Po odpovedi takoj na razgovor

11.12.2017


Splošno je znano, da kadroviki dajejo veliko pomen kariernim luknjam, ki so razvidne v življenjepisu, zato je veliko ljudi strah, da jih na novo delovno mesto ne bi sprejeli ravno zaradi tega. Kaj pa, ko je vaše stanje brezposelnosti vaša izbira in ste se zanjo odločili takrat, ko ste dali odpoved? Razlogi za končanje delovnega razmerja so lahko raznoliki – ne razumete se z delodajalcem, delo vas spravlja v slabo voljo, iščete nove izzive, itd. Kako vašo odločitev predstaviti na zaposlitvenem razgovoru, da ne bi bodoči delodajalec o vas mislil, da ste muhasti in neresni delavec?

Delodajalci namreč niso najbolj naklonjeni ljudem, ki pogosto menjajo službe. Že dejstvo, da je nekdo »enkrat dal odpoved« jim je sumljivo, zato je pomembno, da se tudi v tem primeru predstavite v najboljši luči in se poskusite osredotočiti na pozitivne strani odpovedi.
Okrivite utrujenost

Zapomnite si, da je najbolje, če poudarite pozitivno plat vaših zaposlitev, poskušate pa prikriti negativne. Pozitivna stvar je lahko ta, da ste vedno 100 % predani svoji službi in ste to tudi dokazali v prejšnji zaposlitvi, le čas je prišel, ko ste pregoreli in niste mogli več opravljati svojega dela tako, kot bi si delo, sodelavci in delodajalec zaslužili. Sogovorniku na razgovoru razložite, kako močno ste uživali pri svojem prejšnjem delu in kako dobro ste se razumeli s sodelavci, a ste vseeno potrebovali čas za počitek, polnjenje energije – tako psihične kot fizične. In tako je nastala ta karierna luknja, ki je trajala nekaj mesecev, dokler se niste odločili, da je čas za iskanje nove službe.

Osebni razlogi

Včasih se ljudje za prenehanje delovnega razmerja odločijo iz osebnih razlogov, kot so: želijo si več časa preživeti s svojim otrokom, skrbeti morajo za svoje bolne starše, itd. V tem primeru na razgovoru povejte, kaj je botrovalo k temu, da ste se odločili dati odpoved. Povejte, zakaj ste se odločili priti nazaj in se osredotočite na znanja, ki jih premorete, zaradi katerih je škoda, da ostajate doma ter jih ne izkoristite.

Razmišljanje o življenju

Takšen pristop je primeren za ljudi, ki se odločijo za menjavo kariere. Sporočite bodočemu delodajalcu in sogovorniku, da ste si vzeli čas za iskanje in določanje prioritet v svojem življenju, ter da ste ugotovili, da si iskreno želite delati na drugem področju od tistega prej. Četudi se na koncu odločite za isto kariero, je ta odločitev trdna in delodajalec bo vedel, da ste vanjo trdno prepričani. V primeru, da ste iz »vsakodnevnega« podjetja prešli na »zeleno« podjetje, ki skrbi za okolje, ali na neprofitno organizacijo, ki dela v dobro krajevni skupnosti, je takšen pristop prav tako smiseln, saj se lahko izgovarjate na to, da ste končno ugotovili, čemu in komu želite služiti v svojem življenju.

Osredotočenost le na eno področje

Na razgovoru ob vprašanju »Zakaj ste dali odpoved v prejšnji službi?« lahko odgovorite tudi tako, da ste potrebovali čas, da ste se izpopolnili na enem področju. V primeru, da ste v predhodni zaposlitvi delali na dveh področjih in se enemu zaradi ogromno dela na drugem niste mogli dovolj posvečati, lahko odpoved upravičite s tem, da ste v času brezposelnosti pridobivali nove informacije iz želenega področja ter se razvijali na njem preko izobraževanj, konferenc, itd. Zaključite, da ste zdaj po vašem mnenju večji strokovnjak in menite, da bi bil dober zaposleni, ki bi se takoj uvedel v novo zaposlitev.


Ste dali odpoved ali pogosto menjate službe in ne veste, kako to omeniti v življenjepisu ali v spremnem pismu?


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela