Na razgovoru bodite pozorni na …

11.12.2017


Zaposlitveni razgovor je metoda spoznavanja kandidatov za delovno mesto, hkrati pa tudi vaše sredstvo, da osebno spoznate delodajalca. Tako kot kadrovik ocenjuje vas in skuša ugotoviti, ali mu ustrezate, tudi vi ocenjujete njega in ugotavljate, ali bi zares delali pri njem. Če sami niste povsem prepričani v to, potem obstaja velika verjetnost, da boste izpustili kakšen element, s katerim bi bili pri spraševalcih bolj prepričljivi in ustvarili boljši vtis.
1. Kako izgleda parkirišče?

Začnite kar zunaj, in sicer čim se pripeljete pred stavbo podjetja – na parkirišču. V primeru, da obstajajo rezervirana parkirna mesta za direktorje oddelkov in druge zaposlene na visokem položaju, vam ta informacija pove, kakšna hierarhija vlada v podjetju. Ali obstajajo posebna parkirna mesta za električna vozila? Ali spodbujajo varovanje okolja s stojali za kolesa?

2. Kako so vas sprejeli?

Ali je vratar ali receptor vedel za vaš razgovor? So vam ponudili kavo ali kozarec vode? Prvi kontakt, ki ga podjetje ponudi gostu, največkrat kaže na njihovo psihologijo in kulturo dela, prav tako pa vam lahko pove marsikaj o tem, kako se obnašajo do zaposlenih.

3. Kako komunicirajo zaposleni med seboj?

Ali je v komunikaciji moč opaziti prijateljske odnose ali nespoštovanje enih in drugih? Ali si vzamejo sekundo časa in pozdravijo receptorja, ko vstopijo v ložo podjetja, ali zgolj tečejo mimo? V petih minutah lahko že dobite predstavo o tem, kakšni so odnosi v podjetju in kako se zaposleni med seboj razumejo. Ali je to delovno mesto, na katerega bi se z veseljem odpravili v ponedeljek zjutraj?

4. Kako odgovarjajo na telefonske klice?

Ali je njihov pozdrav »avtomatski« ali oseba na drugi strani zveze dobi občutek, da se pogovarja s prijazno osebo? Odgovarjanje ne telefonske klice lahko po besedah strokovnjakov pokaže veliko o značilnostih podjetja. Če odgovarjajo brez življenja in na način, kot da bi prebirali zapisane besede, je to morda znak za veliko kontrolo v podjetju.

5. Kaj pove njihova telesna govorica?

Kako se zaposleni sprehajajo po hodnikih podjetja – ali iz njih izžareva samozavest in udobje ali izgledajo nervozni vedno, ko jih obišče nadrejeni? Skušajte pridobiti informacije o delovni energiji v podjetju.

6. So zaposleni predani zdravju in razvajanju?

Se v prostorih podjetja nahaja telovadnica ali fitnes? Ali imajo zaposleni, ki se pripeljejo v službo s kolesom, na voljo tuše, da se lahko stuširajo pred začetkom dela? Ali imajo na voljo čajno kuhinjo, kavni avtomat, avtomat za kavo itd.? V primeru, da imajo zaposleni na voljo hrano (v menzi ali v avtomatu), si poglejte, koliko izbire za dietetike obstaja.

7. Ali zaposleni izgledajo srečni?

Je receptor nasmejan, slabe volje ali celo nesramen? Ali so, ko stopite v prostor, ljudje veseli in z nasmeškom na obrazu, ali je mogoče prepoznati nervozo? Vas pozdravijo, ko vas zagledajo na hodniku?

8. Kakšen je tempo dela?

Te postavke ne morete zgrešiti – če opazite, da zaposleni tekajo po hodnikih in telefoni neprestano zvonijo, je to znak, da podjetje takšen hiter način dela tudi spodbuja. V tem primeru se vprašajte, kako reagirate pod velikim pritiskom in takrat, ko se zadeve hitro odvijajo. Odgovorite si, ali ste pripravljeni vstopiti v takšno podjetje.

9. Ali so vsi enako zasedeni?

Naj vas ne zavede tekanje po prostoru samo enega zaposlenega. Namesto tega si poglejte splošno sliko – ali na splošno izgleda, da imajo zaposleni veliko dela? Ali so predani delu ali imajo čas tudi za ostale stvari? Če se jim na obrazu vidi, da so utrujeno, je to mogoče znak, da je premalo zaposlenih ljudi.

10. Ali ste v organiziranem prostoru?

Ali se razgovor začne točno? Veliko razlogov obstaja za zamujanje, a če se vaš bodoči delodajalec ni opravičil zaradi tega, se zamislite. Veliko lahko o organizaciji podjetja ugotovite tudi na podlagi poteka razgovora. Je sogovornik pripravljen? Ste posebej v sejni sobi, kjer vas ne morejo motiti? Vas neprestano motijo telefonski klici in pogledi v telefon? Intervju bi moral potekati brez distrakci in vsak način neorganizacije vam morda ne bo všeč, ko boste enkrat tam zaposlili.

11. Kako se zaposleni oblačijo?

Ali so zaposleni oblečeni v obleke in kostime ali v vsakdanjih oblekah? Pomislite, ali bi se udobno počutili v takšnem okolju.


Za dodatne nasvete, ki vam bodo pomagali do zaposlitve, si preberite priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev.


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela