4 nasveti za izjemen razgovor

9.11.2018


Ko se pripravljate na razgovor, že poznate vse standardne nasvete, ki jih morate upoštevati. Opraviti morate raziskavo podjetja, pripraviti odgovore in vprašanja, dostojno se morate obleči in se pokazati v najboljši luči. A kaj narediti, če na razgovoru želite izstopati?

Že slišani nasveti so vsekakor dobrodošli in pravilno je, da se jih držite. A predstavljamo vam štiri manj znane trike, s katerimi boste izstopali in svojo nalogo opravili izjemno.

1. Pomembnih je prvih 15 minut

Ali ste vedeli, da skoraj 60 % delodajalcev svojo odločitev sprejme v prvih 15 minutah razgovora? Vsaka sekunda šteje, a pomembno je biti izredno takten predvsem na začetku, ko še vzpostavljate kontakt.

Ključ je v čvekanju oz. kakor v angleščini radi rečemo – »small talk«. Razgovor se v bistvu začne že v sprejemni pisarni, ko čakate, da boste lahko vstopili v sobo. Že tukaj pokažite svojo naravo in jo izrazite po svojih najboljših močeh. Izkoristite čas za čvek z receptorjem, prepričajte tudi njega, saj nikoli ne veste, kdaj bo delodajalec njih vprašal za mnenje, ki mu bo predstavljalo piko na i pri odločitvi.

2. Prilagodite se tonu sogovornika

Vaš cilj razgovora je, da se predstavite v najboljši luči in se pokažete kot najboljši možen del sestavljanke za podjetje, v katerega se prijavljate. To pomeni tudi spoznavanje s kulturo organizacije in razumevanje odgovornosti vloge, za katero se prijavljate.

Vendar tu je drugi način, da dokažete, da spadate v podjetje – bodite pozorni na ton sogovornika in naredite vse, da se mu prilagodite.

Če se sogovornik nasloni na naslonjalo stola, se sprostite tudi vi. Izpadli boste zategnjeno, če boste še vedno sedeli vzravnano in odrezavo ter s kratkimi odgovori odgovarjali na postavljena vprašanja. V kolikor opazite veliko navdušenja v pisarni, vanjo pripeljite enako mero entuziazma in strasti.

Vsekakor si vedno želite biti zvesti sebi in svojim kariernim željam, zato bodite iskreni do sebe in presodite, ali vam način, ki ga opazite na razgovoru, sploh odgovarja. To je navsezadnje kultura podjetja in razmislite, ali si želite biti del tega.

3. Pozorni bodite na rokovanje

To, da stisk roke veliko pomeni, že veste. Veliko je na čvrstem stisku in na mehkem ribjem. A tu je še drugo načelo, ki ga marsikdo pozablja: očesni stik.

Vzdrževanje očesnega stika je lahko malenkost nelagodno, še posebej, če ste po naravi malo anskiozni, a če se mu izogibate, boste v očeh sogovornika izpadli skrajno živčno in nesproščeno. Zato bodite pozorni na to, da se zazrete sogovorniku v oči in mu s tem izrazite spoštovanje, nasmehnite se in pokažite suverenost.

4. Pripravite si anekdote

Na razgovor ste se pripravili z odgovori in vprašanji, ki ste jih vadili pred ogledalom doma na hodniku. To je super za začetek! A bolj izraziti boste, če si pripravite nekaj zgodbic, s katerimi boste na primeru predstavili določeno situacijo, kjer ste morali pokazati svoje znanje ter spretnosti.

Anekdoto se je težko spomniti na licu mesta, še posebej, če vas velikokrat izdajo živci, zato si jih pripravite vnaprej. Osebne zgodbe, vezane na poslovni svet, vedno pridejo prav.

Zdaj veste skoraj vse! Čas je, da se odpravite na izjemen intervju, ki vam bo prinesel službo.


Vas zanima še več nasvetov, kako se pripraviti na razgovor?


KAJ VPRAŠATI NA INFORMATIVNEM RAZGOVORUIzberi področje dela