Mislite, da ste pripravljeni na razgovor?

14.5.2018


Priprave na pomemben razgovor so lahko zelo stresne in prvo, kar morate storiti, je, pomiriti se. Improvizacija odgovorov in vprašanj za nekatere deluje, a za mnoge ne, zato je priprava izredno pomemben del zaposlitvenega procesa.

Korak 1: Spoznajte se z osnovami

Po raziskavah sodeč so moški veliko bolj samozavestni v primerjavi z ženskami, ko pride do pogajanja za plačo. V večji meri so od nežnega spola tudi bolj prepričani, da bodo svoj cilj dosegli.

V kolikor tega še niste storili, je čas, da se spoznate s podjetjem in dobite predstavo o tem, kako veliko je, kdo so njegovi tekmeci in kakšen je njihov poslovni model. Kako proizvajajo zaslužek? Kaj je njihova vizija? Katere so njihove poslovne prednosti?

Korak 2: Spoznajte svoje sogovornike

Veste, s kom se boste pogovarjali na razgovoru? Raziščite njegov položaj v organizaciji in se seznanite z njegovim poslovnim ozadjem. Spoznajte njegovo vlogo v podjetju karseda podrobno in v kolikor pridete do podatkov, raziščite tudi njegovo karierno zgodovino. To vam bo pomagalo pri postavljanju boljših in podrobnejših vprašanj, hkrati pa boste pokazali, da ste izredno informiran kandidat.

Korak 3: Pripravite si vprašanja in odgovore

Na razgovor pridite pripravljeni – s seboj imejte vprašanja, ki bi jih radi zastavili sogovornikom. Ne zanašajte se na spontanost, saj boste pod pritiskom, ki ga boste občutili v tistem trenutku, manj osredotočeni nanje.

Korak 4: Vaja dela mojstra

Po pripravi začnite z »generalko«, kjer boste odgovore izpilili. Napišite jih ali jih diskutirajte s prijatelji, znanci, družinskimi člani. Ne učite se na pamet celotnega scenarija, a vaja dela mojstra, hkrati pa vam bo dala več samozavesti ob naštevanju vaših izkušenj, sposobnosti, izzivov in znanja.

Korak 5: Pripravite si obleko

Ne nadenite si navadnih oblačil in ne pozabite niti na primerno torbo, še posebej, če se prijavljate na razgovor za višje delovno mesto. V torbi imejte pripravljen življenjepis, beležko, svinčnik.

Večer prej skrbno izberite svoja oblačila. S tem se boste izognili stresnim situacijam navsezgodaj zjutraj. V kolikor niste prepričani, kaj obleči, še enkrat preglejte spletno stran podjetja, saj vam bo dala boljši vpogled v samo kulturo organizacije. Z obleko izrazite spoštovanje tako do sogovornikov kot do celotnega podjetja, vi pa se boste izognili občutku, da ste ubrali res neprimerna oblačila.

Korak 6: Načrtujte pot

Poskrbite, da bo vaša pot do lokacije razgovora skrbno načrtovana. Ne želite si namreč beliti glave z gnečami na cesti in z obvozi, ki nas vedno presenetijo takrat, ko ni potrebno. V skrajnem primeru opravite testno pot in se prepričajte, da na cesti ni nobenih nepredvidenih situacij.

Korak 7: Jejte, spite, odpočijte si

Hrana in spanec sta izredno pomembna pri obvladovanju takšnih situacij. Popolnoma normalno je, da ste nervozni, a ne dovolite si, da vam to pokvari tek. Poskrbite, da bo hrana kakovostna in polna hranljivih snovi.

V kolikor vas situacija, ki vas čaka, izredno skrbi, se osredotočite na svoje misli in se prepričajte, da bo konec dober. Meditirajte, poslušajte motivacijske posnetke, glejte najljubšo serijo, telovadite ... Karkoli, kar počnete po navadi, bo pomagalo tudi tu.


Vas zanima, kako se obleči za razgovor?


Za razgovor (intervju) se ustrezno oblecite


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela