6 nasvetov za zmagovalen razgovor

4.1.2016


Nimajo vsi tiste prave žilice za prepričevanje drugih ljudi, a obstajajo poti za njen razvoj in priklic, ko jo na razgovoru za službo potrebujete. Moč. Pri iskanju zaposlitve je skorajda bolj pomembna od vaše predstavitve. Povezana je z vašimi prihodki, produktivnostjo, zrealiziranimi načrti in celo z dolgotrajnostjo vaše kariere. Nimajo je vsi in ne morejo se vsi pohvaliti z njo, a potrebno je slediti nekaj nasvetom, da jo dosežete.

Kako do zmagovalnega razgovora

Nimajo vsi tiste prave žilice za prepričevanje drugih ljudi, a obstajajo poti za njen razvoj in priklic, ko jo na razgovoru za službo potrebujete. Moč. Pri iskanju zaposlitve je skorajda bolj pomembna od vaše predstavitve. Povezana je z vašimi prihodki, produktivnostjo, zrealiziranimi načrti in celo z dolgotrajnostjo vaše kariere. Nimajo je vsi in ne morejo se vsi pohvaliti z njo, a potrebno je slediti nekaj nasvetom, da jo dosežete.Preberite si naslednje korake in spregovorite z močjo!

1. Sedite in stojte pokončno.


Prihodki posameznika in karakter vodje predstavljata spremenljivki z visoko korelacijo. Prav tako je tukaj povezana ravna in ponosna drža. Poskusite se izogibati prekrižanim rokam, poskusite se poravnati in potisniti ramena nazaj – vse to vas bo naredilo višje in samozavestne.

2. Ljudi glejte v oči.


Čim umikate pogled, izgleda, kot da skrivate nekaj zelo pomembnega ter da niste iskreni in neposredni. Direkten pogled v posameznikove oči nakazuje iskrenost, resnico in pomanjkanje strahu, a vseeno pokaže zadostno mero spoštovanja.

3. Uporabljajte utečene fraze.


Utečene fraze so naslednje: Kot prvo lahko povem… Naštejem vam lahko tri stvari, ki me opisujejo… Zanimata me dve vprašanji… Omenjene fraze pokažejo, da imate občutek za celoto, organizacijo in pedantnost. Uporaba takšnih fraz nakazuje, da ste si predelali omenjeno temo, se nanjo pripravili in jo pogledali iz vseh zornih kotov.

4. Namigujte na skupne točke s sogovornikom.


Raziskave kažejo, da ljudje raje delamo usluge nekomu, s katerim imamo skupne točke, pa najsi bodo to nepomembne ali smešne, kot so rojstni dan in ulica, na kateri živite. Če ste hodili na isto srednjo šolo, imate skupne interese, karkoli pač že, poizvedite in uporabite novo znanje kot izhodišče za dialog z delodajalcem. Podobnost je ena od stvari, ki na medosebnem nivoju privlači ljudi. Da bi izpopolnili to strategijo, se je potrebno pripraviti, a verjamemo, da s socialnimi omrežji in brskalniki to ne bo težko.

5. Ne delajte si zapiskov.


Dejstvo, da nimate blokca in si vanj ne zapisujete, kaj morate povedati, vas naredi sposobnega reagirati v določenih situacijah, hkrati pa o vas pove, da ste bolj skoncentrirani, bolj poslušni in pozorni na vse besede in ste na razgovor prišli definitivno bolj pripravljeni.

6. V govoru uporabljajte živ jezik.


Sestavljajte jasne, direktne stavke in jezik, ki vzbuja čustva. Kandidati velikokrat delajo napake in uporabljajo abstraktne izraze in analitični žargon pri predstavitvi idej. A verjemite, da se tudi kompleksne ideje lahko predstavi v enostavnih, direktnih stavkih. Če v izrečeno vključite še vašo osebno noto in smisel za humor, ko je ta potreben, se boste delodajalcu še bolj vtisnili v spomin.

Razvijajte svojo moč in zmožnost pregovarjanja pri iskanju zaposlitve in kmalu boste videli spremembe na boljše. Če pa si želite dodatnih nasvetov, si preberite Kako uspešno iskati zaposlitev – priročnik, v katerem so naši strokovnjaki strnili svoje ideje in izkušnje pri iskanju prave službe.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela