5 nasvetov za razgovore v pasji vročini

11.12.2017


Podjetja med poletjem ne počivajo – še več, veliko se jih odloči, da bodo ravno poleti iskali nov kader za naslednje aktivno leto, ki se začne že septembra ali oktobra. To pomeni, da bodo tudi v največji vročini kadroviki imeli polne roke dela s selekcijo življenjepisov in opravljanjem razgovorov, vi pa boste morali na intervju priti sveži in urejeni pasji vročini navkljub. Kaj storiti, kaj obleči in kako se pripraviti na poletni razgovor?

Verjetno si ne želite, da bi prišli na razgovor, kjer bi si neprestano morali brisati pot s čela. Prav tako se verjetno ne želite ukvarjati s potnimi mokrimi madeži pod pazduhami. Navkljub vročini (ki je v sejni sobi dejansko še večja) morate na razgovoru ohranjati profesionalno naravo. Kako jo doseči in kako vztrajati pri njej, si preberite v naslednjih nasvetih …




1. Vozite se z vključeno klimo

Izklopljena klima definitivno predstavlja varčno porabo bencina, a tokrat vam bo hladen zrak v avtomobilu dobro del. To, da se boste na poti počutili udobno in prijetno, bo pripomoglo, da se boste osredotočili na razgovor in na to, kako priti do pisarne. Poleg tega pa si ne želite, da vam veter med vožnjo razmrši lase. V primeru, da se na razgovor pripeljete z javnim prevozom, kjer nikoli ne veste, ali bo klima vključena ali ne in s kolikimi ljudmi si boste pot delili, ni slabo razmisliti o dodatni majici, ki jo nosite v torbi in na licu mesta preoblečete.

2. Vzemite si čas, da se osvežite

Na sedež podjetja priti 15-20 min prej, da se lahko uredite in do potankosti umirite. Če vam je neprijetno uporabljati stranišče podjetja, si pomagajte s tistim na bližnji bencinski črpalki ali v bližnjem lokalu. V tem času se po potrebi preoblecite, umirite, obraz zmočite z mrzlo vodo, da vas ohladi … Ženske, pomislite, da bi s seboj prinesle deodorant, glavnik in vlažilne robčke, moški pa s seboj imejte bombažni robček.

3. S suknjičem počakajte, dokler ne prispete

Če ste pedantni, ne boste mogli zapustiti doma ne da bi bili do potankosti urejeni, a pomislite nase in na to, da boste morali v suknjiču preživeti še dodatno uro in vam bo to predstavljalo le napor in večjo vročino. Med vožnjo z avtobusom ga nosite v roku, v avtu pa ga dajte na sedež, oblecite pa ga šele takrat, ko prispete v pisarno. Za kratek čas (od parkirišča do poslopja) boste že potrpeli vročino, dandanes pa je vsak poslovni prostor že klimatiziran in tako visokih temperatur sploh občutili ne boste.

Oblecite lažja oblačila in izogibajte se črni barvi. Poskusite s svetlimi in kremnimi. Nič ne bo narobe, če boste težek suknjič zamenjali z lanenim modernim.

4. Z ličenjem ne pretiravajte

Koliko ženske zaupamo svojemu make-upu? Ali mu zaupamo toliko, da vemo, da se na 35 stopinjah ne bo zmazal in bo tudi po eni uri stanja na taki temperaturi izgledal popolno? Svetujemo vam, da si pred odhodom od doma nanesete osnovni make-up, ki ga dopolnite tik pred razgovorom, saj si boste s tem zagotovili, da bo vaša šminka lepo izgledala.

5. Dokumente prinesite v torbici ali aktovki

Nošenje življenjepisa v potnih rokah se vam ne bo dobro izšlo. Navsezadnje morate na kadrovika narediti dober prvi vtis, in če mu predate poten življenjepis, niste na dobri poti. Prav tako pazite, da je plastenka vode, ki jo nosite s seboj v torbici, dobro zaprta, da ne bi po nepotrebnem puščala mokrih madežev po vaših dokumentih.


Za več nasvetov, kako priti do zaposlitve, si preberite priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev.


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela