Nova služba – nova moda

5.4.2016


Obvladali ste življenjepis, prepričali ste delodajalca do te mere, da vas je končno poklical na zaposlitveni razgovor. Priprave na razgovor so v polnem teku – raziskali ste podjetje, pripravili ste si odgovore na najpogostejša vprašanja, celo nekaj vprašanj imate na rezervi, da jih boste postavili ob koncu intervjuja. Še zadnja faza je ostala – kaj obleči?

Obvladali ste življenjepis, prepričali ste delodajalca do te mere, da vas je končno poklical na zaposlitveni razgovor. Priprave na razgovor so v polnem teku – raziskali ste podjetje, pripravili ste si odgovore na najpogostejša vprašanja, celo nekaj vprašanj imate na rezervi, da jih boste postavili ob koncu intervjuja. Še zadnja faza je ostala – kaj obleči?

Novi trendi poslovnega oblačenja


Mislite, da je odgovor na to vprašanje preprost: temna in lepo oprijeta (a ne preveč) obleka. Saj to ste namreč nosili na vašem zadnjem razgovoru leta 2005. Saj to vsi oblečejo za razgovor, je res? Dvomimo. Če se je še pred 10+ leti za v službo oblačilo dolgočasne temne obleke, ženske pa pete in bluze, je tokrat drugače. Te ljudi, ki so se včasih oblačili strogo poslovno, zdaj lahko vidimo v kavbojkah, supergah in lepši jopi. In tako, kot se je spreminjala moda v službi, tako se spreminja tudi na razgovorih.

Stara uniforma


Standardna moška in ženska uniforma, konzervativna poslovna obleka in poslovni čevlji, so počasi odhajali iz mode od leta 2008 dalje. Spremembe pripisujemo rasti tehnološke industrije. Ravno rast v tehnološkem sektorju je »sokrivec«, da ne nosimo več »zategnjenih« uniform, in da si »upamo« nositi bolj prijetne in sproščene kose oblačil. V tehnološko naprednih podjetjih niti pisarne niso več pisarne v starem pomenu besede, če smo iskreni. Kulture podjetij se spreminjajo in v sodobnem času je smisel v sodelovanju in »tovarištvu«, posledično bodo pa ravno udobna oblačila tista, ki bodo takšno delovanje podpirala.

Samo pomislite – moderne pisarne imajo v svojih prostorih tudi kotičke za sproščanje, pa najsi bo to mala kuhinjica, miza za namizni tenis, biljard ali namizni nogomet. In predstavljajte si, da bi poslovnež v poslovni obleki igral namizni nogomet in se drl: »Ne velja vrteeeet! Ne velja vrteet!« Nekako ne gre skupaj, kajne?

Skratka, razvoj tehnologije in tehnoloških podjetij je vplival tudi na druga podjetja in na oblačenje njihovih zaposlenih. Zato je ideja o dolgočasni črni poslovni obleki na zaposlitvenem razgovoru izgubila svoj čar.

Nova uniforma


V sodobnem času si ženske nadenejo bluze, oprijeta krila do kolen ali čez ter suknjič v primeru, da gredo na strogo resen sestanek. Moški na takšne sestanke pridejo v suknjiču in srajci… In to celo brez kravate!

Zavedati se morate, da je od vrste dela, na katerega ste se prijavili, tudi odvisno, kako se boste za razgovor oblekli. Vedeti morate, na katero delovno mesto ste se prijavili. Poznati morate kulturo podjetja in vedeti, s čim se organizacija ukvarja ter na podlagi teh spoznanj sestaviti svojo garderobo. Najboljša rešitev je, da se za razgovor oblečete za malenkost boljše, kot se oblačijo vsi ostali zaposleni v podjetju. V primeru, da niste sigurni, kaj to točno je, povprašajte vodjo pisarne ali kogarkoli, ki vas je povabil na sestanek. Z veseljem vam bodo pomagali.

Res je, da je obdobje zategnjenih poslovnih oblek končano, a to še ne pomeni, da lahko stare cunje vržete v smeti. Še vedno obstajajo področja, kjer je takšen način oblačenja zaželen (pravo, bančništvo, vladni uslužbenci itd.), a priznajmo si – tudi najbolj stroga oblačila po novi modi izgledajo moderna in drugačna od starih. Vsa imajo kanček zanimivih podrobnosti, ki dodajo pravi efekt k poslovnosti, pa najsi bo to ozka kravata, srajca z zanimivim vzorcem. Poskrbite le, da ohranite profesionalnost.

Pomembno je, da se na zaposlitvenem razgovoru izkažete v celoti, kar pa, seveda, vključuje tudi vaša oblačila. Žal je včasih res, da sodimo knjigo po platnicah in tako je tudi pri ljudeh. Če delodajalcu ni všeč prvi vtis človeka, se ne bo spuščal v podrobnosti.

Preberite si še nekaj konkretnih primerov, kako je primerno obleči se za zaposlitveni razgovor.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela