Pogoste napake med razgovorom

19.1.2016


Priprave na razgovor za službo, ki vas čaka v bližnji prihodnosti, so lahko zelo naporne. Potrebno je opraviti temeljito preiskavo podjetja in delovnega mesta, na katerega se prijavljate. Prav tako si želite že vnaprej spoznati svojega sogovornika na tem pomembnem dogodku.

Napake, ki so na razgovoru lahko usodne

Priprave na razgovor za službo, ki vas čaka v bližnji prihodnosti, so lahko zelo naporne. Potrebno je opraviti temeljito preiskavo podjetja in delovnega mesta, na katerega se prijavljate. Prav tako si želite že vnaprej spoznati svojega sogovornika na tem pomembnem dogodku.Najverjetneje ste se že sprehodili skozi najpogostejša vprašanja, ki jih delodajalci postavljajo med razgovorom, pripravili ste se pa tudi na odgovore, ki jih boste ponudili. Potrebno je vedeti – nikoli ne boste mogli biti 100% pripravljeni na to, kar vas čaka. Popolnoma naravno je, da med razgovorom delate napake – zgodi se lahko vsakemu. A učenje od tujih napak, še posebej tistih najpogostejših, pa je lahko zlata (oz. zaposlitve) vredno.

Ste preveč skromni.


Morda imate težave z opisovanjem samega sebe in vaših dosežkov. Ne želite izpasti tako, kot da se pretirano hvalite. Ampak razgovor je priložnost ravno za to. Želite si, da delodajalec o vas izve vse dobre lastnosti, ki jih posedujete, in da se na podlagi teh odloči (seveda s pomočjo vas), kaj lahko prinesete v podjetje. Če boste preskromni pri opisovanju vaših izkušenj, bo sogovornik mislil, da ste premalo kvalificirani in premalo izkušeni za razpisano delovno mesto. Ne bojte se predstaviti sebe in povedati več o tem, kaj vse ste storili, da je podjetju šlo na bolje.

Izgledate preveč živčni ali preveč samozavestni.


To je dvorezen meč – vedno je namreč težko najti pravo ravnovesje med samozavestjo in mirnostjo. Če ste preveč živčni tekom razgovora, obstaja večja možnost, da boste napačno odgovorili na nekaj pomembnih vprašanj. Po drugi strani, prevelika stopnja samozavesti lahko prav tako odbije delodajalca. Mislil bo morda, da razgovora ne jemljete zadosti resno ali pa, da ne boste padli v kulturo podjetja tako, kot si je delodajalec zamislil.

Grdo govorite o prejšnjih delodajalcih.


Ni pomembno, kako slaba izkušnja je za vami, kako vam je delodajalec šel na živce ali kako ste se vsakodnevno kregali s sodelavci – razgovor vsekakor ni primeren čas, da govorite o tem. Svoje slabe izkušnje lahko opišete na način, da se vam zdi, da se niste mogli vklopiti v kulturo podjetja, da se niste našli v delovnih nalogah, v razmerjih, da je bilo za oboje bolje, da ste šli. Delodajalci slabo govorjenje o prejšnjih zaposlitvah jemljejo kot amatersko dejanje in o vas dobijo mnenje, da ste zelo konfliktna oseba.

Izmišljate si odgovore.


Več sto vprašanj obstaja, ki vam jih lahko postavi sogovornik na razgovoru. Če ste si vzeli zadosti časa za pripravo, ste najverjetneje seznanjeni tudi z vsemi možnimi odgovori, ki jih lahko ponudite. A vedno vam bodo postavili vprašanje, na katerega se niste pripravili in na katerega ne boste znali odgovoriti hitro ter jasno. V tem primeru ne poskušajte ugibati ali si izmisliti odgovora, saj bo vaš sogovornik vedel, da lažete. Lahko se poslužujete taktik, s katerimi si pridobite nekaj časa za razmislek, kot je prošnja, da sogovornik vprašanje ponovi. Če odgovora navsezadnje ne boste poznali, lahko to iskreno rečete.

Oblečeni ste premalo profesionalno.


Na dan, ko se prikažete na razgovoru, je prvo, na kar je delodajalec pozoren, to, kako se prikažete na licu mesta. To seveda ne vključuje le načina oblačenja, a nikakor si ne nadenite kavbojk. Četudi je delodajalec oblečen povsem običajno, se vi ne prikažite tako. Poskrbite tudi, da je vaša pričeska čista, nohti pa kratki in urejeni. Prehitro lahko zaključite razgovor, če se ne boste držali nekega poslovnega bontona oblačenja. Delodajalec bo morda v tem primeru mislil, da razgovora ne jemljete zadosti resno ali se vam ne zdi zadosti dober in na nivoju, da se potrudite zanj.

Ne postavljate vprašanj.


Ko pomislite na razgovor za službo, pomislite na izobrazbo, na vaše sposobnosti, predhodne izkušnje itd. A najpomembnejši del tega procesa je, ko je potrebno delodajalcu ponuditi svoja lastna vprašanja. To naj bodo vprašanja, ki jih boste imeli že vnaprej pripravljena – naj jih bo vsaj 3 ali 4. Takšno delovanje pokaže delodajalcu, da ste se predhodno pripravili, pozanimali o podjetju, o vrsti dela in da ste zainteresirani za opravljanje zaposlitve.

To in še več nasvetov vas čaka v zaposlitvenem priročniku Kako uspešno iskati zaposlitev, ki je bil ustvarjen izpod rok strokovnjakov našega portala.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela