nanje vedno odgovoriti na drugačen način, bodisi zamenjate vrstni red stavkov, spremenite besede itd., saj si ne želite izgledati preveč »naučeno«. Vprašanja, ki so največkrat postavljena na razgovorih:

- Kakšno plačo potrebujete?
- Na kateri osebni uspeh ste najbolj ponosni? 
- Kaj menite, da je vaša najšibkejša lastnost? 
- Kaj vas je prepričalo, da se podate na področje marketinga? 
- Kako se spopadate s stresom? 
- Kako bi se opisali v vodstvenih funkcijah? 
- Povejte primer uspešnega timskega dela. 
- Povejte primer izkušnje, ki se ni izšla po planih. 
- Kaj se vam zdi na tem delovnem mestu najpomembnejše? 
- Katera je znamka, s katero se lahko identificirate in zakaj? 
- Povejte primer znamke, ki ima po vašem mnenju dobro razvito marketinško strategijo.

3. Pričakujte pričakovano in se pripravljajte, pripravljajte, pripravljajte,…

S tem, ko pridete na razgovor pripravljeni, ste opravili že ¾ dela in po tem, ko ste samozavestno odgovorili na zgornja vprašanja, vas čakajo še tista bolj specifična in bolj zanimiva, ki jih delodajalci velikokrat postavljajo. Takšna vprašanja se delijo na več kategorij:

- KREATIVNA VPRAŠANJA: Tukaj je čistilo za čiščenje straniščne školjke – kako bi ga pripeljali v svet in prodajo? 
- MARKETING VPRAŠANJA: Kakšna je razlika med prodajo in marketingom? 
- POSLOVNA VPRAŠANJA: Kakšno odločitev bi sprejeli na podlagi tega kupa podatkov?

4. Spoznajte podjetje in sogovornike še preden pridete na razgovor.

Zlato pravilo, ki ga ceni vsaka priprava na razgovor, je, da dodobra spoznate podjetje, v katerega se prijavljate. Pozanimajte se o zgodovini podjetja, njegovi strukturi, ciljni skupini, predvsem pa pridobite informacijo o tem, kdo bo intervju vodil.

Hkrati pomislite, zakaj menite, da je delodajalec poklical na razgovor ravno vas – ne pozabite pripraviti prepričljiv odgovor na to, kaj lahko prinesete podjetju.

5. Naj vas ne bo strah pogovora.

Najboljši intervjuji so tisti manj formalni in bolj komunikativni. Upoštevajte nekaj nasvetov, kako obrnete dogodek v vaš prid:

- Delite svoje mnenje in izkušnje. 
- Že predhodno pomislite na morebitna vprašanja, ki jih lahko vi zastavite (a vedno premislite, ali je res smiselno, da jih zastavite). 
- Ustvarite dober vtis s čvrstim stiskom roke, nasmehom, personaliziranim pozdravom, sproščenostjo, itd. 
- Bodite pozorni na iztočnice za začetek pogovora. 


Katere karierne poti ponuja svet trgovine?


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela