10 pametnih vprašanj, ki jih morate postaviti na razgovoru

13.12.2017


Na trgu, kjer se drenja huda konkurenca, je zadnje, kar si želite, ostati neopažen. Kljub vsemu kandidati, ki iščejo novo zaposlitev, neprestano delajo isto napako, brez da bi sploh pomislili, da počnejo kaj narobe.

Najverjetneje so tako zasedeni, da se niso mogli do potankosti pripraviti na razgovor in si zapisati nekaj vprašanj o zaposlitvi, s katerimi bi očarali sogovornika. Ne glede na to, ali je kandidatu med intervjujem vse kristalno jasno, ta nikakor ne bo pustil dobrega vtisa, v kolikor po končani predstavitvi ne bo izkazal dodatnega interesa za službo.

Postavljati slaba vprašanja je še huje od tega, da jih nimate, zato si preberite spodnji zapis in preverite, kako lahko impresionirate bodočega delodajalca.1. Zakaj ste se pridružili podjetju?

Vprašanje je enostavno, a tudi izredno zakomplicirano. V kolikor se odgovor navezuje na bonitete na področju dopusta in bolniških, lahko sklepate, da se pod površjem ne skriva nič lepega, če pa sogovornik opeva razvoj kreativnosti in integritete znamke, obstaja velika verjetnost, da je to prava služba za vas.

2. Kako vaša vloga vpliva na vizijo podjetja?

Delovne naloge vsakega posameznika so pomembne, a še bolj ključne postanejo, če prispevajo k razvoju podjetja in podpirajo postavljeno vizijo. Z odgovorom boste tudi lažje razumeli delovanje organizacije in način, kako gleda na svoje zaposlene.

3. Kako bi opisali svojega najboljšega zaposlenega?

Z odgovorom boste prišli do informacije, kako podjetje spoštuje uspehe zaposlenih, kaj je tisto, kar cenijo in katere so tisti vedenjski vzorci, ki so vzor drugim delavcem.

4. Kaj pričakujete, da bo zaposleni na razpisanem delovnem mestu dosegel v dveh ali treh mesecih?

Izvedite, kaj se od vas pričakuje in ali boste uspeli izpolniti želje delodajalca. Na ta način boste, v primeru, da vas izberejo, imeli predstavo o tem, kako se morate podvizati in kaj morate storiti, da bodo z vami zadovoljni.

5. Ali vas kaj moti na meni?

S tem vprašanjem boste razčistili morebitne dvome, ki jih ima delodajalec do vas, in to še preden se poslovite ter odidete iz prostora. Zavedajte se, da slabega vtisa ne morete popraviti, ko boste odkorakali iz pisarne.

6. Katere napake se na razpisanem delovnem mestu ne tolerira?

Najverjetneje si želite izvedeti, ali imate možnost, da na tem delovnem mestu ostanete dlje časa, ali boste kmalu postali le eden od tistih, ki je bil nekoč zaposlen v organizaciji. Glede na odgovor boste sprevideli, katere so tiste lastnosti, ki motijo delodajalca, in povezali z vašimi izkušnjami.

7. Kje so možnosti za rast in napredovanje?

Na ta način boste dobili boljši vpogled v strukturo podjetja in možnosti za napredovanje po vertikalni lestvici. Se boste v tej organizaciji lahko razvijali v skladu s svojimi pričakovanji? Ali ponujajo dodatna izobraževanja in delavnice za tiste, ki si tega želijo?

8. Če bi imeli še eno priložnost me intervjujati, vedeli bi pa toliko o meni, kot veste zdaj. Kaj bi me naslednjič vprašali?

To vprašanje je lahko malenkost potuhnjeno, saj z njim kradoma prepoznate sogovornikove skrite signale. Ali se kar naenkrat počutijo neprijetno, se smejijo?

9. Kaj so vprašali drugi kandidati, česar se jaz nisem spomnil?

Na ta način druge kandidate postavite v povprečje in sebe v nadrejeni položaj, saj s tem izrazite sklep, da vsi izražajo enaka vprašanja. Hkrati pokažete svojo samozavest in prepričanost vase.

10. Kateri so naslednji koraki v zaposlitvenem procesu?

V kolikor te informacije še niso delili z vami, je pametno, da jo izveste, saj si boste tako tudi vi lažje predstavljali nadaljnje korake, ki sledijo, ter vedeli, kdaj lahko pričakujete drugi krog razgovorov ali konkretno ponudbo za službo.


Na razgovoru lahko delodajalci postavljajo tudi takšna vprašanja, ki vas spravijo v zadrego.KAKO RAVNATI V PRIMERU ILEGALNIH VPRAŠANJ?


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela