Na razgovor nikoli ne pojdite brez odgovora na to vprašanje

21.2.2018


Ne bo minil razgovor, ki ga sogovornik ne bo zaključil z vprašanjem »Imate še kakšno vprašanje?«. Preživeli ste govorjenje o svojih slabostih, naredili ste izjemen vtis na nadrejenega in nato sledi to vprašanje, ki na prvi pogled izgleda povsem nedolžno.

Ne dovolite, da vam dobra priložnost spolzi iz rok. Ključ na to vprašanje je v pripravi, zato si spodaj preberite, kako narediti še boljši vtis na sogovornika.1. Bodite pripravljeni nanj.

Kandidatom ga postavijo tako pogosto, da ne sme biti več presenečenje. Načrtujte ta trenutek. Raje si zapišite vprašanja, kot pa si jih poskušate zapomniti, priporočljivo pa je tudi, da si med razgovorom zapisujete oporne točke, saj se vam bo na ta način utrnilo novo vprašanje.

V kolikor seznam vprašanj pripravite vnaprej, morate biti prilagodljivi, saj se razgovor rado spreobrne v drugo smer. Ne veste, s kom boste imeli intervju? Pripravite si več vprašanj, in sicer tako za direktorja, kot za kadrovika, prav tako bodite pozorni na več morebitnih scenarijev. Bodite pozorni, če vaš sogovornik na pripravljeno vprašanje že odgovori pred tem – nenazadnje si ne želite, da dobi mnenje, da ga ne poslušate.

2. Česa nikakor ne smete reči?

Omenjeno vprašanje ima lahko nešteto odgovorov, a potrebno je, da se povezujejo z delovnim mestom in načinom dela. Četudi je vam popolnoma na mestu, razmislite, ali bo sogovornik morda mislil drugače. Preberite si nekaj primerov neželenih vprašanj:

- IZVEN DELOVNE AKTIVNOSTI. Pravilo, ki se ga morate držati, je, da ne sprašujete o izven delovnih aktivnostih, saj bo povedano takoj pokazalo, da vas čas izven delovnika zanima bolj kot delovnik sam.

- VPRAŠANJA, NA KATERA LAHKO SAMI ODGOVORITE. Če raziskovanje po spletu ponudi odgovor na vaše vprašanje, ga nikakor ne zastavite. Predstavljalo bo izgubo časa, hkrati pa se od kandidata pričakuje, da se bo o podjetju marsikaj pozanimal, še preden stopi skozi vrata organizacije.

- PLAČA IN BONITETE. Med prvim razgovorom se izognite vprašanju o plači. Namesto tega se raje pozanimajte, kako je z materinskim/očetovskim dopustom, a tudi to raje preskočite.

- ZAHTEVNA VPRAŠANJA. Postavite enostavno vprašanje, na katerega sogovornik hitro najde odgovor.

- PREVEČ VPRAŠANJ. Bodite enostavni in kratki. Nadrejeni vam velikokrat postavijo omenjeno vprašanje kot znak olike, zato se ne razgovorite in ne sprašujte preveč. Bodite pozorni na signale, ki vam jih sogovornik izkazuje in odnehajte, ko opazite, da vas ima dovolj.

3. Pripravite vprašanje.

S tem vprašanjem vam je dana priložnost, da pokažete, kako predani ste razgovoru. Pokažite, da ste sledili sogovornikovim besedam in postavite bolj konkretno vprašanje, vezano na tisto, kar ste že slišali. Vas zanimajo morda delovne naloge, ki vam jih je nadrejeni predstavil v tem času? Še bolj se boste izkazali, če ga vprašate kaj, povezano s produkti, ki jih podjetje izvaja.

Ni dovolj le, da raziščete le podjetje, temveč se posvetite tudi celotni industriji, s katero se organizacija ukvarja. Ne glede na to, da vprašanje ne bo globoko ali odmevno, bo dalo jasen znak, da ste investirali nekaj svojega časa in energije v podjetje.

Izogibajte se vprašanjem zaprtega tipa in postavite takšno, ki se bo navezovalo na vašo vlogo v organizaciji. V kolikor ste med bolj samozavestnimi, si drznite in sogovornika vprašajte nekaj o sebi – kako ste se mu zdeli, kakšno je njegovo mnenje o vas ...


Vas zanima, na kakšen način se še dodatno pripraviti na razgovor?


7 KORAKOV PRIPRAVE NA ZAPOSLITVENI RAZGOVOR


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela