Na razgovoru zablestite

3.2.2016


Povabljeni ste na razgovor. Ste že korak bližje sanjski zaposlitvi. Zdaj je čas, da se zberete in se izkažete po svojih najboljših močeh. To pa že zna biti težja naloga, saj je na trgu kandidatov, ki so podobni vam, veliko. Potrebujete torej nove načine, da boste na razgovoru izstopali – naredite nekaj, da si vas bo delodajalec zapomnil!

Kako zablesteti na razgovoru

Povabljeni ste na razgovor. Ste že korak bližje sanjski zaposlitvi. Zdaj je čas, da se zberete in se izkažete po svojih najboljših močeh. To pa že zna biti težja naloga, saj je na trgu kandidatov, ki so podobni vam, veliko. Potrebujete torej nove načine, da boste na razgovoru izstopali – naredite nekaj, da si vas bo delodajalec zapomnil!Bodite močni!

Najpomembnejši je prvi vtis, saj se vas po njem najbolj zapomnijo. Ne le do sogovornika na razgovoru, temveč morate biti vljudni in olikani do vseh, ki jih v podjetju srečate – tudi do receptorke. Ko stopite prvič v kontakt s sogovornikom, močno stisnite roko in poskrbite za očesni stik. Če vas vprašajo, kako ste, poskrbite, da odgovorite jasno in jedrnato.

Opravite raziskavo

Najboljši kandidati so tisti, ki pred razgovorom opravijo celotno raziskavo o podjetju in o delovnem mestu, za katerega se prijavljajo. Na spletnih straneh podjetja se velikokrat pojavlja odsek, kjer se zaposleni predstavijo, podjetje izrazi svojo vizijo in cilje. Če vnaprej veste, kdo bo vaš sogovornik, morate kaj poizvedeti tudi o njem. Poglejte, morda imajo odprt Linkedin račun, morda pišejo blog o poslu… Vse vam bo prišlo prav.

Govorite o napredku

Bodite pripravljeni, da govorite o sebi in o tem, kje se v tem podjetju vidite. V tem primeru povejte, kako verjamete, da boste sovpadali s kulturo podjetja, o idejah, ki jih imate, s katerimi lahko pripomorete podjetju. Pazite, da ne boste kritizirali in grdo govorili o sedanji službi, namesto tega raje povejte, na kakšen način bi se podjetje lahko izboljšalo.

Način: razgovor

Od trenutka, ko vstopite v podjetje, do trenutka, ko zapuščate parkirno mesto, morate biti vklopljeni v načinu: razgovor. Niti sanja se vam ne, kdo vas opazuje in kdo vse se zaveda vaših dejanj. Tudi po samem razgovoru obstaja velika možnost, da vas bodo opazovali in ocenjevali vašo reakcijo, v kateri bodo lahko opazili, kako se vam je zdel intervju. Ne izgubite potencialne službe zaradi enostavnih napak.

Postavite lastna vprašanja

Velikokrat vas bo sogovornik vprašal, ali imate še kakšna vprašanja v zvezi z delom ali podjetjem. To je vaša priložnost, da zasijete. Delodajalci bi radi videli, da ste zainteresirani in da vas zanima delo v podjetju. Vaša vprašanja vam tudi dajo možnost, da spremenite smer razgovora v svojo korist. Primerna vprašanja so: Kakšni so po vašem izzivi, s katerimi se sooča delavec na tem delovnem mestu? Kaj iščete oz. kakšen je vaš idealni kandidat? Kako izgleda tipičen dan zaposlenega na tem delovnem mestu?

Trenutki »po«…

Po razgovoru se vaša vloga v procesu še ne konca. Poskrbite, da vas delodajalec ne bo pozabil in se mu zahvalite z zahvalnim pismom, kjer boste izrazili zahvalo za čas, ki si ga je sogovornik vzel za vas. S tem si boste pridobili več spoštovanja, prav tako pa mu bo vaše ime ostalo v spominu. Poskrbite, da ne boste zveneli preveč splošno tako, da poudarite specifične dogodke razgovora.

Za več nasvetov, kako čim hitreje najti sanjsko službo, si preberite zaposlitveni priročnik, ki so ga napisali strokovnjaki na tem področju – Kako uspešno iskati zaposlitev.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela