Nasveti za moškega – kaj obleči na razgovor?

11.12.2017


Dolgo let že velja, da se je moškemu, ki ravnokar odhaja na zaposlitveni razgovor, lahko obleči. V bistvu je izgled vedno podoben, ne glede na to, ali se bori za pozicijo pripravnika in začetnika ali za izkušenega delavca. Razlika med njimi je morda le v znamkah in vrednosti oblek. Vendar če se neizkušenemu še lahko zgodi, da na drugem ali tretjem intervjuju obleče isti suknjič, le drugo srajco in kravato navleče nase, je pri izkušenemu omara tako polna, da se mu podobne kombinacije sploh ne morejo zgoditi.

Katere so splošne smernice, ki veljajo v podjetniškem svetu, za moškega, ki prihaja na razgovor? Preberite si vodič po barvah, materialu in nastopu.
Stil obleke

Za začetek potrebujete vsaj dva suknjiča, enega temno modrega in drugega temno sivega. Nekaj bolj resnega v primerjavi z bolj domišljavimi oblikami in barvami ne bo škodilo nobenemu. Na prvem razgovoru se ne želite prikazati kot vzvišen kandidat, in ne želite si biti bolje oblečeni od vašega sogovornika. Ni namreč obleka tista, ki ima zadnjo besedo, temveč je pomembno, kakšno je vaše delovno ozadje, izkušnje in osebnost.

Izogibajte se suknjičem z dvema vrstama gumbov, saj so tisti z eno vrsto dovolj elegantni. Dva ali trije gumbi so popolnoma zadovoljili, a dva gumba vseeno pogosteje povezujemo s klasiko. Blago naj bo primerno glede na letni čas, ob nakupu pa glejte tudi na to, da bo blago »lepo padalo«, kot bi rekle gospe v trgovinah.

Na prvem razgovoru si nadenite moder suknjič, na drugem pa sivega. Pomembno: ne pišemo o tem, da je črn suknjič neprimeren kos oblačila, vendar je veliko bolj smiseln pri iskanju službe na televiziji ali v kakšni drugi glamurozni industriji. Na tretjem razgovoru oblecite enak suknjič, kot na prvih dveh, le pozorni bodite, s kom se boste srečali tokrat. V primeru, da boste ponovno govorili z osebo iz prvih dveh razgovorov, se ne ponavljajte. Če imate možnost, si kupite suknjič z elegantnimi temnimi navpičnimi črtami.

Športna jakna je za takšen intervju premalo elegantna alternativa. Seveda je pa vse odvisno od tega, za katero delovno mesto se prijavljate. Če je govora o podjetju, kjer niti direktorji ne nosijo obleke, nima smisla, da se urejate na tak način, je pa vseeno pomembno, da se oblečete v barve, ki spadajo v meje normale: moder blazer, sive hlače, morda modro in narahlo črtasto srajco/majico itd.

Srajce in modni dodatki

Na prvi razgovor pridite v beli srajci in ne v temni, stil naj bo poslovni. Izogibajte se pisanim ovratnikom ali tistim, ki imajo zarobljene robove v drugo barvo. Gumbi na rokavu naj ne bodo preveč vpadljivi, temveč ohranite preprostost.

Poskrbite, da bo srajca iz 100% bombaža in ne iz mešanih materialov. Čim bolj naj bo bela, ne sprana, zato naj vam ne bo žal kupiti nove srajce, če je to potrebno.

Kravata je izredno pomemben modni dodatek, saj se vanjo vsak zagleda. Tiste z enostavnim vzorcem, črtali ali majhnimi pikami bodo povsem ustrezale standardom. Metuljčkom se izogibajte, pa četudi je to vaš osebni stil. Minimalizirajte modne dodatke – v skrajnem primeru imejte na sebi le ročno uro, a glejte, da to ne bo športna ura niti Rolex, temveč bolj prefinjena in logična izbira.

V obutvi zmagajo črni sijoči čevlji, ki so veliko boljši od nizkih superg ali čevlji s črtami. Nikoli ne podcenjujte moči, ki jo ima svetlikajoči se čevelj. Obvezno si nadenite črne nogavice – takšne, ki so dovolj visoke, da pokrijejo gležnje tudi takrat, ko prekrižate noge.

Čisti in urejeni nohti pokažejo, kakšna oseba ste. Čisto lasišče in urejena pričeska sta obvezni opremi vsakega moškega. Ne pozabite, da mora biti srajca dobro zlikana, hkrati pa poskrbite, da obleka in videz ne bosta tista, zaradi katerih ne boste napredovali v drugi krog razgovorov. Pomembno je, da sledite cilju, in to je dobiti službo. Šele po tem pride čas za to, da boste izstopali s svojim osebnim stilom in vsem pokazali, da ste mali upornik.

Lahko pa, seveda, vprašate

Ne bo vam škodilo niti, če se odločite, da boste zaposlenega v podjetju vprašali za nasvet, kako priti oblečen na razgovor. Vprašajte tistega, ki vas povabi na intervju, in tako boste vedeli, kaj morate nadeti nase, da ne bi opleli že pri prvem stiku.


Še več nasvetov v povezavi z iskanjem službe si lahko preberete v priročniku Kako uspešno iskati zaposlitev.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela