Moč treh minut za dober vtis

30.9.2020


Angleški pregovor pravi, da nikoli ne dobimo druge priložnosti za prvi vtis. Če pa že dobimo priložnost, da slab prvi vtis popravimo, moramo vložiti v to devetkrat več truda kot pri prvem stiku.

Dandanašnja mantra je sicer, da ni pomembno, kaj si o nas mislijo drugi, ampak je najbolj pomembno to, kar o sebi mislimo mi sami. Ne glede na to, kako zelo pomembno je to, pa vseeno obstaja dejstvo, da pride v naših življenjih vsake toliko časa do prelomnih točk in srečanj, kjer je nadaljnji potek naših življenj odvisen prav od tega, kakšen vtis naredimo na druge. Še posebej je to izraženo na razgovorih in predstavitvah za delovna mesta.

Zakaj je prvi stik s sogovornikom pomemben?

Prvi stik s sogovornikom je pomemben, ker si ta v nekaj sekundah ustvari mnenje o tem, s kakšno osebo ima opravka. Naš sogovornik si bo o nas ustvaril prvi vtis, še preden mu bomo dali roko v pozdrav, še preden bomo spregovorili prvo besedo. Ocenjeval nas bo po naši neverbalni komunikaciji: obrazni mimiki, drži, hoji, s katero se mu bomo približevali, po naši življenjski energiji in izraženi toplini. Na podlagi vsega tega se bo nemudoma odločil, ali nam lahko zaupa ali ne.

Kako se pripraviti na razgovor za novo delovno mesto?

Na razgovor za novo delovno mesto se je vsekakor treba pripraviti vnaprej. Ne stavite na spontanost in na improvizacijo. Slednja je najboljša, če je pripravljena vnaprej. Pozanimati se morate tako o delovnem mestu, na katerega se prijavljate, kot tudi o samem podjetju, kamor odhajate na razgovor. Seveda ne morete vedeti, kaj vas bo delodajalec spraševal, lahko pa predvidevate, da bo vmes tudi nekaj "klasičnih" vprašanj v smislu: "Zakaj ste se prijavili na razpisano delovno mesto?". "Ker potrebujem službo", zagotovo ni najboljši odgovor (tudi, če je najbolj iskren:).

Upoštevajte 10 preprostih nasvetov

1. NASVET: Na razgovor ne pridite ne prehitro, ne prepozno. Bodite pravočasni.
2. NASVET: Medtem ko čakate na razgovor, ne brskajte po telefonu. Ta naj bo utišan in spravljen v torbo ali v žep (od koder ne bo vsake toliko padel na tla).
3. NASVET: Bodite pozorni, kako se rokujete. Vadite doma, s svojimi bližnjimi. Nihče ne zaupa kandidatu z mlahavim stiskom roke, prav tako vam ne bo nihče hvaležen, da ste mu zdrobili členke.
4. NASVET: Ko se rokujete, tega ne počnite čez mizo. Stopite okoli mize, do človeka. Pustite sogovorniku, da konča rokovanje.
5. NASVET: Torbico ali plašč odložite. Nikar ju ne držite v rokah, saj delujeta kot ščit. Prav tako, ko sedete, ne prekrižajte rok čez prsi – najbolje bo, da jih položite na naslonjala.
6.NASVET: Ne pretvarjajte se, da ste nekdo drug. Ne spreminjajte se v osebo, za kakršno predvidevate, da bi jo vaš bodoči delodajalec rad videl na stolu, na katerem sedite vi.
7. NASVET: Ne dajajte vtisa obupanca, ki na vsak način potrebuje službo, hkrati pa ne bodite vzvišeni. Niti nadutost niti pretirana skromnost nista najboljši izbiri.
8. NASVET: Poslušajte. In nikar ne blebetajte v tri dni samo zato, ker ste nervozni in ker bi se želeli znebiti neprijetnega občutka. Poslušajte z namenom, da razumete in ne izključno zato, da odgovorite.
9. NASVET: Ne tarnajte čez prejšnjo službo. Ne kritizirajte bivšega šefa in ne pritožujte se nad nekdanjimi sodelavci.
10. NASVET: Bodite pozorni na svojo obrazno mimiko. Naj bo na vaših ustih in v vaših očeh prijeten nasmešek. Takrat seveda, ko je to primerno.
Za to, da bo delovno mesto, ki si ga želite, res vaše, poleg vsega zgoraj naštetega potrebujete še nekaj malega SREČE. In prav slednje vam želim čim več, v vseh situacijah. Ne le na poslovnem področju.

Za boljše razumevanje umetnosti ustvarjanja dobrega prvega vtisa namenite 30 min svojega časa ogledu ekskluzivnega predavanja Polone Požgan:Pripravila Polona Požgan


Izberi področje dela