10 najpomembnejših minut vašega razgovora

4.1.2016


Najverjetneje ste že velikokrat slišali, da je prvi vtis zelo pomemben. Ko govorimo o razgovorih za službo, so zadnje študije potrdile omenjeno tezo: Delodajalci vedo, ali bodo nekomu dali možnost za naslednji krog takoj po pozdravu, rokovanju in kratkemu pogovoru.

Prve minute so na razgovoru najpomembnejše

Najverjetneje ste že velikokrat slišali, da je prvi vtis zelo pomemben. Ko govorimo o razgovorih za službo, so zadnje študije potrdile omenjeno tezo: Delodajalci vedo, ali bodo nekomu dali možnost za naslednji krog takoj po pozdravu, rokovanju in kratkemu pogovoru.V povprečju so delodajalci in kadroviki, ki sodelujejo na razgovorih, na vprašanje: »Kako dolgo po navadi traja, da si ustvarite pozitivno ali negativno mnenje o kandidatu?« odgovorili z »10 minut.« Vzame jim torej samo 10 minut, da si ustvarijo mnenje o vas in se odločijo, ali vam bodo dali še eno priložnost v drugem krogu ali ne.

Kaj to pomeni za vas, ki se razgovorov udeležujete?

Razgovor se začne v tistem trenutku, ko kandidat prispe, zato mora kazati entuziazem in samozavest že od začetka. Uvodne minute pogovora pogosto narekujejo način nadaljnjega dialoga, zato je pomembno tudi, da se znamo pripraviti na ključna začetna vprašanja na razgovoru.

Zavedajte se štirih najpomembnejših vprašanj


Bodite pozorni na tistih nekaj vprašanj, ki so za delodajalca (in seveda tudi za vas) zelo pomembna.

- »Zakaj ste tukaj?« (ali »Kaj veste o nas?« ali »Kaj vas je prineslo k nam?«)
- »Kaj nam lahko ponudite?« (ali »Povejte nekaj o sebi«, »Zakaj si želite menjati službo?« ali »Kaj je vaš največji uspeh do zdaj?«)
- »Se boste vklopili v naš sistem?« (ali »Se boste vklopili in povezali z našimi vrednotami ter kulturo?«)
- »V čem ste drugačni od ostalih kandidatov?« (ali »Zakaj bi zaposlili ravno vas?« ali »Kaj je vaša dodana vrednost?«)

Odgovore vadite s pomočjo vaše osebne zgodbe. Tu je pomembno, da se dotaknete določenega obdobja, ko ste prebrodili krizo, vodili ekipo, spoštovali dogovorjene roke in rešili propadel projekt.

Spoznajte podjetje


Naredite domačo nalogo. Raziščite podjetje še preden se odpravite na razgovor. Spoznajte, kdo so, kaj so njihovi največji izzivi in kaj se trenutno o njih govori.

Zakaj? Ker so prve minute vaša priložnost, da jim pihate na dušo.

Spomnite se na prvo vprašanje »Zakaj ste tukaj?«. Pokažite jim, kakšno raziskavo ste opravili in ne le, da veste toliko o njih, temveč, da ste zelo navdušeni, da bi delali za njih. Dovolite si, da se vaš entuziazem dotakne vseh v prostoru, ko vanj vstopite.

Zavedajte se vaše vloge


Prvi vtis šteje veliko, še posebej na razgovoru za službo. Pod drobnogledom ste od minute, ko vstopite v prostor. Igrajte vlogo, ki je pomembna za pridobitev službe. Zapomnite si: Vloga, ki jo igrate, je vloga reševalca problemov in ne iskalca zaposlitve. Kot reševalec problemov v podjetju veste, zakaj ste tam, ste navdušeni nad podjetjem in veste, da jim lahko pomagate pri doseganju začrtanih ciljev.

Če se boste zavedali tega asa, ki ga imate v rokavu, boste posegli visoko, vaši odgovori na vprašanja bodo pravi in pokazali jim boste, da se radi učite ter komaj čakate priložnost, da se lahko v podjetju izkažete.

Če si želite izvedeti še več nasvetov za iskanje službe, si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga napisali strokovnjaki našega portala.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela