Opišite vaše idealno delovno okolje

11.12.2017


Ko pridete na zaposlitveni razgovor in vas kadroviki ter delodajalci sprašujejo o vašem idealnem delovnem okolju, bi želeli izvedeti, ali bi z vašo osebnostjo in željami sovpadali v kulturo njihove organizacije. Kaj bi radi slišali? Kaj pričakujejo od vas?

Ljudje so najbolj srečni in produktivni, če delajo v okolju, ki jim leži. Podjetja želijo na koncu doseči enako, le da gledajo iz drugega zornega kota – ali boste »padli« v njihovo kulturo in politiko? Ključno je, da ne umolknete, ko vam postavijo to vprašanje, saj delodajalci na razgovorih gledajo tudi kandidatovo iznajdljivost, inteligentnost in komunikacijske sposobnosti. Že vnaprej si pripravite odgovor in ta naj bo samozavesten, razločen ter jasen. Ali je pomembno pohištvo v pisarni, delovnik, sodelavci ali kaj drugega?
Majhno ali veliko

Delodajalce velikokrat zanima, ali je vaša produktivnost višja v večjem ali manjšem podjetju. Oboje ima svoje prednosti, zato dobro premislite pri sebi, kaj imate raje oz. kaj vam bolj odgovarja. V primeru, da so vam manjša podjetja ljubša, povejte: »Rad bi delal v majhnem podjetju, ker si bolj dojemljiv za dogajanja in pomembne informacije se hitro širijo.« V nasprotnem primeru povej, zakaj je delo v večjem podjetju za vas večji izziv. Je to napredovanje, možnost neprestanega učenja? Vaše želje so, seveda, odvisne tudi od tega, na kateri stopnički vaše kariere ste. V primeru, da ste še brez izkušenj, je večje delovno okolje dobro, ker se lahko marsikaj naučite. Če pa so za vami leta izkušenj in bi se radi preizkusili v vodstvenih pozicijah, zna majhno podjetje biti idealno za vas.

Formalno ali neformalno

Če imate radi formalnost in natančne procese, lahko kadroviku na razgovoru svoje preference predstavite s tem, da radi veste, kje je vaša pozicija in kako opravljati stvari. V primeru, da vam je neformalno okolje ljubše, povejte, da uživate v sproščenih sestankih med kosilom ali kar na hodniku.

Razmerje delo-dom

Delodajalci bi radi spoznali tudi, kako funkcionirate v določenih delovnikih. Če imate doma družino, otroke ali živali, vam mogoče bolj ustreza delovnik od 8.00 do 16.00 ali od 9.00 do 17.00, v tem času ste pa najbolj produktivni in zbrani. Nekateri delo prepletajo z domom, zato bi jim ustrezalo podjetje, kjer zaposleni mislijo enako. V tem primeru razložite, da radi delate, ko ste zbrani, četudi je to ob polnoči. To, ali bi imeli radi ločeno delo in družino ali pa ste navajeni premešati vse med seboj, je zelo pomembno, da izrazite na razgovoru, saj bo to močno vplivalo na vaše počutje na dolgi rok in vaš občutek sreče.

Vaša misija

Nekatera podjetja iščejo osebje, s katerimi si delijo enako vrednote in to tudi pričakujejo, da izrazite na razgovoru. Preglejte si vizijo podjetja in preverite, kaj so njihovi dolgoročni cilji ter premislite, ali sovpadate z njimi. Lahko ste mnenja, da bi radi bili zaposleni v podjetju, ki mu je mar za okolje in ste enakega mnenja kot oni, lahko vas podjetje zanima, ker je družini prijazno … Karkoli je, morate znati povedati.

Vsi preživimo na delovnem mestu dobršen del dneva, zato je še kako pomembno, da se v njem počutimo dobro. V nasprotnem primeru to vpliva na naše splošno počutje in zna se zgoditi, da nam prijatelji čez nekaj mesecev rečejo: »Res si se spremenil,« ali »Tebe se sploh več ne prepozna,« ali »Malo si se pa postaral…« Tega si pa ne želite, kajne?


Poglejte si, kakšno mora biti pohištvo in kako mora izgledati delovno okolje, da se v njem dobro počutite in ohranjate produktivnost.


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela