Netipični zaposlitveni razgovori

8.7.2016


Medtem ko so individualni in skupinski razgovori »v živo« med najpogosteje uporabljenimi metodami, s katerimi kadroviki ocenjujejo kandidate, obstaja še kopica nenavadnih vrst zaposlitvenih razgovorov, ki se vam lahko zgodijo. Med njimi postaja telefonski razgovor vedno bolj priljubljen, medtem ko se nekateri ostali tipi intervjujev uporabljajo le v posebnih primerih.

Medtem ko so individualni in skupinski razgovori »v živo« med najpogosteje uporabljenimi metodami, s katerimi kadroviki ocenjujejo kandidate, obstaja še kopica nenavadnih vrst zaposlitvenih razgovorov, ki se vam lahko zgodijo. Med njimi postaja telefonski razgovor vedno bolj priljubljen, medtem ko se nekateri ostali tipi intervjujev uporabljajo le v posebnih primerih.


Pripravite se na netipične zaposlitvene razgovore

- Improvizirani razgovor

Iskalci zaposlitve morajo biti vedno pripravljeni na nenadne improvizirane razgovore, še posebno v okoliščinah, ko so na zaposlitvenem sejmu ali ko prejmejo nenaden klic. V teh primerih želi kadrovik kandidata ogovoriti neposredno in se nagiba k temu, da je karseda neuraden. To je za kadrovike uporabno predvsem v začetni fazi izbiranja, ko želijo kandidate povprašati le o osnovnem in tako določiti, ali so le-ti zanimivi za uradne zaposlitvene razgovore, ki bi lahko sledili. Naj vas to ne preseneti! Svoje najmočnejše argumente imejte tudi v glavi, ne samo na papirju!

- Stresni razgovor

Ti razgovori so uporabni, kadar delovno mesto zahteva posameznika, ki zna prenašati stres. Tipično področje, kjer se lahko uporabi tak tip intervjuja, je trženje/marketing. Kandidat lahko čaka več ur, da se razgovor sploh začne, in spraševalec med razgovorom ponavadi ni pretirano prijazen do kandidata (lahko je nadvse grob).

Tak razgovor se uporablja, da se oceni posameznikova sposobnost za ravnanje v nepričakovanih in pričakovanih stresnih okoliščinah. Zato se ne ozirajte na spraševalca, saj vas ta po vsej verjetnosti ne bo spodbujal, temveč celo zavajal in žalil. Kljub temu ohranite mirno kri, saj je to le igra, ki ima nagradni dobitek – zaposlitev. Uspeh je odvisen predvsem od pravilnosti interpretiranja danih okoliščin in lastnih sposobnosti vodenja razgovora v pravo smer.

- Razgovor med kosilom

Takšni razgovori so neformalni in družabni, ponavadi se odvijajo v restavracijah. Do njih lahko prihaja npr. v primerih, kadar spraševalec išče (ali snubi) vodstvene delavce in na tak način preverja njihovo sposobnost navezovanja medosebnih stikov, komuniciranja in primernost vedenja.

Hitro se odločite, kaj boste jedli; ne bodite preveč neodločni in izbirčni, saj lahko s tem užalite gostitelja. Izogibajte se »packasti« hrani, kot so npr. špageti ali škampi v omaki. Bodite pripravljeni, da se bo pogovor nenadoma obrnil iz prijateljskega kramljanja v konkreten pogovor o zaposlitvi, vendar ne podcenjujte vrednosti priložnostnih razprav o vsem mogočem – nekateri ljudje so zelo pozorni na to.

- Telefonski razgovor

Eden od načinov, da kadroviki prihranijo čas, je ocenjevanje kandidatov kar preko telefona. Zato imejte kopijo življenjepisa in vseh stvari , ki so pomembne v zvezi z vašim iskanjem dela, vedno blizu telefona.

Pred začetkom pogovora se prepričajte, ali so vaši sostanovalci seznanjeni, s kom in zakaj se pogovarjate po telefonu (da ne bodo npr. navijali radia ali glasno peli v kopalnici). Če v tistem trenutku telefonskemu intervjuju ne morete posvetiti dovolj časa, raje predlagajte drug, primernejši časovni termin.

Pogovarjajte se počasneje kot navadno in z usreznim tonom glasu. Bistveno je, da svoj interes izrazite verbalno, saj vaših telesnih kretenj sogovornik ne more videti. Če se med pogovorom pojavljajo nekoliko daljši premori, jih ni treba zapolniti – verjetno si spraševalec v tem času zapisuje ugotovitve.


Po opravljenem intervjuju bodite potrpežljivi, a tudi po konuc obstaja nekaj načinov, kako delodajalcu nevsiljivo pokazati, da ste zainteresirani za delovno mesto.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela