Oprostite, dajem odpoved

11.12.2017


Ne glede na to, da že komaj čakate, da daste odpoved in ne morete počakati do dneva, ko se boste poslovili od te pisarne, se morate zavedati, da je ta korak potrebno narediti brez nepotrebnih zamer. Vedno si želite oditi v dobrih odnosih, saj živimo v majhni državici (svet prav tako ni kaj dosti večji), kjer se lahko negativne novice o vas začno hitro širiti. Na kaj morate paziti, ko se odločite, da boste svojemu trenutnemu delodajalcu rekli: »Zbogom!«, si preberite v nadaljevanju.

Dobri odnosi vam v nobenem primeru ne morejo škoditi pri nadaljevanju svoje kariere, in to naj vas vodi do miroljubnega zaključka in prekinitve pogodbe. Tudi pismo, v katerem predstavite svoje razloge za prekinitev, ni slaba ideja, čeprav se vam trenutno zdi nepotrebna. Napisani razlogi in pisno opravičilo ni edini pravilen način za izpeljavo, je pa vsekakor en od vljudnejših, s katerim lahko opravite ta velik korak čez meje cone udobja.
Ponujamo vam 8 korakov, ki vam bodo pomagali pri odpovedi:

1. Odpoved dajte pravi čas.

Ne pozabite, kaj piše v pogodbi – kolikšen je odpovedni rok, ki ga delodajalec zahteva od vas? Poleg tega pa pismo o odpovedi napišite dan po tem, ko ste delodajalcu ustno naznanili, da zapuščate njegovo podjetje, saj boste tudi vi imeli celo popoldne časa, da napišete vse razloge in točke, zaradi katerih zapuščate trenutnega šefa. Vendar bodite spoštljivi – jeza, veselje in neučakanost vas lahko hitro popelje v besede, ki jih boste kasneje obžalovali.

2. Odpoved dajte pravim ljudem.

Pisno odpoved kopirajte in jo dajte delodajalcu ter kadrovskemu oddelku, če ga podjetje ima. Za vsak slučaj se lahko poslužite tudi elektronske verzije, hkrati pa ne pozabite ene ohraniti samo zase, da boste imeli pisni dokaz.

3. Začetek

Glava pisne odpovedi naj bo podobna kot spremno pismo – zgoraj zapišite svoje ime, priimek, naslov, sledita naj kraj in datum, ki jima sledi ime in priimek delodajalca oz. ime podjetja, od katerega se poslavljate. Datum je izredno pomemben, saj se bodo nanj sklicevali in ga povezovali s pogoji, zapisanimi v pogodbi, zato dvakrat preverite, preden se odločite, da ga boste vročili pravim osebam.

4. Nagovor

Glede na to, da dobro poznate ljudi zaposlene v podjetju, ni potrebe po preveč vljudnem pozdravu in nagovoru. »Spoštovani g. direktor Novak,« je vsekakor preveč formalen nagovor, zato se mu lahko izognete.

5. Izrazite svoj namen že na začetku.

Vaša pisna odpoved naj že na začetku jasno predstavi tri dejstva: da dajete odpoved, od katere pozicije se poslavljate ter datum odpovedi. Na primer:

»Sprejmite mojo pisno odpoved od delovnega mesta kuhar dne 12.12.2016.«

»V nadaljevanju sledi zapis, namenjen moji odpovedi od delovnega mesta kuhar, ki začne teči 13.12.2016.«

6. Izrazite hvaležnost.

Res je – iz svoje cone udobja boste izstopili, da bi napredovali in se razvijali, a vseeno morate priznati, da ste se na tem delovnem mestu veliko naučili. Izkušnje, ki ste jih pridobili, so zlata vredne, zato kljub jezi/vzhičenosti/neučakanosti/veselju ne pozabite, da se morate delodajalcu zahvaliti ta vse, kar vam je pomagal doseči. Zahvalite se mu za čas, ki si ga je vzel za vas in za delovne naloge, ki vam jih je predajal. Na primer:

»Rad bi se zahvalil za ponujeno priložnost …«

»Zadnja tri leta v tem podjetju so mi prinesla ogromno cenjenih izkušenj, ki jih bom imela za podlago pri svoji profesionalni nadgradnji.«

»Hvala, g. Novak, za čas, ki ste si ga vzeli zame – ponosen sem, da sem se imel priložnost učiti od takšnega strokovnjaka, kot ste vi.«

7. Jasno predstavite potek.

V tem delu pisne odpovedi jasno predstavite, katere projekte boste dokončali, preden se poslovite od starega delodajalca. Povejte, kdo bo prevzel vaše naloge in katere so tiste odgovornosti, ki jih predajate svojim sodelavcem.

8. Zaključek

Pisno odpoved zaključite v stilu – zahvalite se za čas, izkušnje, lepe dneve, ki ste jih preživeli na tem delovnem mestu. V primeru, da imate željo vključiti tudi nekaj osebnih informacij, si na tem mestu to privoščite. Končajte z »lepim pozdravom« in se podpišite.


Ali prepogosto menjate službe in se zaradi tega bojite, da bodo delodajalci o vas menili, da ste neresni in neodgovorni? Preverite, kako se takega mnenja rešiti na razgovoru za delo.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela